Sağlıklı düşünüp sağlıklı tercih yapmak

Hasan YILMAZ

Hayatın her aşamasında insanlar yaptıklarıyla kendi tercihlerini belirler. Bu konuda kutsal kitabımız; dalaleti hidayete tercih edenler, dünya hayatını ahiret hayatına tercih edenler hakkında izahlarda bulunur. Tercih öncesi gerekli uyarıları yapıp tercihlerin yapılmasına yardımcı olan yol gösterici kitap, bizden mantıklı tercihler yapmamızı istediği gibi, bazı tavsiyelerde de bulunur.

Teşbihte hatta olmasın nasıl ki biz öğrencilere tercih yaparken bölümleri anlatıyoruz; kontenjanlarını, şehri, üniversitenin kalitesini, mesleğin prestijini, bitirdikten sonra ne kadar ücret alacaklarını anlatıyorsak bize rehberlik edip yol gösteren kutsal kitabımız da yapacağımız tercihlere karşı bizlere kontenjan ayırmakta bazen puanımız tutsa da hayatı boyunca çalışıp çabalayan, sürekli karne notunu iyi tutan öğrencilere birincilik kontenjanı verilebilmekte.

Yaratan, bu insanların yaşam süreleri boyunca iyi niyetlerini ve küçük hatalarını gözden geçirerek gerekli puanı verebilmekte. Bazen bizim kesin gideceğimiz bölümlere başkasının gitmesi bizler için sürpriz olmamalıdır. Bizim görmediğimiz, duymadığımız gizli kahramanların standart sapmadan kaynaklı notu yüksek olabilir.

Bu yüzden kendimizden yüzde yüz emin olmak doğru bir yaklaşım olmasa gerek. Bazen öğrenciler sınav sonuçlarına bakarak benle arkadaşın netleri birbirine çok yakın nasıl olur da puanı benimkinden çok fazla gelir? Burada bir hata yapılmış olmalı. Hayır, kardeşim hata değil, bütün sınavlarda belirleyici bazı kriterler var ve sen bu kriterleri bilmek zorundasın. Bu ahiret yurdu için de böyledir. Bana göre ahiret yurdunun standart sapması oruçtur. Altından ırmaklar akan üniversitelere girmek istiyorsan sınava hazırlananlardan bir farkın olmalı. Yıl bazında değil, süreç bazlı oruç tutmalısın ki standart sapmandan kaynaklı notun iyi olabilsin ya da puanın tutmadığında birincilik kontenjanından umudun olabilsin.

Umut demişken umut, durağan bir kavram değildir. Çalışıp çabaladıktan sonra karşılığını beklemeyi bilmektir. Bazen çok çalışıp çabalarız; puanımız, hayal ettiğimiz bölümü tutmayabilir. Umudumuz kalmaz, kanadımız kırılır, üzülür ağlayabiliriz. Umudumuzun tam kalmadığı bu süreçte bir açıklama yapılır, bu yıl bazı illerimizde Tıp Fakültesi açıyoruz, örneğin Mardin gibi.

Bu açıklamalar öğrenci için bir umut olur, artık kazanabileceğine kanaat eder. İşte kardeşim dünya hayatı da ahiret hayatı da böyledir. Allah’tan hiçbir zaman umut kesilmez. Yok, pandemi oldu yandım bittim, hayallerim gitti, seneye kaldı, demeyelim. Sen İbrahim olabilmişsen ateşe atılsan da ateş seni yakmaz. Sen sınavlara hazırlanırken Rabbini düşünerek ya da O’nun rızasını gözeterek hareket etmişsen unutma ki en zor zamanında Rabbin de sana yardım edecektir.

Bizden öncekilere yardım etmedi mi?

Sadece dünya hayatından hareketle hep kötüler kazanıyor, demeyelim. Allah’ın onların yaptıkları her zulmü görmediğini mi sanıyorsunuz? Allah sınırsız gören, işitendir. Zulümlerine karşılık mutlaka bir standart sapma hazırlanmıştır. Ben öyle inanıyorum ki zulmedenler, bütün sınavlardan kalmışlardır. Ümmeti Muhammed’in selamları çok yakındır. Rabbim; bizleri sağlıklı tercih yapanlardan eylesin.

Selam ve dua ile…

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.