Akrepler için kurulan özel bahçede, anaç akreplerin doğumunun sağlanması ve akreplerin doğal ortamda üretilip çoğaltılması amaçlanıyor.
Bahçe sayesinde doğadan akrep toplamanın önüne geçilmesi ve akrep popülasyonlarının korunması hedefleniyor.
Harran Üniversitesi’nin bilimsel amaçlı olarak kurduğu Akrep Venom Merkezinde, özellikle Şanlıurfa ve çevre illerde zehirli akreplerin tespiti, popülasyon durumları, popülasyon dinamizmlerinin belirlenmesi, laboratuarda üretilmesi, zehir sağımı, beslenme ve zehir kalitesi arasındaki ilişkinin belirlenmesi konusunda çalışmalar yapılacak.
Merkezde ayrıca akrep sokmaları sonucu, hastanelere gidenlerin tedavileri ve korunmalarına yönelik stratejiler belirlenerek; akreplerin teknik özellikleri, akreplerde moleküler ve genetik çalışmalar, potansiyel venomların hedefe yönelik ve kontrollü salınımı için nanoparçacık temelli yaklaşımların geliştirilmesi, akrepler ve radyoaktivite ve akrep sokması, tedavi ve korunma stratejilerini belirlenecek.
Proje Koordinatörü Harran Üniversitesi Dr. Öğretim Üyesi Şahin Toprak, katılımcılara Akrep Venom Merkezi hakkında bilgiler verdi.
"Merkezde akademisyenler tarafından bilimsel çalışmalar yapılacak"
Açık alan bahçesinin yapılma amacının akreplerin doğal hayatta üretimini gerçekleştirmek olduğunu belirten Toprak, "Üretilen akreplerden sağılan zehirlerle, Harran Üniversitesi Akrep Venom Araştırma Grubu’ndaki akademisyenler tarafından anti kanser, antimikrobiyal ve tıptaki diğer kullanımı üzerinde bilimsel çalışmalar yapıyoruz. Rektörümüz Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik hocamızın desteği ve motivasyonu sayesinde merkezimiz daha işlevsel hale geldi. Ayrıca desteklerini esirgemeyen GAP İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu ve GAP İdaresi Başkanlığına teşekkür ediyorum." diye konuştu.
Harran Üniversitesi Osmanbey Yerleşkesinde bulunan Akrep Venom Merkezinde gerçekleşen programa; Harran Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mehmet Sabri Çelik, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkan Yardımcısı Doç. Dr. Nusret Mutlu, GAP Bölge Kalkınma İdaresi Bölge Müdürü Hasan Kılıç, Harran Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. M. Tahir Güllüoğlu, Harran Üniversitesi Genel Sekreteri Zübeyir Zorlu, akademisyenler ve GAP idaresinden uzmanlar katıldı.