Sanayi esnafı elektrik sorununun giderilmesini istiyor

Şanlıurfa Evren Sanayi Sitesi esnafı, sık sık yaşanan elektrik kesintileri nedeniyle iş yapamaz hale geldiklerini söyleyerek, bu sorunun giderilmesini istedi.

Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nin en önemli sanayilerinden olan Şanlıurfa Evren Sanayi Sitesi'nde esnaflık yapanlar, sık sık yaşanan elektrik kesintilerinden şikâyetçi olduklarını belirtiyorlar.

Elektrik kesintileri nedeniyle makinelerin çalışmadığını ve işçilerin maaşını ödeyemediklerini anlatan esnaf, bu sorunun giderilmesi için yetkilileri aradıklarında muhatap bulamadıklarını söyledi.

Esnaftan Müslüm Bilginer, "Hırdavat alanında çalıştığımız için bize her sektörden esnaf geliyor. Şu anda işimiz biraz normal seviyededir. Tabi, bunun eksiklikleri de var. Elektriğin düzgün olmaması bize etki ediyor. Elektrik voltajı düşük olduğu için sanayi esnafı bundan çok muzdarip. Niye? Çünkü kaynak yapamıyor, diğer işlerini yapamıyor. Mesela ben bugün bir makinemi çalıştırmak istedim fakat voltaj düşüklüğünden dolayı çalıştıramadık." dedi.

"Sanayide güvenliğimiz yok"

Güvenlik açısından sorunları olduğuna da değinen Bilginer, sözlerini şöyle tamamladı: "Şu anda hiçbir yerde olmayan bir şey Urfa'da, bizim Evren Sanayi Sitesi'nde var. O da güvenlik sorunudur. Buradaki dükkânlarımız kendi koyduğumuz bekçilere emanettir. Bir bekçiyi biri darp edebilir, burada istediğini yapabilir. Ekip olarak bizim sanayide güvenliğimiz yok. Bu da bizim en büyük sorunlarımızdan biri. Yolarımız da dar. Artık burada araç geçiş sayısı çoğaldı. Şu an sanayide yaklaşık 3 bine yakın dükkân, 6-7 bin çalışan var. Ondan dolayı yollar da bize yetmiyor. Yani en büyük sorunumuz enerji ve güvenlik. Bu soranların bir an önce halledilmesi lazım."

"Yetkilileri aradığımızda muhatap bulamıyoruz"

Elektrik kesintileri nedeniyle üretim yapamaz duruma geldiklerini dile getiren Cebrail Yener, "Yaşamış olduğumuz elektrik aksaklıklarından dolayı şu an üretim yapamaz duruma geldik. Teslim etmemiz gereken siparişleri veremiyoruz. İnsanlara vermiş olduğumuz sözleri yerine getiremez hale geldik. Burada çalışan personellerle beraber en büyük sıkıntımız elektrik sıkıntısıdır. İki günde bir elektrik kesintisi yaşıyoruz. Yetkilileri aradığımızda herhangi bir muhatap bulamıyoruz. Dicle EDAŞ'ı aradığımızda herhangi bir arıza ihbarının bırakılmadığını söylüyorlar. Hâlbuki kendi atölyemiz bünyesindeki arkadaşlarımızın hepsi elektrik kesintilerinin giderilmesi için arıyorlar." ifadelerini kullandı.

"Artık çağrımızı duysunlar ve bu sorunlarımızı gidersinler"

Yaşanan sıkıntıların halledilmesi için yetkililere seslenen Yener, "Maalesef, bu sorun bugüne kadar giderilmedi. Bu yokluklar içerisinde üretim yapmaya çalışıyoruz. Öbür tarafta, devam eden yol çalışmamız var. Gelen araçları bir türlü imalathaneye yanaştıramıyoruz. Bu konuda ciddi sorunlar yaşıyoruz. Evren sanayinin düzeltilmesi ve bu aksaklıkların giderilmesi için buradan yetkililere sesleniyoruz. Artık çağrımızı duysunlar ve bu sorunlarımızı gidersinler. Bizim amacımız burada bir şeyler üretebilmek, Urfa'ya da bir katkıda bulunmak. Hedeflerimiz büyük ama imkânlarımız yetersiz." şeklinde konuştu.

"Elektriğim gitti, iki gün boyunca mağdur oldum"

Geçen hafta elektrik kesintisi nedeniyle iki gün boyunca mağdur olduğunu ifade eden Mehmet Ali Kaya, şunları söyledi:

"Elektrik yüzünden bütün işlerimiz aksıyor. Siparişlerimizi gününde veremiyoruz. Biz bu TEDAŞ'tan şikâyetçiyiz. Geçen hafta benim elektriğim gitti, iki gün boyunca mağdur oldum. Makinam çalışmadı, bütün projelerim gitti. Biz bu elektriği ne yapacağız? 25 yıldır buradayım, en ufak bir yağmur yağdığı zaman elektrik gidiyor. Burada 10-15 eleman çalıştırıyorum. Bu işten ekmek yiyorum. Müşteriye karşı mahcup olduğum, siparişlerimi gününde vermediğim zaman ne yapacağım? Trafo patladığı zaman arıyoruz, 'Ekibi yönlendirdik.' diyorlar ama ekip iki gün sonra geliyor. Bu TEDAŞ'ın elinde olan bir şey. Özel sektöre vermişler. Devlet bunu özel sektöre verdiyse peşine düşmesi lazım. Burada 2-3 bin dükkân var. Günlük elektrik gittiğinde her birisinin 100 TL zararı olsa hesaplayın bakalım ne kadar zarar ediyoruz? Giden projelerim için, sadece o çizimleri geri almak için 3 bin 500 Euro yatırmışım. Ben şimdi TEDAŞ'a gidip, noter huzurunda tasdiklesem TEDAŞ'tan alamam ki."

"En büyük sorunumuz yol ve elektriktir"

Mehmet Kaplan, "Bizim sorunlarımız çoktur. Bizim 10 tane makinemiz, 10 elemanımız var. Bir saat elektrik gittiği zaman benim dükkânımda 2-3 işçinin yevmiyesi yapar. En büyük sorunumuz yol ve elektrik sorunudur. İş çıkışında elektriği 17 saniye veriyorlar. 17 saniye neye yetecek? Verdiğimiz saatte işi yetiştirmediğimiz zaman karşı taraf da bize baskı yapıyor. Sahipsiz bırakmasınlar Urfa'yı. Biz burada elektriği tüketmezsek nerede tüketeceğiz? Biz bu sorunları yetkililere iletmek istediğimizde 'Bizim elimizde bir şey yok, müdürün telefonunu veremiyoruz.' diyorlar." dedi.

Zamanında yetiştiremedikleri işler için müşterilerine karşı mahcup olduklarını kaydeden Burhan Yakıcı da "Şu an piyasada özellikle paranın gelmesi konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Yani yaptığımız işlerin karşılığını zamanında alamıyoruz. Ödemelerde gecikme sıkıntıları yaşıyoruz. Hal böyle olunca da borçlarımızı zamanında ödememe problemi çıkıyor. Bu da bizim işimizde sıkıntıya sebebiyet veriyor. Sıkıntılarımızdan birisi de elektrik kesintileri sık sık yaşanıyor. Su kesintileri de aynı şekildedir. Elektrik gittiğinde işlerimizi zamanında yetiştiremiyoruz. Yetiştirmedik mi bu sefer verdiğimiz sözü de yerine getirmemiş oluyoruz. Biz gecikince müşterimize karşı mahcup oluyoruz. Yetkililerden, elektrik sorunlarını düzeltmelerini istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Mehmet Emin Kol adlı diğer bir esnaf ise sorunlarının halledilmesi için yetkililerin bir an önce harekete geçmeleri gerektiğini vurguladı. (Hüseyin Sayhar - İLKHA)





















İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor