Suriye'nin Kobani bölgesinin IŞİD'in yoğun saldırılarının altında olduğu, bir katliam ve kitlesel bir kaçış korkularının bulunduğu belirtilirken bölgedeki Kürtler için "tek umut Türkiye'nin sınır kapısını açmayı kabul etmesi" görüşleri dile getiriliyor.
"BM'NİN TASARISI KÜRTLERİ KAPSAMIYOR"
Rudaw sitesi, bölgedeki yabancı gözlemcilere dayanarak Suriyeli sivillerin acılarının hafifletilmesi amacıyla BM Güvenlik Konseyi tarafından bu hafta benimsenen ve insani yardım yapılmasını öngören karar tasarısının, tırmanan bir cihatçı saldırısı ile karşı karşıya olan çoğu Kürt olmak üzere Kobani'deki sivillerin sorunlarına yanıt vermediğini yazıyor.
SINIR KAPISI AYRIMI
Suriye'nin Rojava bölgesinin geçen yıl özerklik ilan eden üç "kanton"dan biri olan Kobani'deki Kürt makamlarının uluslararası topluma yönelik diplomatik ve siyasi müdahale çağrılarının karşılık bulmadığını anlatan Rudaw, BM kararında Suriyeli halka insani yardımın geçilmesi için belirlenen dört sınır kapısının arasında Kobani ile Türkiye arasındaki sınır kapısının bulunmadığına dikkat çekiyor.
"VALİNİN SPESİFİK OLARAK İZİN VERDİĞİ ÖLÇÜDE YARDIM"
Böylece, sağlanması öngörülen insan yardımın doğrudan Kobani bölgesine aktarılmayacağı belirtildiği haberde Kobani'ye yönelik olarak halen Türkiye sınırından sadece "valinin spesifik olarak izin verdiği" yardımın geçebildiği öne sürülüyor.
KÜRTLERİN TEK UMUDU TÜRKİYE'NİN KAPISINI AÇMASI
Rudaw haberini, "Yabancı gözlemciler, IŞİD'in Kobani'de daha çok kazanımları elde etmesi durumunda siviller için tek umudun Türkiye'nin onlara sınırı açmayı kabul etmesidir. Bir kaynağa göre tek alternatif, uluslararası bir askeri yanıt olur. Ancak bu gerçekleşmesi pek olası görünmüyor" sözleri ile noktalıyor.