Saat tamircileri, son zamanlarda el yapımı saatlerin yerini dijital saatlerin alması nedeniyle eski günlerini arar oldular.
Gaziantep'in Şahinbey ilçesinde yarım asırdır saat tamirciliği yapan Hayri Çalışkan (69), eskisi gibi ilgi olmamasına rağmen mesleğini büyük bir aşkla sürdürüyor.
İlerlemiş yaşına rağmen mesleğini devam ettirmenin mücadelesini veren Çalışkan, "Eskiden kurmalı ve çok kaliteli saatlerimiz vardı. Onlar düşünce direkleri kırılırdı, tamirlerini yapardık. O saatleri tamir ederek iyi kötü günlük ekmek paramız çıkarırdık. Fakat şimdilerde ucuz, ne olduğu belli olmayan saatlerin çıkması ile piyasa tamamen durdu. Saatçi esnafı ve tamirciler hiçbir iş yapamıyor." dedi.
"Bozulunca atıp yenisini alıyoruz"
Piyasada ucuz saatlerin artması nedeniyle saat tamirine eskisi gibi ihtiyaç duyulmamasından yakınan Çalışkan, sözlerine şöyle devam etti: "Çünkü artık biz de Avrupalılar gibi tüketim toplumu olduk. Bozulunca atıp yenisini alıyoruz. O zaman saatçilik geride kaldı. Eskisi kadar bir canlılık kalmadı. Biz de ayakta kalmak için çabalıyoruz. Çünkü piyasada bulunan ucuz saatlerden dolayı pek kimse saat tamiratı için gelmiyor. Bu yüzden işler de eskisi gibi değil, bir hayli düştü."
Küçük yaşlarda bu mesleğe ilgili duyduğunu dile getiren Çalışkan, gelişen teknolojiye direndiğini ve sanatını severek icra ettiğini ifade etti.
"Şu an sadece saat pili takıyoruz"
Şu an sadece saatlere pil taktığına ve bazı basit arızaları giderdiğine değinen Çalışkan, "Teknolojinin bize çok etkisi oldu. Şu an sadece saat pili takıyoruz. Bunun dışında gözle görülen basit arızaları yapıyoruz. Eskiden saat camları da yapardım. Kare, dikdörtgen ve şekilli saatlerin camları piyasada olmazdı. Esnaf bana gönderir, ben de tamir edip verirdim. Halen de bulunmayan cam oldu mu bana gönderirler, yaparım." şeklinde konuştu.
Olumsuz hava koşullarının dışında yıllardır işe yaya olarak gidip geldiğini belirten Çalışkan, günlük 10 kilometre yürüdüğü için halen sağlıklı ve dinç olduğunu söyledi.
"Bu meslek her geçen gün kan kaybediyor"
Son olarak Çalışkan, "Ucuz saatler çıkınca saatçiliğin de bir önemi kalmadı. 10 kişiden bir kişi ancak eski mesleklere ilgi duyuyor. Bu meslek bitti. Eski aktifliği kalmadı. Eski duvar saatleri ve bazı kaliteli kol saatleri gelince tamirlerini yapabiliyoruz. Onlardan geçimimizi sağlıyoruz. Yoksa bu meslek her geçen gün kan kaybediyor." ifadelerini kullandı. (İbrahim Koçyiğit-İLKHA)