Şahin'den AB’ye "mülteci" tepkisi

​Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, Suriye’deki yaşanan savaşa tüm dünyanın kör, sağır ve dilsiz kaldığını, AB’nin de Suriyeli mülteciler için verdiği pek çok sözü yerine getirmediğini söyledi.

İtalya’nın başkenti Roma’da düzenlenen, birçok dışişleri bakanının katıldığı "MED Akdeniz Diyalogları Formu"na katılan Gaziantep Büyükşehir Belediye Başkanı Fatma Şahin, "Gaziantep Göç Yönetimi Modeli"ni anlattı.

İtalya'nın en eski düşünce kuruluşu Uluslararası Siyasi Çalışmalar Enstitüsünün (ISPI), bu yıl Roma'da üçüncüsünü düzenlediği "MED 2017-Akdeniz Diyalogları Forumu"na katılan Şahin, "Suriye’deki bu iç savaştan dolayı Türkiye sınırına dayanan milyonlarca Suriyeli kendi vatanından oldu. Bölge coğrafyası, insanlık dramıyla adeta felç oldu, tüm dünya yaşananlara kör, sağır ve dilsiz kaldı." dedi.

Şahin, bir taraftan küreselleşmenin yaşandığı, 100-150 bin dolarlık milli gelirlerin olduğu zamandan geçerken, bir yandan cebinde bir doları bile bulamayan, temiz su bulamadığı için 5 yaşına gelmeden ölen binlerce çocuğun olduğu bir dünyada yaşadıklarına dikkat çekerek, şunları söyledi:

"Dolayısıyla ben terörizmin, ırkçılığın, radikalizmin bir sonuç olduğunu, aslında göçü yönetemediğimiz için bu sonuçla uğraştığımızı, aslında sonucu iyi bir şekilde de yönetebilmemiz için başa dönüp, göçü önleyici tedbirler almamız gerektiğini düşünüyorum."

Gaziantep'in 2 milyonluk nüfusuyla 500 bin Suriyeli mülteciyi ağırlamak durumunda kaldığını ve bu aşamada ilk olarak göçmenlerin eğitim düzeylerine ilişkin tespit yaptıklarını anlatan Şahin, şunları kaydetti:

"Bir tespit yaptık ki 18 yaş altı 107 bin çocuk var. Ben başkan olduğumda yalnızca 3 bin çocuk eğitim hayatındaydı. 107 bin çocuk var. Yalnızca 3 bin çocuk eğitim hayatındaydı. ‘Bu çocuklar neden okula gidemiyor’ diye hemen müdahale ettik, çok hızlı tedbirler aldık. Şu anda Gaziantep'te 3 yılın sonunda eğitim çağındaki çocuk sayısı 67 bine çıktı. Halklımıza şunu söyledik. ‘Bu bir tercih değil, zorunluluktur. İnsani olarak bizim yapmamız gerekenler var, komşu hakkı var. Başka ülkelerin yaptığı gibi sınırlarımızı kapatsaydık, bugün belki binlerce çocuğumuz hayatını kaybetmiş olacaktı. O yüzden halkımızın da çok büyük bir desteğini aldık."

Konuşmasına AB’ye sitem ederek devam eden Şahin, "AB verdiği pek çok sözü yerine getiremediği için bütçe yönetiminde çok zorlandık. Teşekkür etmek istediğim çok önemli bir ülke var o da Japonya. Japonya'nın yeraltı, su ve kanalizasyon alanındaki desteklerde bir yönetim modeli oluşturduk. Japon hükümetine de teşekkür ediyorum. Eğer göçü yönetmek istiyorsak, insanları yurdundan yuvasından etmeyelim. Yurdundan ve yuvasından edecek politikalara 'dur' diyelim ve 'küresel strateji üretelim.’ Gaziantep modelini, bütün dünya modeline dönüştürmek, Akdeniz'i barış denizine dönüştürmek için birlikte yapacağımız çok işimiz var."

Şahin, "3,5 yılda kendi benim şehrimde doğan Suriyeli mülteci çocuk sayısı 50 bin. 50 bin çocuk benim şehrimde doğdu. Dolayısıyla bunu yönetebilmemiz için eğitim en önemli ana başlığımızdı ve bunu hızlı şekilde yönetmeye başladık." şeklinde konuştu.

İLKHA








 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Gaziantep Haberleri

Baba ve 2 oğlu depremden 76 saat sonra kurtarıldı
Gaziantep'te art arda deprem
Gaziantep'te 6.4 büyüklüğünde deprem
FETÖ, PKK ve DAİŞ operasyonunda bir zanlı tutuklandı
Gaziantep'te tramvayın çarptığı yaşlı adam hayatını kaybetti