"Sağlıkta kamu-özel ortaklığı geriye gidiştir!"

TBMM'den geçen kamu-özel ortaklığı ile şehir hastaneleri kampüsü kurulmasını içeren yasayı değerlendiren Tüm Sağlık Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, sağlıkta kamu-özel ortaklığının yenilik değil, geriye gidiş olduğunu savundu.

HABER MRK - Kamu-özel ortaklığı ile şehir hastaneleri kampüsü kurulmasını içeren yasa tasarısı Meclis'ten geçti.
 

Konuyla ilgili açıklama yapan Tüm Sağlık-Sen Genel Başkanı Okay Erözgün, sağlıkta özelleştirmenin tamamlanması anlamına gelen yasa ile birlikte parası olmayan vatandaşın sağlık hizmeti alamayacağını, sağlık hizmeti veren personelin iş güvencelerinin ortadan kaldırılacağını ve devlet gelirlerinin şirketlerin kasasına akacağını söyledi.
 

Kamu hastanelerinin "Yap-İşlet-Devret" modeli ile yapılmasını düzenleyen yasada sağlık çalışanlarının mali ve özlük haklarının ellerinden alınmak istendiğini belirten Erözgün, kamu-özel ortaklığının hem sağlık çalışanlarına hem de vatandaşa zarar vereceğini ifade etti.

 

Erözgün, kamu-özel ortaklığı ile ilgili ihalelerin kamu ihale denetiminden ayrılarak denetim dışı tutulacağını ve bu uygulamanın şeffaflık ilkesi ile örtüşmeyeceğini dile getirdi.
 

Hekimlerin, hemşirelerin, sağlık çalışanlarının verdiği sağlık hizmetlerinin şirketlere devredilecek olması ile kampüs içine taşınan hastane çalışanlarının statülerinin değiştirileceğinin ve iş güvencelerinin ortadan kaldırılacağının altını çizen Erözgün, bu durumun sağlık çalışanlarının gelecek kaygılarının artmasına ve verimliliğin azalmasına neden olacağını belirtti.

 

Yatılan odadan, kullanılan hizmete kadar her şeyin bedelinin olacağını ve vatandaşın sağlık hizmetinden faydalanmak için cebinden para ödemek zorunda kalacağını belirten Erözgün, kamuyu sağlık hizmeti veremez hale getiren ve bütün yükümlülüğü "Özel"in ellerine bırakan bu sistemle, sadece parasını ödeyen vatandaşın sağlık hizmetinden yararlanabilecek olmasının büyük bir adaletsizliğe yol açacağını vurguladı.

 

Erözgün, sağlık çalışanlarının belirsizlikler içinde verimlilik kapasitelerinin düşürüleceği, vatandaşlar arasında zengin-fakir uçurumunun derinleşeceği ve bu durumdan en büyük rantı şirketlerin sağlayacağı bir ortamda toplumsal huzur ve refahtan söz edilemeyeceğini hatırlatan Erözgün, "Sağlık alanında daha ileri düzeyde reformlar beklenirken, 'Yap-İşlet-Devret' modeli ile özelleştirme yoluna gidilmesi, sistemin altüst olmasına neden olmuştur. Fayda sağlanması beklenen bu özelleştirme yenilik değil, ancak geriye gidiş olarak tanımlanabilir. Tüm Sağlık-Sen olarak meclisten geçen yasayı sağlık alanında büyük bir karmaşaya neden olacağından Türkiye'nin hayrına görmüyoruz. Sağlık çalışanlarının mevcut mali ve özlük haklarını riske atacak her türlü uygulamanın karşısında olarak, yasayı yargıya taşımak için çalışma başlatacağız" diye konuştu.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Uzman Diyetisyen Demirci: Kışın mevsiminde bağışıklık sistemi için beslenmeye dikkat edin
Teknoloji bağımlılığı çocuk ve gençlerin sağlığını tehdit ediyor!
Obezite çocuklarda hipertansiyon riskini artırıyor!
Kuruyemişler kalp ve damar sağlığını koruyor
Kasıktan dize doğru yayılan ağrıya dikkat!