Mardin'in Midyat ilçesinde bal üreticileri, arıların oğullama döneminin başladığını belirterek, arıcıların kovanların başında olmaları gerektiğini söyledi.
Bağlar Mahallesi kırsalındaki arazisini arıcılık için tahsis eden Eyüp Akıncı, ekmeğini şifa kaynağı baldan çıkarmak amacıyla bu işle uğraştığını söyledi.
Akıncı, "Arıcılık, zahmetli bir uğraş ama bir o kadar da zevklidir. Doğayı ve hayvanları sevenler için güzel bir uğraştır. Ben de hem ekmeğimi kazanmak hem halkımıza şifa versin diye doğal bal üretimi yapıyorum. İlkbahar dönemi arıların oğullama dönemidir. Özellikle bu dönemde arıların başında olunması gerekiyor. Biz de şimdi arıların bakımını yapıyoruz. Şu an yaptığımız en önemli iş, arıya petek vermek. Arı bu dönemde petek örüyor. Ayrıca, bu dönemde arıları sıkıştırarak onların ikinci kata çıkmasını sağlıyoruz. Arıların bugün beslenme zamanıdır. Hamdolsun, ilkbahar yağışlı geçti ve ağaçlar erken çiçek açtı. Şu an arıların beslenme konusunda sıkıntıları yok. Özellikle badem ve alıç ağaçları, arıların çiçeklerinden bu dönemde en çok beslendikleri ağaçlardır. Ağustos ayında petekleri açacağız. Yaklaşık 60 kovanımız var. Oğullama ile beraber bu sayı 80'i bulur. İnşallah bu yıl iyi bal alacağız." dedi.
"Çiftçilerimiz zirai ilaç konusunda duyarlı olmalı"
Arılar için en büyük tehlikenin, zirai ilaçlar olduğu uyarısında bulunan Akıncı, şunları söyledi: "Bu konuda çiftçilerimizden duyarlı olmasını istiyoruz. İlaçlamayı arının kovana girdiği akşamüstü saatlerinde yapsınlar. Çevrelerinde arılar varsa rüzgârlı havalarda ilaçlama yapmasınlar. Arıcılar da kovanlarını, ilaçlamadan etkilenmemek için tarla gibi yerlerin yakınına bırakmasınlar. Biz bu konuda bir zarar görmedik. Çevremizdeki çiftçilere bu duyarlılıklarından dolayı teşekkür ediyorum."
"Sağlığınız için doğal bal tüketin"
Fabrikasyon ürünü ve katkılı balların tüketilmemesi gerektiğini vurgulayan Akıncı, sağlık için doğal bal tüketilmesi tavsiyesinde bulunarak, "Bu konu, aslında güven işi. Bal alanların ilk sorduğu, 'Balınız doğal mı hakiki mi? İçinde katkı maddesi var mı?' sorusudur. Bu nedenle güvendiğiniz ve tanıdığınız kişilerden bal alın. Katkılı bal dediğimiz, fabrikasyon, aroma gibi maddelerle ve az bir bal karışımıyla üretilen balın sağlık açısından tüketilmemesi gerekir. Hakiki bal dediğimiz doğal ortamda üretilen bal şifa olarak tüketilebilir." ifadelerini kullandı. (Süleyman Tunç - İLKHA)