Van, Bitlis, Muş ve Hakkâri illerindeki son durumu valiler ve sağlık yetkilileri ile değerlendiren Koca, toplantı sonrası basın açıklaması düzenledi. Van SBÜ Bölge Eğitim ve Araştırama Hastanesi’nde gün boyu devam eden programının ardından açıklamalarda bulunan Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Van’daki vaka artışı, kentteki sağlık yatırımları ve tedbirlerle alakalı yapılan ve yapılacaklar hakkında bilgiler verdi.
Van’daki inceleme ve çalışmalarını tamamladıklarını belirten Koca, vali ve başhekimlerle yaptıkları toplantıda bölgedeki son durumu masaya yatırdıklarını, Van’ı merkez alarak Muş, Bitlis ve Hakkâri illerindeki mevcut durumu ve sağlık hizmetlerini değerlendirdiklerini ifade etti.
“Sıkı aile bağları vakaları arttırdı”
Van ve bölgedeki diğer iller hakkında da bilgi veren Koca “Coronavirus ’ün kesin tedavisi henüz bulunamamıştır. Ülkemiz tedavi açısından en başarılı ülkeler arasına girmiştir. Vefat oranımızı düşük seviyelerde tutmayı başardık. Alınan sıkı önlemler sayesinde vaka sayısını azaltmaya başlamıştık. Kısıtlamaları katı şekilde sürdürmek hiçbir ülkede mümkün olmamıştır. Bizde de tedbir dönemi başlatmıştık. Burada önemli olan kontrollü hayat tarzı ile asgari seviyede tutmaktı. Orta Anadolu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimiz sıkı aile bağlarımızla öne çıkarken tedbirlerin göz ardı edildiği ve dolayısıyla vaka artışının yüksek seyretmeye başladığı iller olarak öne çıktı. Bazı illerimizde hızlı hasta artışından kaynaklanan sorunlar gördük. Sıkıntı yaşayan illerimizle bizzat ilgilendim. Artışta etkili olan nedenleri gözden geçirdik. Biraz önce ifade ettiğim üzere Van'ı merkez alarak Bitlis, Muş ve Hakkâri’yi değerlendirdik.” dedi.
“Van’da yoğun bakım doluluk oranı yüzde 74”
Van’da ciddi anlamda bir vaka sayısının olduğunu belirten Koca, “Son ay Van’da vaka sayımızda yüzde 100’e varan, son haftada ise yüzde 17 artış yaşandı. Muş’ta yüzde 15 olan artış yüzde 8 azalma oldu. Hakkari’de son bir ayda yüzde 38 olan vaka artışı sabit kaldı, Bitlis’te yüzde 9 düşen vaka sayısı son hafta sabit kaldı. 65 yaş hasta oranı Van’da 4 kat arttı. Diğer illerde ise 3 kat arttı. Yani büyüklerimizi koruma noktasında çok daha büyük çaba göstermeliyiz. Onların daha fazla virüse maruz kalmasına izin vermemeliyiz. Hasta yatak ve yoğun bakım kapasitesini değerlendirdik. Van’a 128 olan erişkin yatak kapasitesine 93 ilave yaparak 221’e çıkarıyoruz. Van’da yatak doluluk oranımız yüzde 52, yoğun bakım doluluk oranımız yüzde 74 olarak görünüyor.” ifadelerini kullandı.
“Temaslılara ulaşma süremiz azaldı”
Vakaların artmasıyla beraber alınan tedbir ve sağlık hizmetlerinde artış yaptıklarını belirten Koca, “Van’da salgın başında 80 olan filyasyon ekip sayımızı 128’e yükselttik. Bugün itibariyle ekip sayımız birkaç gün içinde 150 ekibe ulaşacak. Bitlis’te 72 olan sayımız 90’a çıkardık, Hakkari’de 44 olan sayı 65’e, Muş’ta 37 olan ekibimiz şu an 50 oldu. Van’da temaslara ulaşma süremiz bu süreçte 26 saatten 17 saate kadar düştü. Ancak bu bölgede hasta sayılarında artış hala devam etmekte. Bugün incelemelerde bulunduğumuz illerde filyasyon için adresinde bulunamayanların oranı yüzde 9,2. Bu nedenle temaslı ve şüphelilerin kendilerini izole etmesi gerektiğinin bir kez daha altını çizmek istiyorum.” diye konuştu.
“Birçok proje bitme aşamasına getirildi”
Bölgede yapımı devam eden sağlık kuruluşlarına da değinen Koca şunları söyledi:
50 yataklı Amatem-Çamatem sağlık tesisimizi bu yıl tamamlayacağız. 75 yataklı Çaldıran Hastanemizin inşaatında yüzde 95 seviyelerine geldik. Hızlı tamamlanması için valiliğimiz ve il müdürlüğümüze gerekli talimatları verdik. Erciş Ağız Diş Sağlığı Merkezimizin inşaatına başladık. Bahçesaray hastanemizin arsa sorunu çözüldü. Projelerini hazırlatarak 20 yataklı hastanemizin inşaatına başlayacağız. 75 yataklı Başkale Devlet Hastanesi projeleri bu yıl içinde tamamlanacak ve 2021 yılında inşaatına başlanacak. Muş Malazgirt ilçemizde 24 Ağustos'ta 100 yataklı Devlet Hastanemizin inşaatına başlandı. Hasköy Devlet Hastanemizin ihalesini yaptık. Ayrıca Muş merkezde 500 yataklı bir eğitim araştırma hastanemizi yatırım programına aldık ve projelerine başladık. Hakkâri’de Derecik ilçe hastanemizi bu yıl içinde hizmete alacağız. Yüksekova ilçemize 100 yataklı bir ek bina ve 20 ünitelik Ağız-Diş Sağlığı Merkezini yatırım programımıza aldık. Şu an projeleri hazırlanıyor. Hakkâri merkezde ise 100 yataklı ek bina için arsa tahsis süreci tamamlandı. Bu ay içerisinde proje ihalesine çıkmış olacağız. Bitlis'te 50 yataklı Amatem-Çamatem tesisimizi yıl sonuna kadar açmış olacağız. 50 yataklı Ahlat Devlet Hastanemizin ek binasının inşaatı devam ediyor. 50 yataklı Tatvan Devlet Hastanemizin yenileme çalışmaları yıl sonunda tamamlanacak.”
“İhmaller bizi üzüyor”
Salgının başından beri sağlık personellerinin fedakarca davrandığını söyleyen Koca, “Bu büyük riske karşı ön cephede mücadele esnasında, çok sayıda hastalarımız oldu, kayıplarımız oldu. Sağlıkçılarımız fedakardır. Ancak bu fedakarlığın dikkatsizliklere, sorumsuzluklara feda edilmesini onlardan bekleyemeyiz. Vatandaşlarımızın tedbirlere uymadaki ihmalleri, bizleri çok üzüyor. Lütfen tedbirler noktasında çok daha dikkatli olalım. Bugün burada çok verimli bir saha çalışması yaptığımız kanaatindeyim. İllerimizin sağlık yöneticilerimiz talimatlarımızı aldılar, görevlerinin başına dönerek gereğini hızla hayata geçirecekler. Biz de bu çalışmaları destekleyecek imkanları onlara sağlamak üzere üzerimize düşenleri yapacağız. Bu fırsattan istifade ederek tekrar söylemek istiyorum, asıl görev vatandaşlarımıza düşmektedir. Temizlik, maske, mesafe tedbirlerine uyduğumuz ölçüde virüs o ölçüde etkisiz kalacak, o kadar çabuk tehdit olmaktan çıkacaktır” diye konuştu.
İLKHA