Şanlıurfa’da buğday pazarı ve zahireciler borsası esnafı bu yılki mahsulden memnun

Şanlıurfa İmam Keskin Buğday Pazarı ve Zahireciler Borsası esnafı, Coronavirus salgınına rağmen bu seneki verimden memnun kaldıklarını ifade ettiler.

Türkiye’nin önemli tarım merkezlerinden olan Şanlıurfa’da hasatların başlamasının ardından buğday pazarında ve zahireciler borsasından yoğunluk yaşanıyor.

Tüm dünyayı etkisi altına alan Coronavirus salgınından olumsuz etkilendiklerini belirten esnaf, normalleşme süreci ve hububat sezonun açılmasıyla birlikte işlerinin iyi gittiğini dile getirdiler.

Bu yıl yeterli yağışın olmasından dolayı ürünlerin iyi olduğunu belirten esnaf, fiyatlarından fazla düşmediğini vurguladılar.

“Fiyatlarda çok düşüş yok, işler rayında gidiyor”

Bu yıl ürün rekoltesinin iyi olduğunu belirten esnaflarından Bayettin Kaya, “Bir çiftçi olarak diyorum ki bu sene ekinlerimiz iyidir. Allah’a binlerce kez şükürler olsun. Çiftçiler bir dönüm için arpada 600-700 kilogram, sert buğdayda 700 ile 750 kilogram, yumuşak buğdayda ise, 800 ile 850 kilogram arasında ürün aldıklarını söylüyorlar. Harran Bölgesi’nden de bu tür duyumlar alıyoruz. Bu sene devletin belirlediği fiyatlara nispeten fiyatlar da iyidir. Devletin fiyatları ile piyasadaki fiyatlar hemen hemen birebir örtüşüyor. Fiyatlarda da çok düşüş yoktur. İşler rayında gidiyor.” diye konuştu.

“Bu seneki beklenti ile ilgili bir şey söylemek için erkendir”

Coronavirus salgınının tarım sektörüne etkisini değerlendiren Kaya, şunları kaydetti:

“Sıcaklıklar ister istemez bizi etkiliyor.  Coronavirus’ten dolayı da bazı önlemler alındı. Bu yüzden alışverişlerimizde ciddi anlamda sıkıntı yaşamıyoruz. Coronavirus nedeniyle alınan önlemlerden dolayı bazı düzenlemeler yapmak zorunda kaldık. Bütün işler zaten aksadı.  Çiftçilikten gelme esnaf olduğum için biliyorum. Çiftçiler; mecburen biçerdöverlerini çalıştırmak zorundalar, mallarını satmak ve pazar aramak zorundadırlar. Bizde onlara yardımcı olarak komisyonculuk görevlerini yerine getiriyoruz. Mallarını satmakla meşgulüz. Şu an da serbest bir piyasada olmamıza rağmen canlılık olmasa da neticede alışverişler oluyor. Bir şekilde elimizdeki malları satmaya çalışıyoruz. Bu seneki beklenti ilgili bir şey demek erkendir. Çünkü ileride ne olacağını bilmiyoruz ama bu hastalığı yok edersek inşallah iyi olur diye düşünüyoruz. Bu hastalık varken şu an da bir şey demek çok erkendir.”

“Coronavirus bizi baya bir etkiledi, virüs yüzünden pazar kapandı”

Bu yıl fiyatların uygun olduğunu dile getiren esnaflardan Abdülbaki Tekbalıklı, ileri tarihte ne olacağının belli olmadığını söyledi.

Tekbalıklı, “Bu seneki mahsuller çok iyidir. Şu an mercimek ve arpanın fiyatı da uygundur ama ileride ne olacağı belli değildir.  Çünkü daha biçerler vurulmamıştır. Mercimeğin fiyatı 5 liraya kadar çıkıyor. Arpa 1.25 ile 1.30 lira arasındadır. Buğday ise, 1.70 ile 1.80 lira arasıdır. Fiyatlar değişiyor ama çok uygundur. Coronavirus bizi baya bir etkiledi, virüs yüzünden pazar kapandı. Kimisi malını satamadı, para kazanamadı. Giden paranın hiçbiri gelmedi. Satıcı hayvanını satamadığı için para gelmedi ve bizde burada sıkıntı yaşadık.” ifadelerini kullandı.

Bu sene sezonun güzel geçtiğini ifade eden Zübeyir toprak, “Bu sene mahsuller boldur. Bizlere Allah’ın vergisidir maşallah. Sezonumuz iyi gidiyor, Coronavirus bize sıkıntı vermedi. Esnaflar olarak çok iyi durumdayız. Buğday, arpa boldur, bu sene ekinler çok iyi yetişti. Fiyatları hem çiftçi hem de esnaf beğeniyor. Alışveriş oluyor, ticaretimizde iyidir.” şeklinde konuştu.

“Bu sene hasatlar çok iyi, verim çok güzel”

“Coronavirus her yeri etkilediği gibi bizim borsamızı da etkiledi. Alacakların ödeme günleri uzadı. Bu dönem işlerin çok yoğun olduğu dönemdir.’ diyen Salih Urtekin, esnafa olan desteğin yetersiz olduğunu söyledi.

Esnafı Rüstem Çakmak ise, ürünlerin işletmesi konusunda sıkıntı yaşadıklarını belirterek şunları söyledi:

“Geçmiş yıllara oranla ürün rekoltesi çok iyidir ve güzeldir. Kış ve ilkbahar mevsimlerinin yağışlı geçmesiyle ürünlerdeki verimi artırmıştır. Fiyatlarda iyidir. Şöyle bir sıkıntımız vardır. Ürünlerimizi işletme konusunda sıkıntı yaşıyoruz. Mercimeği Şanlıurfa’da üretiyoruz ama Mersin’de işletiliyor. Mersin’de işlendiği için ekstradan masraf ekleniyor. Ayrıca buradaki üreticilerin kontrolü altından çıkıyor. Mersin’deki alıcının insafına kalıyor. Halbuki ürünlerimizi burada işletebilsek daha iyi olurdu.”

İLKHA






























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor