Müftü Mehmet Taştan açıklamasında, bu gibi gecelerin bolca tövbe ve dualarla ihya edilmesi gerektiğini söyledi.
Müslümanlar için bu gibi gecelerin geçmişin muhasebesini yapma, tövbe etme, Allah’a yönelmek için bir fırsat olduğunu vurgulayan Müftü Taştan, Beraat Gecesi’nin özünde günahlardan arınma olduğunu belirtti.
“Beraatın özünde, günahlardan arınma vardır”
Beraat Gecesi’nin özünde günahlardan arınma olduğunu ifade eden Taştan, “Yollardaki işaretler gibi hayatımızda da belirgin dönüm noktaları vardır. Bunlar, belirli günler, kandiller ve bayramlardır. Beraat, iki şey arasında ilişki olmaması; kişinin herhangi bir yükümlülükten kurtulması veya yükümlülüğün bulunmaması anlamındadır. Istılah olarak berat ise, Allah’ın affı ve bağışlaması, günah, borç ve cezadan kurtulmak gibi anlamlara gelmektedir. Beraatın özünde, günahlardan arınma ve Yüce Allah’ın rahmet ve mağfiretine ulaşma amacı vardır. Bu gecede Allah’ın affı ve bağışlamasının çok olacağı müjdelendiğinden, bu geceye Beraat Gecesi denilmiştir. Berat gecesi hicri aylardan Şaban ayının on beşinci gecesidir.” şeklinde konuştu.
“Bu gece münasebetiyle içimizdeki manevi duyguların sesine kulak verelim”
Bu gecelerin insanların her konuda kendini yenilemesi için bir fırsat olduğunu ifade eden Taştan, şunları söyledi:
“Kandiller ve benzeri geceler; iman, ibadet ve düşünce hayatımız bakımından kendimizi yenilememiz, geçmişimizi muhasebe etmemiz, geleceğimizi planlama ve ümitlerimizi tazelememiz için büyük bir fırsattır. Bu gece münasebetiyle, içimizdeki manevi duyguların sesine kulak vererek günahlarımıza tövbe etmeli, tüm Müslümanlar ve insanlık için Allah’a dua ve niyazda bulunmalıyız. Yüce Allah, bu gecede ilahi rahmetini bol bol indirmekte, rızık ve şifa kapılarını sonuna kadar açarak, bizleri sonsuz ikramlarına davet etmektedir."
“İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almıştır”
İslam dininin insanların maddi ihtiyaçları kadar ruhi ihtiyaçlarını da dikkate aldığını vurgulayan Taştan, “Beraat Kandilinin aydınlattığı manevi ortam, bizlere dengeli bir hayat kurma bilinci sağlamakta, kendimizi gözden geçirme ve yenileme imkânı sunmaktadır.
Yüce dinimiz İslam dünya ve ahiret, madde ve mana dengesine; akıl, düşünce, duygu ve bilginin ahenkli şekilde buluşturulmasına dayanır. Günümüzde ferdi ve toplumsal hayatımızdaki maddi ve manevi değerler dengesi bozulmuş, dünyevileşme, bencillik gibi olumsuzluklar ruh sağlığımızı bozmaya başlamıştır. Oysa Yüce dinimiz İslâm, insanın maddî ihtiyaçları kadar ruhî ihtiyaçlarını da dikkate almış, onun devamlı surette Yüce Yaratanla bağlantı içinde olmasına önem vermiştir.” ifadelerini kullandı.
"Bolca tövbe etmeliyiz"
Müslümanların kendilerine çekidüzen vermesi gerektiğini vurgulayan Taştan, Beraat Gecesinin duaların kabul edildiği bir gece olduğu şuuru ve idraki içerisinde ihya edilmesi gerektiğini hatırlatarak şu tavsiyelerde bulundu:
"Geceyi ibadetle ertesi günü oruçlu geçirmek, bol namaz kılmak, tövbe, istiğfar etmek, salât-ü selâm okumak, Kur'an’ı Kerim okumak, bütün Müslümanlar için dua etmek, Berat Gecesi ve gündüzünde yardım yapmak, ailemizle sohbet yapmalıyız. Cenab-ı Allah’tan bizleri daha nice Beraat Gecelerine sıhhat ve afiyetle eriştirmesini ve bu mübarek geceyi Rabbimizin istediği manada ihya edilmesini ve değerlendirilmesini niyaz ediyorum. Tüm İslâm âleminin birlik ve dirliğine, dünyanın pek çok yerinde haksızlığa ve saldırıya uğramış Müslüman kardeşlerimizin kurtuluşlarına, insanlığın hidayet ve barışına, huzur ve saadetine; dünyanın değişik bölgelerinde akan kan ve gözyaşının durmasına ve tüm dünyayı kasıp kavuran Coronavirus'ten cümlemizi muhafaza etmesini Cenab-ı Hak’tan dileriz."
İLKHA