Yaklaşan Kurban Bayramı nedeniyle hazırlanan yemeklerin kırmızı et ağırlıklı olmasının yanı sıra şeker ve tatlı tüketiminin de yoğunlukta olduğu bayram süresince ani tansiyon ve kolesterol yükselmelerine dikkat edilmesi gerektiğini belirten uzmanlar, bayram menülerinin diğer günlerden farklı olmamasına özen gösterilmesi gerektiği konusunda uyarılarda bulundu.
Kurban Bayramı’nı sağlık geçirebilmek için önerilerde bulunan İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Abbas Zülfüoğulları, sağlıklı bir bayram için beslenmeye özen gösterilmesi gerektiğini söyledi.
Aşırı tatlı tüketiminin kilo aldırabileceği uyarısında bulunan Zülfüoğulları, “Bayramda şeker ve tatlı ile ağır ve yağlı besinler fazla miktarda tüketilmektedir. Ancak bu bilinçsiz tüketim ve ikramlar, önemli sağlık sorunlarına da yol açabilir. Aşırı tatlı tüketimi, vücudun biriken fazla şekeri yakamaması ve bunun yağa dönüşmesine, dolayısıyla da kilo alımına neden olur. Özellikle bayram gibi özel günlerde sağlıklı kişilerin bile yüksek tuz ve şeker oranına sahip yiyecekler ile yağlı besinleri dengeli miktarda tüketmeleri gerekir.” dedi.
Kronik hastaların beslenmelerine dikkat!
Bayram ziyaretlerinde sunulan ikramlara dikkat edilmesi gerektiğini ifade eden Zülfüoğulları, özellikle sürekli ilaç kullanmak zorunda olan kronik kalp, şeker ve tansiyon hastalarının bu hususta daha dikkatli olması gerektiğinin altını çizdi.
Zülfüoğulları, “Tansiyon ilaçları her zamanki saatinde alınmalı, ikramlar tadımlık olmalı ve bu sayede ani tansiyon düşmesi ya da yükselmesi riski de ortadan kaldırılmalıdır. İdrar söktürücü ilaç kullanan hastalar da terleme ile fazla miktarda su kaybedecekleri için yeterli miktarda sıvı almaya ve su içmeye özen göstermelidir. Aşırı su kaybına bağlı tansiyon düşüklüğünde; yorgunluk, halsizlik, baş dönmesi gibi belirtiler ortaya çıkabilir. Hastanın böyle bir durumda ilacını kesmeden doktoruna başvurması ve ilaç dozlarının yeniden düzenlenmesi gerekebilir.” tavsiyesinde bulundu.
Şeker ve tuz oranı dengesi korunmalı
Bayramda şeker içeriği yüksek olan meyve suları ya da gazlı içecekler yerine taze sıkılmış meyve suları, ayran, az demli çay, bitki çayları ve sıvı oranı yüksek meyvelerin tüketmesi tavsiyesinde bulunan Zülfüoğulları, “Tuzun hazır gıdalarda koruyucu olarak kullanıldığını düşünüldüğünde kişi ne kadar fazla hazır gıda tüketiyorsa, o kadar çok tuz alıyor demektir. Tuz aynı zamanda kalp ve damar hastalığı olanları da ilgilendirir. Kalp sağlığını kötü etkileyecek kızartılmış, doymuş yağ oranı yüksek yiyeceklerden, kırmızı etten olabildiğince uzak durulmalıdır.” diye konuştu. (İLKHA)