Efsaneleşmiş Galaxy S'in bir üst versiyonu olan Galaxy S Advance, genç yaşına rağmen bir başka efsane olan Galaxy SII'nin gerisinde yer alıyor. Başka bir deyişle telefon, Galaxy S ve Galaxy SII arasında kamış bir model. Pek çok testten iyi sonuç almasına rağmen, bu aradaki yerinden dolayı yüksek satış rakamlarına ulaşacağını düşünmüyoruz.
Samsung, Galaxy S Advance'i aslında NFC'li i9070P ve NFC'siz i9070 olmak üzere iki versiyonda piyasaya sürmüş durumda. Ülkemizde satılan model ise i9070. Peki ama NFC olmadan ne kaybediyoruz?
NFC'li sürümle uyumlu cihazlardan yazıları ya da URL'leri kablosuz olarak birkaç santim uzaktan alabilir ya da NFC-tag denilen bilgi etiketlerini telefonunuza okutabilirsiniz. Ama hepsi bu kadar. Çünkü önceden programlanmış profillere sahip NFC etiketleri daha detaylı ayarlamalara izin vermiyor. Aslında bu ufak etiketlerden her yerde olsa hayatımızı kolaylaştırabilirler. Sony burada, Xperia S ve Xperia P modelleriyle birlikte bu duruma güzel bir örnek teşkil ediyor.
AMOLED'in parlaklığı: Sadece biraz daha koyu
Galaxy S Advance i9070'e dönecek olursak, resimler, müzikler ya da diğer dosyalar zaten Bluetooth ya da - eğer alıcısı yerleştirildiyse - WiFi Direct ile transfer edilebiliyor. Hatta bilgisayarınıza bir USB kablo ile bağladığınızda telefonunuz aynı zamanda bir harici hard disk görevi de görebiliyor.
Galaxy S Advance de tıpkı Galaxy SII'deki gibi pürüzlü arka yüzeyi sayesinde ele rahatça oturuyor fakat yine Galaxy S2 gibi plastik kasaya sahip. Bu da bir nebze kalitesiz bir his yaratıyor.
Hoparlör kullanılmadığı sürece akustik testlerinde çok kaliteli ve temiz bir ses alınıyor. Testlerimizde, tam dolu batarya ile (1.500 mAh) 5:31 saat konuşma süresi ve 7:13 saat internette gezinti süresi elde ettik.
4 inçlik Super AMOLED dokunmatik ekranı parlak ve keskin bir görüntü sunuyor fakat 480x800 çözünürlüğü çağın biraz gerisinde. Ekran biraz daha koyu, fakat bu koyuluk pratikte çok zor fark edilecek kadar az seviyede.
Android 4.0 bilmecesi
Menüler arası geçiş, kaydırma hareketleri ve diğer dokunmatik fonksiyonlar hiçbir takılma olmadan gerçekleşiyor. 1GHz çift çekirdekli işlemci ve Android 2.3.6 arasındaki uyum Samsung'un TouchWiz arayüzüyle daha da pekiştirilmiş.
Android 4.0'a sahip olmamasına rağmen, TouchWiz 4.0 arayüzü ile pek çok Galaxy S2 özelliğine de sahip oluyor Galaxy S Advance. Samsung yavaş yavaş Android 4.0 güncellemelerini yayınlasa da Galaxy S Advance'in bundan nasibini alıp almayacağı hakkında hala net bir bilgi yok.
Multimedya ve kamera
Galaxy S Advance multimedya alanında iyi bir performans sergiliyor. İyi müzik çaları ve kutusundan çıkan kaliteli kulaklıkları ile kulakların pasını silmeyi başarıyor.
5MP kamerası çağın gerisinde kalsa da ISO ayarlarından beyaz dengesine kadar pek çok ince ayar yapmaya izin verdiği için bunu telafi ediyor. LED ışığın parlaklığı ve keskinliği çok iyi fakat suni ışıkta ürkütücü derecede sıcak tonlarda fotoğraf çekiyor. Düşük ışıkta flaş doğru seçim olacaktır, diğer zamanlarda resimde belirgin bir parlaklık yaratıyor.
Sonuç: Cazip fiyatı ile göz dolduruyor
Samsung Galaxy S Advance i9070'in, ünlü Galaxy S'in başarılı bir üst sürümü olduğu söylenebilir. NFC özelliği ülkemizde yok ama zaten hayati bir önem taşımıyor. Samsung'un özel arayüzü TouchWiz'in 4.0 sürümünün sunduğu rahat ve özelleştirilebilir arayüz Android 4.0'ın eksikliğini bir nebze olsun hafifletiyor.
Ortalama 800 TL'lik fiyatıyla dikkatleri üstüne topluyor Galaxy S Advance, çünkü bu özelliklerde daha ucuz başka cep bulmak pek kolay değil. Tabi Android 4.0'a çok önem veriyorsanız almadan önce iki kere düşünmenizde fayda var.
Alternatif
Büyük ve eski kardeşi Samsung i9100 Galaxy SII bu cebe en iyi alternatif. Halihazırda Android 4.0'a sahip. Çok daha kusursuz çalışıyor, daha çok depolama alanı ve daha iyi kamera sunuyor. Üstelik fiyatı da, Galaxy SIII ile birlikte önemli oranda düşmeye başladı.
chip