​Sahte güneş gözlüğü kör edebilir

​Güneş ışınlarından korunmak isteyen vatandaşları uyarılarda bulunan uzamanlar, çarşı-pazarda satılan kalitesiz ve markasız gözlüklerin kullanılmamasını tavsiye etti.

Çarşı pazarda satılan ucuz, markasız ve kalitesiz güneş gözlükleri güneşten korumadığı gibi körlükle sonuçlanabilecek rahatsızlıklar verebildiğine dikkat çeken uzmanlar, standartlara uygun olmayan güneş gözlükleri konusunda vatandaşı hem uyardı hem de önemli tavsiyelerde bulundu.

Aşırı sıcakların mevsim normallerinin üstüne çıktığı bu günlerde vatandaşların güneş gözlüklerine olan talebi de arttı. Güneşin zararlı ışınların korunmak isteyen vatandaşlar, güneş gözlüğü takmaya başladı.

Kaldırım ve tezgâhlarda satılan ucuz ve markasız güneş gözlükleri ise güneşten gelen zararlı ışınları engelleyemediği gibi göz sağlığını da bozuyor. Zararlı ışınlar katarakt, göz kuruluğundan görme kaybına kadar pek çok hastalığa yol açıyor.

Standartlara uygun olmayan güneş gözlükleri konusunda uyarılarda bulunan uzmanlar,  İLKHA muhabirlerine, güneş gözlüğü alırken ultraviyole filtresine bakılması gerektiğini söyledi.

“Sene boyunca kullanabilirsiniz”

Güneş gözlüğünün göz koruma cihazı olduğuna dikkat çeken Göz Hastalıkları Uzmanı Op. Dr. Gökhan Özkan, güneş gözlüklerinin sadece yaz mevsiminde değil, sene boyunca kullanılmasını tavsiye etti. Özkan, “Güneş gözlüğünü sadece yetişkinlerin değil çocukların da kullanmasını öneriyoruz.” dedi.

“Dışarıda satılan güneş gözlüklerine itibar edilmemeli”

Güneş gözlüğü kullanırken nelere dikkat edilmesi konusunda tavsiyelerde bulunan Özkan, şunları söyledi: “Dışarıda satılan güneş gözlüklerine çok itibar edilmemesi gerekir. Dışarıda satılan güneş gözlüklerini tavsiye etmemizin sebebi onlarda yeterince ultraviyole koruma içermemesidir. Güneş gözlüğü kalitesini öğrenmek için ilk önce UV filtre ne kadar yaptığını ne kadar gösteren cihazlar var. Bu cihazların olduğu mevcut optisyenlerden testi yaparak almalarında fayda var.”

Sahte güneş gözlüklerin zararları

Sahte güneş gözlüklerinin gözlere verdiği zararlara da değinen Özkan, “Güneş gözlüğünün tasarımı da önemli, güneş gözlüğü alırken özellikle düz cam şeklinde değil, hafiften yanları da kapatacak bombeli cam almalarında fayda var. Güneş ışını yan taraftan geldiği zaman güneş gözlüğünün iç camından yansıyıp gözün iç kısmına vurabilir. Bu da ilerleyen zamanlarda göz etlerini yavaş yavaş arttırabilir. Güneş ışınlarının etkisi çok ani olduğu kadar çoğunlukla birike birike zamanla artarak olan zararları ortaya çıkacaktır. Güneş gözlüğü kullanılmadığında göz etleri artırmasından tutun korneadaki yanıklara, lenste katarak oluşumundan retinada yanıklara ve sarı nokta hastalığına kadar birçok zararlı etkisi vardır. Her tabaka her tabakaya her şekilde zarar verebiliyor. Buda güneş gözlüğünün kalitesine, süzmesine, ışını geçirmesine bağlıdır. Güneş gözlüğüne bu özelliklere dikkat ederek almalarını öneririm. UV 400 filtresi ve ya belli bir filtre özelliklerinde yani hastanın göz durumuna, hastalığına ve yaşına göre de bazen değişebiliyor.” diye konuştu.

“Güneş gözlüğü optikçilerden alınır”

Optisyen Adnan Aydın ise “Güneş gözlüğü alırken ilk önce kalitesine bakılması lazım, ondan sonra ultraviyole ışınlarını kıracak şekilde olan camları alması lazım. Dışarıdaki satılanlar göze zarar verir, ileride gözde katarakt yapabilir. Bizim sattığımız güneş gözlükleri garantilidir ve ultraviyole ışıklarını kıran gözlüktür. Güneş gözlüğü optikçilerden alınır, vatandaşların dışarıdan almalarını tavsiye etmiyoruz.” dedi.

Aydın, güneş gözlüğü fiyatlarının 120 TL’den başlayıp 400 TL’ye kadar çıktığını söyledi. 

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Yaşam Sağlık Haberleri

Ceviz tüketerek kalbinizi koruyun
Çocuklarda bağışıklığı kuvvetlendirmenin yolları
Uzmanlar: Yutma güçlüğü, nörolojik hastalıkların komplikasyonu olarak görülüyor
Kahve alışkanlığı sağlıklı mı?
Başarıyı engelleyen psikolojik engel: Erteleme alışkanlığı