Sabah Namazının Sünneti Farzdan Sonra Kılınabilir mi?

Sabah namazının sünnetinin faziletiyle ilgili Peygamber Efendimiz'in (aleyhissalâtu vesselam) birçok hadisi bulunmaktadır.

Sabah namazının sünnetinin faziletiyle ilgili Peygamber Efendimiz'in (aleyhissalâtu vesselam) birçok hadisi bulunmaktadır. Peygamber (aleyhissalâtu vesselam) seferi olduğu sırada, farza tabi olan sünnetleri bazen kılmazdı. Fakat sabah namazının sünnetini her daim eda ederdi. Âişe'den (radıyallahu anha) rivayet edildiğine göre Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) şöyle buyurdu: Sabah namazının iki rek`at sünneti, dünya ve dünyadaki her şeyden daha hayırlıdır (Müslim). Bir başka hadiste;

Düşman süvarisi kovalasa bile sabah namazının iki rekât sünnetini terk etmeyin (Ebû Davud) .

Çeşitli sebeplerden dolayı kılınamayan sabah namazının sünnetinin, farzı eda ettikten sonra kılınmasıyla ilgili mezhep imamları arasında farklı görüşler bulunmaktadır. Bu görüş ayrılıklarının sebebi ise bu konuyla ilgili varid olan birbirinden farklı ama birbirleriyle de çelişmeyen iki hadistir. Konuyla ilgili hadislerden biri sözlü diğeri ise takriridir. Sözlü hadis;

Her kim sabah namazının iki rekât sünnetini kılmamışsa güneş doğduktan sonra kılsın! (Tirmizi)

Hanefi mezhebinin bazı imamları bu hadisi delil göstererek sabah namazının kılınamayan sünnetinin ancak güneş doğup bir mızrak yükseldikten sonra eda edilebileceği görüşüne gitmiştir. Zira sabah namazından sonra mutlak nafile kılmak mekruhtur. Sabah namazının sünneti ise diğer nafilelerden farklı değildir.

Diğer hadis ise; Kays Bin Ömer (radıyallahu anh) cemaatle kılınan farz namazın ardından iki rekât namaz kılınca Efendimiz (aleyhissalâtu vesselam) kendisine “Bu kıldığının iki rekat da nedir Ey Kays!" diye sorunca “Bu benim kılamadığım sabah namazının sünnetidir ey Allah'ın resulü" diye cevap verir. Peygamber efendimizin Kays'ın bu fiiline sessiz kalması ve takrir etmesi farzdan sonra, güneş doğmadan önce sabah namazının sünnetinin kılınmasının meşru/caiz olduğunu gösteriyor.

Şafii mezhebine göre sabah namazının sünneti güneş doğmadan önce de doğduktan sonra da kaza edilebilir.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

İslam Ve Kuran Haberleri

Yılbaşı kutlamaları ve şans oyunları haramdır
2025 hac kayıtları 15 Kasım'a kadar yapılabilecek
"Gıdada haram ve helale dikkat edilmemesi toplumsal çöküntüye neden olur"
Kazasının olup olmadığıyla ilgili şüphesi bulunan kimsenin durumu
Kurban edilen hayvan kanının alna sürülmesi doğru mudur?