Salgınla birlikte yaşanan seyahat kısıtlaması tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de uçuş sayılarını büyük oranda azalttı. Coronavirus dünya genelinde turizm faaliyetlerini durma noktasına getirirken, seyahat acentelerini de olumsuz yönde etkiledi.
İnsanlar mecbur kalmadıkça seyahat etmezken salgın nedeniyle internet üzerinden de bilet satın alınması seyahat acentelerin işlerini düşürdü.
Batman’daki turizm seyahat acenteleri yetkilileri, yaşadıkları sorunları İlke Haber Ajansı (İLKHA) muhabirine anlattı.
Coronavirus salgınından sonra büyük sıkıntılar yaşamaya başladıklarını, bu nedenle çalıştırdıkları personelleri işten çıkarmak zorunda kaldıklarını belirten acente yetkilileri, kiralarını dahi ödeyemez duruma geldiklerini söylüyor.
Uçak seyahatlerinin yarı yarıya düştüğünü, işlerinin durma noktasına geldiğini vurgulayan sektör temsilcileri, şu ana kadar hiçbir destek görmediklerini ifade ettiler.
Yaşadıkları maddi sıkıntılar yüzünden çoğu seyahat acentesinin kepenk kapattığını aktaran sektör temsilcileri, yetkililere destek çağrısında bulundu.
“Salgından önce işlerimizi bir nebzede olsa çevirebiliyorduk”
Uçak seferlerinin yarı yarıya düştüğüne dikkat çeken seyahat acentesi yetkililerinden Faysal Altunç, “Salgın döneminden önce bir nebzede olsa maddi olarak işlerimizi çevirebiliyorduk. Ama salgın başladıktan sonra bütün turizm acenteleri iş yapamadıklarından dolayı yanlarında çalışan personellerinin işlerine son vermek zorunda kaldılar. Şu anda Batman’dan günde bir uçak İstanbul Sabiha Gökçen, bir uçak da yeni havalimanına gitmektedir. Salgından önce Batman’dan Ankara’ya günde iki sefer yapılırken şu anda ise haftada 2 veya 3 sefer yapılmaktadır. Uçak seyahatleri şu anda yarı yarıdan fazla düşmüş durumdadır.” ifadelerini kullandı.
“Turizm sektörü batma aşamasında”
Kiralarını çıkarma derdine düştüklerini dile getiren Altunç, “Şu zamana kadar ne devletten ne de Türkiye Seyahat Acenteleri Birliği (TÜRSAB) tarafından ve Batman’daki TSK’lardan hiçbir maddi destek göremedik. Turizm sektörü şu anda batma aşamasındadır. Tek umudumuz bir an önce salgının bitip iç ve dış turizmin açılmasıdır. Şu anda sadece mülk sahiplerine kira ödeme derdindeyiz. Onu bile çıkarabiliyorsak ne mutlu bize. İç turizm ve iş dünyası tamamen durduğundan dolayı iller arasında hareketlilik sıfıra inmiştir.” dedi.
“Turizm acentesi 24’ten 12’ye düştü”
Yetkililerden destek talebinde bulunan Altunç, son olarak şunları söyledi: “Sokağa çıkma kısıtlamalarından dolayı herkes işlerini ertelemek zorunda kalıyor. Ertelemelerden dolayı hiçbir seyahat gerçekleşmiyor. Şu anda tek isteğimiz Covid-19 hastalığının bitmesidir. Devlet yetkililerinden de isteğimiz turizm sektörünü desteklemeleridir. Batman’da yaklaşık 24 tane aktif turizm acentesi varken şu anda 12’ye düşmüştür. Salgın döneminde birçok iş sektörüne maddi destek ve kredi sağlanmış, aidatlar silinmiştir. Ama biz turizm sektörüne hiçbir teşvik ve kredi paketi gelmemiştir.”
“Salgından önce az da olsa işler iyiydi”
Salgın nedeniyle uçak sefer sayılarının düştüğünü belirten bir diğer acente yetkilisi Ahmet Koyun, ”Salgından önce işlerimiz çok iyi olmasa da yine iyiydi. Batman’ı karşılamayacak kadar uçuş sayımız eksik. Salgından önce otellere turlarımız vardı. Şu anda salgından dolayı hepsi kapalıdır. Ankara uçuş sayılarımız düştü. Önceden Ankara’ya her gün uçak seferi varken şu anda 4 veya 5 uçuşlarımız var. İzmir uçuşlarımız haftada 3 iken şu anda 2 gün var. İstanbul Yeni Havalimanına günde iki uçuşumuz varken, şu anda bir uçak kalkıyor.” diye konuştu.
“Yolcu sayısı düştü”
Masraflarını karşılayamayacak duruma geldiklerini vurgulayan Koyun, “Salgından dolayı yolcu sayısı düştü. Halk internetten bilet almaya başladı. Bu da acentelere talebi düşürdü. Kira ve masraflarımızı artık karşılayamıyoruz. Uçak bilet fiyatlarında çok bir değişiklik yok. Bilet fiyatları ortalamanın biraz üstüne çıktı. Uçak bilet fiyatları şu anda gayet uygun. Erken bilet alındı mı uygun fiyata bulunabiliyor.” dedi.