Özel operasyon, Rus Federal Ordu komutanları tarafından planlanıp icra edildi. Plana göre Çeçen Mücahitler şehirden ülkenin güneyinde bulunan dağlara doğru güvenli bir geçiş bölgesi açıldığına inandırılacaktı. 2 Şubat 2000 tarihinde kenti terk etmelerine müsaade edildi.
Çıkış istikametine Rus ordusu tarafından mayınlar yerleştirilmişti. Aynı zamanda bu bölgeye yönelik ağır bir topçu ve hava saldırısı da düzenlendi. Pusudan kaçan mücahitler Katyr-Yurt kasabasına sığındılar.
Bölgeden haber ulaştırmayı başaran gazeteciler, Rus ordusunun kasabada vakum bombası kullandığını ortaya koydu.
Vakum bombaları paraşütlerle uçaklardan bırakılıyor, yere birkaç metre kala etrafa petrol gazı yayıyor, hava ile temas eden gaz, önce bir patlamaya ardından bir vakuma yol açarak etraftaki insanların oksijensizlikten ölmesine yol açıyordu.
Kasaba sakinleri ve Grozni'den kaçan mülteciler, olaydan önce Ruslar tarafından çıkış konusunda uyarılmadılar. Ağır bombardıman sabahın erken saatlerinde başladı ve öğleden sonra saat 3'e kadar devam etti.
Birçok insan, Rusların güvenli bir çıkış yolu bıraktıklarına inanarak kasabadan çıkma teşebbüsünde bulundu. Fakat bölgeden ayrılırken Rus savaş uçaklarının yoğun bombardımanına maruz kaldılar.
Son vahşet 4 Şubat günü öğleden sonar yaşandı. Ruslar Çeçenlere beyaz bayraklı otobüslerle bölgeden ayrılabileceklerini söyledi. Rusya tarafından sözde Çeçenlerin tahliyesi için gönderilen otobüs konvoyu yine bizzat Ruslar tarafından bombalandı.
Bombardıman tam 2 gün devam etti. Bazı kaynaklara göre, bu bombardıman sonucunda en az 363 sivil hayatını kaybetti.
İLKHA