Salgına rağmen meyve ve sebze ihracattı arttı

​Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Hayrettin Uçak, salgına rağmen taze meyve sebze ihracatının yüzde 21 arttığını belirtti.

Uçak yaptığı yazılı açıklamada, Coronavirus salgını döneminde taze meyve sebze ihracatının yüzde 21 artışla 2 milyar 731 milyon dolara çıkarken, Meyve sebze mamulleri ihracatı yüzde 8’lik artışla 1 milyar 683 milyon dolara ulaştığını bildirdi.

Yaş meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörleri, 2020 yılında 4 milyar 414 milyon dolar olan ihracatının 2021'de 5 milyar dolara taşımayı hedeflediklerini söyleyen Uçak, "Ülkemiz tarım sektörünün bu süreci, geçtiğimiz Mart-Mayıs aylarında alınan tedbirlerin de katkısı ile önemli ölçüde avantaja çevirdiğini düşünüyorum. İhracatımızda bazı tarım-gıda sektörlerinde yüzde 25-35 oranında artışlar yakaladık. Bizim gibi tarım ürünü üreticisi ve net ihracatçı olan ülkeler tüm olumsuzluklara rağmen ülkelerinin tarım sektörlerini belirli düzeylerde ayakta tutmayı başardılar. Ürünlerimiz rekolte durumları ile ilgili, kiraz da çok güzel bir yıl yaşadık rekoltemiz de çok iyiydi bunun sonucu olarak ihracatta da 223 milyon dolarlık bir rekora imza attık. Yine sofralık üzüm sezonumuz çok iyi geçti, rekoltede gerek kalite gerek miktar olarak hiçbir sorun yaşamadık." dedi.

Uçak, "Narenciye sezonu içerisindeyiz. Birlik olarak narenciye üretici ve ihracatçılarımıza önemli bir öngörü avantajı sağlayan narenciye rekolte tespit çalışması projesini Ege Tarımsal Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü ile ortaklaşa gerçekleştirdik ve Ege Bölgesi’nde yaptığımız gerçekçi bir tahmin ile ihracatçılarımıza ışık tuttuk. Üretimde portakal dışında düşüş beklediğimiz bir ürün yok, gerek taze meyve sebzede olsun gerek mamul ürünlerimizde olsun bu yıl pandemiye rağmen iyi bir rekolte ve üretim yılı yaşıyoruz." ifadelerini kullandı.

Bu yıl ihracat gelirinde 5 milyar doları aşmayı hedeflediklerini belirten Uçak, "2020 yılında Türkiye geneli taze meyve sebze ihracatımızda 2019’a kıyasla yüzde 21 artış yakaladık ve 2 milyar 731 milyon ihracat yapma başarısı gösterdik. Meyve sebze mamullerinde ise yine aynı dönemimiz bir önceki yıla göre yüzde 8’lik bir artışla 1 milyar 683 milyonluk bir ihracat getirisi sağladık. İki ana sektörümüzün toplam ihracatı 4 milyar 414 milyon dolara ulaştı. 2021 yılında taze meyve sebze ve meyve sebze mamulleri sektörlerinde ihracat gelirinde 5 milyar doları aşmayı hedefliyoruz.

Özellikle kuru domates, salça, turşu, meyve suyu gibi ürünlerimize dışarıdan yoğun bir ilgi olduğunu söyleyebilirim. Taze meyve sebzede ilk 3 alıcı ülke sırasıyla 950 milyon dolarlık ihracatımızla Rusya, 250 milyon dolarla Almanya ve 206 milyon dolarlık ihracatla Irak’tır. Bu üç ülkeye ihracatımızda da önceki yıla göre artış var. Toplam ihracat yaptığımız ülke sayısı ise 144 oldu.

Meyve Sebze mamullerinde ilk 3 alıcı ülke sırasıyla 268 milyon dolarlık ihracatımızla Almanya, 208 milyon dolarla ABD ve 171 milyon dolarlık ihracatla Irak’tır. Toplam 186 ülkeye mamul ihracatı gerçekleştirmeyi başardık."

2020 yılının bitimine az bir süre kala Ege Yaş Meyve Sebze İhracatçıları Birliği olarak 2020 yılında Taze meyve sebzede 346 milyon dolar, meyve sebze mamullerinde ise 693 milyon dolar olmak üzere toplam 1 milyar 40 milyon dolarlık ihracat yaptık. 2020 yılı hedefimiz olan 1 milyar dolar ihracatı hedefini rahatlıkla aştık." şeklinde belirtti.  

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Ankara Haberleri

TUSAŞ saldırısında 3 kişi hayatını kaybetti 14 kişi yaralandı
İşgal rejiminin BM üyeliği iptal edilmeli
Ankara'da Ağrı firmasına ait yolcu otobüsü üst geçide çarptı: 9 ölü, 26 yaralı
​Ankara’da Sezai Karakoç için gıyabi cenaze namazı kılındı
Diyanet İşleri Başkanı Erbaş'tan yetişkinlere "camide Kur'an" çağrısı