Yaptığı haftalık dış gündem açıklamasında; Afrin’deki bombalı saldırı ve Hindistan’da Müslümanlara yönelik ayrımcılığı değerlendiren HÜDA PAR Genel Başkanı İshak Sağlam, siyasi çözüm yollarını baltalamaya yönelik yapılan saldırıları şiddetle kınadığını ifade etti.
“Afrin saldırısıyla sivilleri hedef alan tetikçileri ve iç savaşı olabildiğince uzatmaya yönelik politika izleyenleri lanetliyoruz” diyen Sağlam, saldırı sonucu hayatını kaybetmiş olanlara Allah’tan rahmet, yaralılara da acil şifa dileğinde bulundu.
Müslümanlara yönelik ayrımcılığı körükleyen ve aşırı sağcı milislerin şiddet eylemlerini destekleyen Hindistan yönetiminin, son olarak Müslümanları salgın hastalığı yaymakla suçlamasını değerlendiren Sağlam, uluslararası oluşumlara Hindistan yönetimine karşı yaptırım çağrısında bulundu.
Afrin’deki bombalı saldırı
Afrin’deki bombalı saldırıyı değerlendiren Sağlam, “Afrin şehir merkezinde 28 Nisanda gerçekleştirilen bombalı saldırıda 11’i çocuk 40'tan fazla sivil hayatını kaybederken 47 sivil ise yaralandı. Sivil yaşam alanlarının hedef alınması kabul edilemez. Afrin saldırısıyla sivilleri hedef alan tetikçileri ve iç savaşı olabildiğince uzatmaya yönelik politika izleyenleri lanetliyoruz. Suriye sorununun bölge ülkelerinin garantörlüğünde siyasi yöntemlerle çözülmesi ve tüm Suriye topraklarının siviller için güvenli hale gelmesi sağlanmalıdır. Siyasi çözüm yollarını baltalamaya yönelik saldırıları şiddetle kınarken Afrin saldırısı sonucu hayatını kaybetmiş olanlara Allah’tan rahmet, yaralılara acil şifa diliyoruz.” dedi.
Hindistan’da Müslümanlara yönelik ayrımcılık
Hindistan’da Müslümanlara yönelik yapılan saldırı ve ayrımcılıklara tepki gösteren Sağlam, “Yeni vatandaşlık yasasıyla Müslümanlara yönelik ayrımcılığı körükleyen ve aşırı sağcı milislerin şiddet eylemlerini destekleyen Hindistan yönetimi son olarak Müslümanları salgın hastalığı yaymakla suçlamaktadır. Devletin kullandığı ayrıştırıcı dil nedeniyle Müslümanların tedavisi engellenmekte ve Müslümanlar aşırı sağcı milislerin saldırılarına maruz kalmaktadırlar. Dini özgürlük haklarını çiğneyen ve ülkede yaşayan 200 milyon Müslüman'a karşı devlet terörü işleyen Hindistan’a karşı uluslararası kuruluşların ve İslam ülkelerinin sessizliği yönetimi cesaretlendirmekte ve hak ihlalleri artarak devam etmektedir. İslam İşbirliği Teşkilatı, insan hakları kuruluşları ve İslam ülkelerinin Asya’da Müslümanlara yönelik soykırım girişimlerine karşı ivedilikle harekete geçmesi ve Hindistan yönetimine karşı somut caydırıcı adımlar atması gerekmektedir.” çağrısında bulundu.
“İhtilaflardan cesaret alan nefret ve ayrımcılık hareketine karşı İslam ülkelerinin bir araya gelmesi zaruridir”
Son olarak İslam ülkelerinin bir araya gelmesi çağrısında bulunan Sağlam, “Hindistan’ın yanı sıra bazı Avrupa ülkelerinde de salgın hastalığın yayılışı ile Müslümanların ilişkilendirilmesi, İslam karşıtlığının yönetimler tarafından körüklenmesinin bir sonucudur. Azınlığın dini özgürlüklerini ellerinden alan ve şiddet eylemlerini körükleyen rejimlere karşı Müslümanların hukuki ve siyasi haklarını muhafaza eden küresel bir kurumun olmayışı ise en büyük eksikliktir. İhtilaflardan cesaret alan nefret ve ayrımcılık hareketine karşı İslam ülkelerinin bir araya gelmesi zaruridir.” ifadelerine yer verdi.
İLKHA