Şanlıurfa Tabip Odası tarafından “Şanlıurfa’da sağlık sorunları ve Covid-19 ile mücadele” konulu basın açıklaması düzenlendi.
Emniyet Caddesi üzerinde bulunan Şanlıurfa Tabip Odası binasında düzenlen basın açıklamasına Şanlıurfa Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası ve Şanlıurfa Diş Hekimleri Odası da destek verdi.
Basın açıklamasını Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı Dr. Ömer Melik okudu.
Pandemi sürecinde virüsün 10 binin üzerinde sağlık çalışanına bulaştığını ifade eden Melik, “Sağlık Bakanlığı tarafından her gün açıklanan salgın hastalık verileri içinde kaç sağlık çalışanın hastalandığına, hastalık nedeniyle yaşamını yitirdiğine ya da iyileştiğine ilişkin bilgiler hala açıklanmamıştır. Yapılan bu kısıtlamalar toplumun bilgi alma hakkına yönelik ihlaller oluşturmakla beraber, toplumda verilerin gizlendiği algısı oluşturmaktadır. Pandemi sürecinde 10 binin üzerinde sağlık emekçisinin enfekte olduğu ayrıca 40’ın üzerinde sağlık emekçisinin hayatını kaybettiği bilinmektedir.” diye konuştu.
Sağlıkçılarda pozitif vakanın çok çıkmasının sebepleri ile ilgili bilgi veren Melik, “Yeterli kişisel koruyucu ekipman sağlanmaması, sağlık emekçisi sayısının ihtiyacı karşılayacak şekilde artırılmaması, sağlık emekçilerine rutin test yapılmaması, iş yükünün fazla olması gibi durumlar yer almaktadır. Sağlık emekçisi sayısının azlığı sebebiyle idari izinli olması gereken sağlıkçılara izin verilmemiştir. Ayrıca Covid-19 tanılı ve temaslı sağlık emekçilerini bir şekilde çalıştırmaya devam ettirmek için sürekli algoritmaları değiştirme yollarına gidilmiştir. Bu durum sağlık çalışanlarını olumsuz yönde etkilemiştir.” ifadeleri kullanıldı.
“Açıklanan tedbirler sahadaki gerçeklikle uyuşmamakta, sanki salgının bittiği mesajı verilmektedir”
1 Haziran 2020 itibariyle ülke genelinde normalleşme adımları atılmaya başlandığına dikkat çeken Melik, “Kademeli normalleşme süreci bölgelerdeki vaka sayıları göz ardı edilerek uygulanmaya başlanmış, bu durum pandeminin bu bölgelerde daha da hızlanmasına sebep olmuştur. Toplu taşımada tam kapasiteli hizmet verilmeye geçilmesi, işçi sağlığı ve güvenliği önlemlerini yeterli derecede almayan iş yerlerinde fiziksel mesafe uyumunun sağlanamaması, uygun ve yeterli maske, el dezenfektanı olanaklarının olmaması, enfekte olma olasılığını ve salgını büyütüp yayma potansiyeli artırmaktadır. Açıklanan tedbirler sahadaki gerçeklikle uyuşmamakta, sanki salgının bittiği mesajı verilmektedir. Hasta olduğunu bile bilmeyen yüz binler yüzünden, riskli gruplara da hastalığı yayma potansiyelinin yüksek olduğu bilinmektedir. Kronik hastalar, yaşlılara ve bağışıklığı zayıflamış insanlara hastalığı bulaştırma oldukça ciddi sonuçlara yol açacağı öngörülmelidir.” şeklinde konuştu.
“Şanlıurfa’da ilk günden beri günlük test sayıları ve vaka sayıları şeffaf olarak açıklanmamıştır”
Normalleşme sürecinde Şanlıurfa’daki durum ile ilgili bilgi veren Melik, “İlimiz büyükşehir statüsünde olup 2 milyonun üzerinde nüfusa sahiptir. Nüfusun fazla olması, pandemi sürecinde alınması gereken tedbirlerin daha da dikkatli uygulanmasını gerektirmektedir. Şanlıurfa’da ilk günden beri günlük test sayıları ve vaka sayıları şeffaf olarak açıklanmamıştır. Bu durum sağlık çalışanlarının süreci yürütürken ciddi sıkıntılara neden olmuştur. Test sayısı, pozitif hasta ve enfekte sağlık çalışanları ile ilgili verileri paylaşan Şanlıurfa Tabip Odası Başkanı ve Genel Sekreteri adli ve idari kovuşturmaya uğramışlardır.” ifadelerini kullandı.
“Tüm sağlık emekçilerine test yapılmalıdır”
Bu dönemde yapılması gereken adımlara değinen Melik, “Tüm sağlık emekçilerine test yapılmalıdır. Birinci basamakta, ASM’ler de aşamalı randevulu sisteme geçilerek hem hasta mağduriyeti azaltılmalı hem de gereksiz iş yükü önlenmelidir. Adaletsiz dağıtılan veya hiç dağıtılmayan ek ödeme kalemleri yeniden ve tavandan olacak şekilde düzeltilerek performans ödemelerinde adalet sağlanmalıdır. Üniversite hastanesinde pandemi nedeni ile asistan hekimlerin ücretlerinde yapılan görüşmelerde esnek mesai, nöbet ücretleri, döner sermaye ile ilgili yönetim kademesi bilgilendirme yapılmasına rağmen 1500 lira azalma olmuştur. Sağlık ve Sosyal Hizmet emekçilerinin her türlü hastalık riskini azaltacak önlemler ivedilikle eksiksiz olarak devam etmelidir.” dedi.
İLKHA