“Ruble depremi sebzecileri iflasın eşiğine getirdi”

Türkiye'nin yaş meyve-sebzedeki ihracatında önemli pazarlardan olan Rusya'nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi Türkiye ihracatçılarını mağdur etti.

Rusya'nın Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkelere ve ABD’ye gıda ithalatında ambargo uygulamasıyla, Türkiye ihracatçısı ve üreticisini umutlandırmıştı. Türkiye'nin özellikle yaş meyve-sebzedeki önemli pazarlarından Rusya'nın para birimi rublenin dolar karşısında değer kaybetmesi Türkiye ihracatçılarını mağdur etti.

Türkiye'nin yanı sıra çevredeki birçok ülkenin de Rusya pazarına girmesiyle sıkıntı yaşanmaya başladı ve umutlar boşa çıktı.

Konuyla ilgili olarak aralarında Batı Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Mustafa Satıcı, Uludağ Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Dr Salih Çalı, İstanbul Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Latif Ünal, Akdeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ali Kavak ve Doğu Karadeniz Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Başkanı Ahmet Hamdi Gürdoğan’ın da yer aldığı 5 birlik başkanı ortak basın bildirgesi yayımladı.

Yaş meyve-sebze sektörünün temsilcilerinin yayımladıkları bildirgede, “Bu çerçevede pazarlardaki devamlılığımızın sürdürülebilmesi ve oluşan olumsuz şartların sektörün geleceği göz önünde bulundurularak hafifletilebilmesi, yaş meyve sebze ihracatçılarımızın uğradıkları zararların bir nebze olsun telafisinin sağlanabilmesini teminen, acil önlem alınması gerekmektedir.” denildi.

“Yaş meyve sebze sektörü can çekişiyor…”

Yaş meyve ve sebze sektörünün geldiği noktayı anlatan bildirge de şu ifadelere yer verildi: “Rusya’nın Avrupa Birliği üyesi ülkelerden yaş meyve-sebze alımını durdurması ile birlikte Rusya’nın yaş meyve-sebze ihtiyacının karşılanmasında çok önemli bir konuma sahip olan Türkiye’de, gerek üretici gerek ihracatçı bazında yüksek beklentiler oluşmuş ve iç pazarda üretim bazında fiyatlar olması gerekenin çok üzerine çıkmış, ihracatçılarımız ürünleri yüksek fiyatlardan satın almak durumunda kalmışlardır. Ancak ambargo dolayısı ile oluşan beklenti nedeniyle ürün fiyatlarının katlanması, arz ve talep dengesinin bozulması ve diğer tedarikçi ülkelerden Rusya pazarına beklentilerimizin çok üzerinde ürün arzının gerçekleşmesi sebebi ile ihracatçılarımız yüksek fiyatlarla aldığı ürünleri Rusya pazarında büyük zararlarla satmak zorunda kalmıştır.”     

“İhracatçılar iflasın eşiğine geldi”

Ruble’ nin ambargo sonrası geçen zaman içerisinde yüzde 60-70’lere varan oranlarda değer kaybetmesinin ve Rusya pazarında Ruble ile 3 aya varan vadelerde satış yapıyor olmasından dolayı ihracatçıların alacaklarının yüzde 60-70 oranında erimiş olması, ihracatçıların iflasın eşiğine getirdiği vurgulanan açıklamada, “Özetle 3 ay önce 38 Ruble’ ye karşılık 1 Dolar alınırken, şu anda 80 Ruble’ye ancak 1 Dolar alınmaktadır.  Ambargo vesilesi ile Avrupa Birliği üye ülkelerinin ürünlerini yine Avrupa Birliği sınırlarında satmak durumunda kalması, AB pazarında da ticaretimizi baltalamıştır. Öte yandan Türkiye için önemli pazar konumundaki ülkelerde, Ortadoğu’da, özellikle Irak’ta ve Ukrayna’da yaşanan ekonomik ve siyasi karışıklıklar da ihracatı olumsuz etkilemektedir.” ifadelerine yer verildi. (İLKHA)

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Bursa Haberleri

Helal akreditasyon nedir, Neden önemli?,
Soluk borusuna leblebi kaçan kadın hayatını kaybetti
Tarım işçilerini taşıyan minibüs direğe çarptı: 13 yaralı
FETÖ'nün TSK yapılanmasına operasyon: 16 gözaltı
Hastasından "ameliyat parası" isteyen doktorun 10 yıla kadar hapsi istendi