Bölgede yaşanan şiddet olaylarının en az etkilediği şehirlerden olan Şanlıurfa’nın tarım ve sanayide ilerleme kaydetmeye çalışıyor. 2012 yılında çıkarılan teşvik yasasına göre 6. Bölgede yer alan Şanlıurfa, avantajlı bölgede yer almasından dolayı bu süre zarfında birçok işadamının tercih ettiği il oldu. Tarım kenti olan ilde, tarım sanayisinin daha fazla gelişmesi için önemli projeler üzerinde çalışılıyor.
Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Eyüp Sabri Ertekin, Şanlıurfa’da tarım ve sanayinin geldiği noktayı, atılması gereken adımları ve mevcut projeleri İlke Haber Ajansı’na (İLKHA) anlattı.
Devlet tarafından çıkarılan yeni teşvik yasasında Şanlıurfa’nın 6. Bölgede yer almasının ili olumlu etkilediğini belirten Ertekin, “Şanlıurfa tarım şehridir ama tarım ürünlerinin işlenmesi lazım ki buraya daha fazla katma değer bırakalım, daha çok iş sahası oluşturalım. Bunun için teşvik yasası hazırlanmadan önce biz kendimiz çeşitli hazırlık yaptık.” dedi.
Ertekin, “Şanlıurfa’nın en büyük sıkıntılarından birisi de işsizlik sorunudur. İş bulmak isteyenler artık daha rahat iş bulabiliyor. Tabi projeler faaliyete girerse daha fazla işçiye ihtiyaç olacaktır. Şanlıurfa’da en önemli şey tekstil sanayisidir, daha sonra gıda sanayisi gelmektedir. Pamuk üretiminde de ciddi yanlışlıklar var. Şanlıurfa Türkiye pamuğunun yüzde 40’ını üretiyor. Türkiye ürettiği kadar dışardan da ithal ediyor. İzlenen yanlış politikalar nedeniyle pamuk ithal etmek zorunda kalınıyor.” diye konuştu.
Şanlıurfa’nın Türkiye’nin pamuk ihtiyacını karşılayabileceğini dile getiren Ertekin, şunları söyledi: “Hükümet ile görüşmelerimiz de dile getiriyoruz. Şanlıurfa Türkiye’nin pamuk ihtiyacını karşılayabilir. Bu nedenle yıllık 2-3 milyar dolar yurtdışına gönderiliyor. Biz de yurtdışına gönderilen paranın üçte birinin Şanlıurfa’ya verilmesi durumunda, Şanlıurfa olarak pamuk yetiştirilebileceğimizi söyledik. Eğer yurt dışına gönderilen 2-3 milyar dolar Şanlıurfa’da ki çiftçiye verilirse, hem Şanlıurfalı kazanacaktır hem Türkiye’nin parası yurt dışına çıkmayacaktır.”
“Şanlıurfa’nın şu an milli geliri 14-15 milyar TL”
Uluslararası tekstil rekabetini geliştirmek için Ekonomi Bakanlığına başvuruda bulunduklarını söyleyen Ertekin, “Başvurumuz sonucu Bakanlık bize yaklaşık 2-3 milyon TL destek yardımında bulunacak. GAP’ın markalaşması ile ilgili çalışmalar var. Genç girişimcileri kullanarak Şanlıurfa’dan marka çıkartmak gibi bir niyetimiz var. Mümkün olursa bu markayı hem tekstil de hem de gıdada düşünüyoruz. Şanlıurfa’nın şu an milli geliri 14-15 Milyar TL civarlarında. Tekstilde bunu başarabilirsek 30-40 Milyar TL gibi bir gelir olacaktır. Uluslararası rekabeti destekleme kapsamında hayvancılık URGE’si sonuçları da belli oldu. Bu kapsamda 2-3 milyon dolar destek yapılacak. Türkiye’de hem et ihtiyacını karşılamak hem de ihraç etmek için çalışmalarımız devam ediyor.” ifadelerini kullandı.
Şanlıurfa’nın tarım bakımından çok iyi bir potansiyele sahip olduğunu hatırlatan Ertekin, geleneksel hesaplara göre pamuk, buğday gibi ürünler yerine sebzeye dönüldüğünde kârın üç katına çıkacağını belirtti.
“Bin dönümün üzerinde arazisi olan bin 400 kişi mevcut”
Ertekin, “Şanlıurfa tarım şehri, büyük araziler var. Tarım İl müdürlüğünden alınan bilgilere göre bin dönümün üzerinde arazisi olan bin 400 kişi mevcut. Şanlıurfa’nın sanayileşmesi ve üretmesi gerekiyor. Gecen yıl Şanlıurfa’da ekonomi zirvesi yaptık. Ekonomiden sorumlu bakanlar da bu toplantıya katıldı. Yapılan hatalar onlara söylendi ve hepsi hataların yapıldığını kabul ettiler. Sanayileşmek için rant ekonomisinin azalması gerekiyor.” dedi.
Atatürk Barajı’nın Türkiye’nin önemli yerlerinden birisi olduğunu ifade eden Ertekin, buralara daha iyi tesisler yapılarak turizme açılması gerektiğini söyleyerek ekonominin, turizmin gelişmesi için de ortalığın huzurlu olması gerektiğini vurguladı.
“GAP’ta birinci olabiliriz”
Önceki yıllara göre Şanlıurfa da sanayileşmenin artığını söyleyen Ertekin, “Artık Şanlıurfa’nın ikinci sanayi organizasyonu var. Şimdi üçüncü organize sanayi için harekete geçildi. Üçüncü organize için hazırlıklar tamamlanmış durumda. Üçüncüsünün hazırlığı yapılırken biz 4-5-6 için arazi taraması yaptık. Bunun dışında gıda OSB hazırlıklarımız da var. Bu projelerimiz faaliyete girerse Şanlıurfa ciddi manada büyüyecektir. Şu an GAP bölgesinde Gaziantep’ten sonra Şanlıurfa ikinci sırada, projelerimiz faaliyete girerse birinci olabiliriz.” ifadelerini kullandı.
Türkiye genelinde ürün envanterinin çıkarıldığını söyleyen Ertekin, “Türkiye genelinde ürün envanteri çıkartıldı fakat bu yeterli değildir. Pazarı olan ürün üretmek gerekiyor. Şanlıurfa’da ürün yetiştirirken dikkat edilmesi gerekenler vardır. Şanlıurfa’nın envanteri çıkartılırken dikkat edilirse en basiti fıstıkta bir anda 10 kat bir artış yaşanacaktır. Bilinçsiz yapılan ürün vatandaşın da başına bela olmaktadır. Satılabilen ürünün üretilmesi gerekiyor.” dedi. (Osman Gülebak-Mustafa Bikeç-İLKHA)