Sağlık Sen: Acil servislerdeki yoğunluğun nedeni aile hekimliğinin gereği gibi kullanılmamasıdır

Sağlık Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, acil servislerindeki yığılmaların aile hekimliklerinin istenen düzeyde kullanılmaması ve hastanelerdeki doktor eksikliğinden kaynaklandığını belirtti.

Acil servisler sadece acil durumlarda kullanılması gereken sağlık birimleridir. Ancak Türkiye'de oluşan acil servis kültürü, acil servislerde yoğunluk yaşanmasına neden oluyor.

Mevsim geçişlerinde özellikle çocuklarda görülen gribal enfeksiyonlara bağlı olarak çocuk acil servislerinde yoğunluk yaşanıyor.

En küçük bir rahatsızlık anında yetişkinlerin acil servislere yönelmesi de yoğunluğu artıran etkenler arasında yer alıyor.

Acil servislerde yaşanan yoğunluğun nedenleri hakkında konuşan Sağlık Sen Van Şube Başkanı Hikmet Bilgin, yoğunluğun önüne geçebilmek için doktor sayısının arttırılması ve aile hekimliklerinin asıl fonksiyonlarına kavuşturulmaları gerektiğini söyledi.

"Aile hekimlikleri istenilen seviyede olmadı"

Türkiye'de 12 yıl önce aile hekimliği sistemine geçildiğini hatırlatan Bilgin, aile hekimliği sisteminin amacını şöyle anlattı:

Aile hekimliği sisteminin amacı şuydu; hasta ilk önce aile hekimine gidecek, aile hekimi hastayı muayene ettikten sonra gerek duyması halinde onu ikinci ve üçüncü basamak bir hastaneye sevk edecekti. Temel hiyerarşi böyle idi. Hatta aile hekimlerinin bir özeliği de şuydu; hastanın kronolojik tarihçesi belli olacaktı. Hastanın aile hekimine gittiği ve kullandığı ilaçların listesi ve hastanın öyküsü yazılırdı ve bu sistemde bulunurdu. Yani her hastanın bir arşivi oluşurdu. Buradaki amaç, yanlış tedavi ve ilaç kullanımının önüne geçmekti. Ama maalesef denetim yetersizliği ve yönetmelikten dolayı aile hekimliği istenilen seviyede olmadı.

"Herkes acil servislere gidiyor"

Türkiye'deki acil servis kültürünün çok farklı olduğu belirten Bilgin, "Normalde acil servislere hastaneye bir an önce yetişmesi gereken kişilerin gitmesi gerekirken, başı ağrıyan, grip olan ve o an kendini rahatsız hisseden herkes acil servislere gidiyor. 'Doktor fark etmez' deyip ayaküstü tedavi olup giden kişiler de var. Böyle olunca da acil servislerde ciddi anlamda bir yığılma oluyor." dedi.

Yığılmanın bir başka sebebinin ise mevsimsel hastalıklar olduğunu dile getiren Bilgin, mevsim geçişlerinde özellikle çocuklarda gribal enfeksiyonların çok yoğun olduğunu, dönemsel olarak çocuk acil ve diğer acillerde yoğunluğun yaşandığını belirtti.

Bilgin, "Yoğunluğun bir başka sebebi de randevu alınamamasıdır. Çocuk hastalıkları uzman hekim sayısının eksik olması da insanları acil servislere yönlendiriyor. Neticede bu çocukların tedavi edilmesi gerekiyor. Acile gelen hasta da acil serviste çalışan doktor tarafından yönlendirilmek ve çocuğunun tedavisine o şekilde devam edebilmek için acil servise geliyor." ifadelerini kullandı.

"Polikliniklerde çalışan doktor sayısını arttırmalıyız"

Acil servislerde oluşan yoğunluğun doktor eksikliğinin giderilmesi ile çözülebileceğine değinen Bilgin, "Acil servis doktorlarından ziyade polikliniklerde çalışan hekim sayısı arttırılsa acil servislerdeki yoğunluğu yüzde 50-60 oranında azaltabiliriz. Aile hekimliğini aktif hale getirebilirsek, yine hastalar ciddi bir elemeden geçtiği için bir nefes aldırabiliriz. Milletimizin de bilinçlenmesi lazım. Sadece acil durumlarda acil servislere gidilirse yine sorun çözülecektir. Bütün bunları düşündüğümüzde acil servislerde olan yoğunluk normaldir." şeklinde konuştu.










İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van’da onlarca aracın karıştığı zincirleme trafik kazası kameralara yansıdı
Van'da zincirleme kaza: 2 ölü, 15 yaralı
Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması