Son hadiseler toplumun ruh sağlığının sorgulanmasına yol açtı. Hatta bir siyasi partinin “ruh sağlığı yasa teklifi” hazırladığı haberleri medyada yer aldı.
Ruh sağlığı nedir, ruh sağlığı neden bozulur?
Baskılar, kirlilik, sınırlanma, ötekileştirme, çekişme, sıkıntı, çaresizlik hissi, adaletsizlik, kötü kokular, kötü hava ve akımlar insanların ruh yapısını yıpratır.
Bu nedenle ayette Hak Teâlâ “onları katından bir ruhla destekledi”(Mücadele:22) buyurur.
Peygamber (sav) Hz. Bilal’e “erihna ya Bilal-bizi rahatlat ey Bilal” buyurduğunda Hz. Bilal, ezanın vaktinin geldiğini anlardı. Aslında bu bir ruh çağırma seansıdır. Evet, ruh çağırma seansı…
Ruhun rahatlaması için güzel bir rayihanın-kokunun olması gerekir.
Çocuklar için ruhtan türeme reyhan tabiri kullanılmıştır. Eğer nesil sağlıklı ise ahlakı ve davranışlarıyla edebiyle güzel bir koku yayıyorsa bu da ruh sağlığını etkiler. Öyle ki onların çağrılması bir ruh çağırma hükmünde olur. "Ey Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve zürriyetler bağışla” (Furkan:74). İşte bu şekilde çocuklar göz aydınlığı olur. Ruhu dinlendirirler.
İnsanların kötü amelleri, üzeri örtülen haksızlıklar, yanlışlar bir süre sonra kötü kokuların yayılmasına sebep oluyor.
Rüzgârların da insan ruhu üzerinde olumlu veya olumsuz etkisi vardır. Bu nedenle ruh ve riyh-hava aynı köktendir.
Türkiye farklı rüzgârların kesişme noktasında yer alıyor. Rüzgâr ve akımların insanlar üzerinde gerginlik, sinirlilik, geç tepki verme, migren, bulantı, bulanık görüş, yorgunluk ve uykusuzluk gibi olumsuz etkileri vardır. Ama asıl ruh sağlığını bozan fikirsel ve ideolojik rüzgâr ve akımlardır. Batılılaşma rüzgârı, ırkçılık rüzgârı, modernleşme rüzgârı, moda rüzgârı, ahlaksızlık akımları ve daha birçok akım doğrudan toplumun, ailenin, bireylerin ruh yapısını bozuyor.
Ruhla aynı kökten olan rahatlık-istirahat, dinlenmek ve huzur anlamındadır. Materyalist anlayış rahatlık mefhumunu, istirahat meselesini anlayamaz. Maddecilerin ruh inancı yok ki istirahat verebilsinler, rahatlatabilsinler. İşte bu durumda ruh çağırma seansları olacak ki insanlar bu kuru, soğuk, ürkütücü zihniyetin etkisinden korunsun.
Rahatlama insanların ekonomik, sosyal, hukuki açıdan içlerinin rahat olmasıdır. Bir yerde adalet duygusu zedelenirse insanların içi rahat etmez. Bu da insanların içinde öfkeye, kötü enerjinin birikmesine sebep olur.
Açık ve gizli her yer temiz olacak ki kötü kokular yayılmasın, insanların ruhu bunlardan bunalmasın.
Akımlar, esintiler güzel ve faydalı olacak ki insanların kafası bozulmasın.
Ekonomik, siyasi, sosyal problemler çözülecek ki insanlar istirahat etsin, gerginlikten ve stresten kurtulsun.
Adalet duygusu hâkim olacak ki insanların içi rahat etsin.
Ve insanların ruh sağlığı için ruh çağırma seansları şarttır.
Kur’an’ın bir ismi ruhtur.(Şura:52)
Cebrail’in bir ismi ruhtur.(Meryem:17)
Mesih’in bir ismi ruhtur.(Nisa:171)
Kur’an çağrılmalı ki âlemin nizamı olsun, iman nedir ilke nedir insanlar bilsin.
Cebrail çağrılmalı ki bütün çocuklar destekleyici bir ruhla doğsun, reyhan olsunlar, herkes kendini güzelliğe mecbur hissetsin.
Mesih çağrılmalı ki çamurdan kuşlar can bulsun, tende ve kalpte lekeler kalmasın, basiretler açılsın.
Evet, toplumun ruh sağlığı için “ruh çağırma seansları” şart! Aksi takdirde hiçbir tedbir ruhların aradığı, arzuladığı desteği sağlayamaz.