Şanlıurfa'daki tarihi yapıların gün yüzüne çıkarılması amacıyla Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi tarafından "Özdiker Kuyumcular Çarşısı" ile ilgili kamulaştırma kararı alındı.
Resmi Gazete ile yayımlanan "Cumhurbaşkanı Kararları" kapsamında yıkılması planlanan çarşı ile ilgili kamulaştırılma yetkisi de Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ne verildi
Büyükşehir Belediyesi tarafından alınan karar doğrultusunda Özdiker Kuyumcular Çarşısında bulunan 122 işyeri yıkılarak yerine meydan yapılması kararlaştırıldı.
Çarşı esnafı, işyerlerinin yıkılması halinde mağdur olacaklarını belirterek seslerini duyurmak amacıyla eylem yaptı.
Çarşının yıkılması halinde ya kendilerine yeni bir işyeri verilmesi ya da işyerlerinin değerinde kendilerine para verilmesi gerektiğini ifade eden esnaf, salgın döneminde esnafın mağdur edilmeye çalışıldığını savundu.
HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı Emin Özaslan, çarşı esnafını ziyaret ederek taleplerini dinledi. Esnafın makul taleplerinin karşılanması gerektiğini belirten Özaslan, hiçbir esnafın mağdur edilmemesi gerektiğini ifade etti.
"Büyükşehir Belediyesi 'Meydan Projesi' ile esnafı mağdur ediyor"
Çarşı esnafını ziyaretinin ardından açıklama yapan Özaslan esnafın büyük sorunlar yaşadığını belirtti. Özaslan, "Sorun o kadar büyük ki salgın döneminde insanlar evine ekmek götüremezken işyerlerinin kirasını ödeyemeyecek durumdayken Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi 'Meydan Projesi' adı altında maalesef buradaki esnafı mağdur etmeye kalkıştı. Bu durum gerçekten hem can sıkıcı hem de üzüntü verici bir meseledir. Buradaki esnaf kardeşlerimiz, çok makul ve mantıklı gerekçelerle taleplerini büyükşehir belediye başkanına iletmişlerdir. Fakat esnaf kardeşlerimizin talepleri karşılık bulmamıştır. Esnaf, 'Büyükşehir belediyesi burayı kamulaştırmak veya yıkmak istiyorsa burayı yıkmasın ya da kaldırılmasın demiyoruz ama mağdur da olmak istemiyoruz. Dükkânımızın değeri 500 bin lira ise ve belediye bana 100 bin lira -150 bin lira teklif ederse bu çok büyük bir mağduriyet olur.' diyorlar." ifadelerini kullandı.
"Bu iş oldu bittiye getirilemez"
"Meydan Projesi" ile esnafın mağdur edildiğini ifade eden Özaslan, "Urfa'da Haşimiye Meydanı'nı bilmeyen yoktur. Burası şehrin göbeğidir. Yan tarafta 20-30 metrekarelik dükkânlar var. Bu dükkanların değeri bir milyon lira ile 2 milyon lira arasındadır. Bu dükkânların oradan herhangi bir eksikliği yoktur. Peki, buradaki esnaf niye mağdur edilsin? Esnaf diyor ki 'Ya ederi kadar bize dükkanlarımızın parasını verin ya da bunun yerine bu şartlarda bütün esnafı taşıyabilecek bir pasaj ya da iş merkezi yapın. Bu şekilde trafik akışı da engellenmez. Biz taşınmaya da razıyız; ama yeter ki bunları yap.' Fakat belediye 'ben yaptım oldu bitti.' şeklinde muamelede bulunuyor. Bizde diyoruz ki bu iş oldu bittiye getirilemez." şeklinde konuştu.
"Bu pasajdan daha iyisini yapacaksanız bu pasajı yıkabilirsiniz"
Esnafın ekmeğinin peşinde koştuğunu vurgulayan Özaslan, "Esnaf, 'ekmeğime dokunma' diyor. Buradaki esnaf çalışanlarıyla beraber yaklaşık 2 bin- 2 bin 500 insana tekabül eder. Bu insanlar, buradan evine ekmek götürüyorlar. Bu pasajdan daha iyisini yapacaksanız bu pasajı yıkabilirsin. HÜDA PAR Şanlıurfa İl Başkanı olarak diyorum ki ederinden daha fazla para teklif etmeniz gerekir ki esnaf buradan çıksın. Buranın değeri 500 bin lira ediyorsa belediyenin buraya 600-700 bin lira para vermesi gerekir. Belediye başkanı çıkıp 'Kardeşim bizim paramız yok' diyorsa bende bir Urfalı olarak şunu söylüyorum; Urfalı esnaf Türkiye Cumhuriyeti Hazine Bakanlığı'ndan daha zengin değildir. Şanlıurfa'nın 14 milletvekiline sesleniyorum; bu memleketteki insanlar size oy verirken sizi Ankara'ya meclise gönderirken gidip orada eş dostun tayini ile uğraşın diye size oy vermedi." diye konuştu.
"Buradaki esnafımızın yanında yer alacağız"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediye Başkanı ve Şanlıurfalı milletvekillerine seslenen Özaslan, "Esnaf mağdur edilemez ve kimse esnafı mağdur edemez. Salgın döneminde insanlar iş ararken siz işyerlerini kapatamazsınız. Daha iyisini yaparsanız gelip işyerlerini kapatabilirsiniz. Bu işin takipçisi olacağız. HÜDA PAR olarak her platformda bu sorunu gündeme taşıyacağız. Buradaki esnafımızın yanında yer alacağız. Her zaman buradaki kardeşlerimize destek vereceğiz. Tekrar söylüyorum; burayı turizme kazandırmak istiyorsanız buradaki esnaf kesinlikle mağdur edilmemelidir. Eğer para verecekseniz kendi ederinden daha fazla para teklif etmelisiniz. Buradan bütün Urfalı kardeşlerim ve tüm Türkiye duysun; 3 kuruşa 5 köfte olmaz. " dedi.
"Hiç kimsenin istifa etmesine gerek kalmadan bu iş çözülsün"
Basın açıklaması yapılırken esnafın "Belediye başkanı istifa" sözlerine vurgu yapan Özaslan, "Büyükşehir belediye başkanının ve milletvekillerinin istifa etmesine de gerek yoktur ama tek bir şey yapmaları gerekir. Buradaki esnafın yanına gelip esnafı dinleyip anlaşmaları lazımdır. Esnaf ile anlaştıktan sonra burada olay çözülecektir. Bizim de beklentimiz budur. Büyükşehir belediye başkanını da milletvekillerinin hepsini de buraya davet ediyorum. Gelin, esnaf kardeşlerimizle görüşün. Onların mağduriyetleri giderin. Hiç kimsenin istifa etmesine gerek kalmadan bu iş çözülsün. Biz çözümden yanayız. Hele hele dünyada salgın belası başımızda var. Bu salgın ortadan kalksın ve esnaf rahata kavuşsun bu iş sonra konuşulur. Meydan projesinin çok da acelesi yoktur. Yıllardır bu meydan ve pasaj var. Bugüne kadar yıkılmadıysa salgın bitene kadar pasaj yıkılmayabilir. Lütfen bu işe bir çözüm bulunsun. Biz burada sorunu değil, çözümü konuşuyoruz ve esnaf da çözüm bekliyor." şeklinde konuştu.
"Bu salgın döneminde ve bu krizde esnaf nereye gidecek?"
Pasajın yıkılma kararını sosyal medyadan ve bilboardlardan öğrendiğini belirten çarşı esnaflarından İsmet Üçeş, "Özdiker Kuyumcular Çarşısı, 30 yıllık bir çarşıdır. Yaklaşık 15 yıldır buranın yıkılması gündemdedir. Ahmet Eşref Fakıbaba 'Size iş yeri yapayım; memnun olursanız buradan çıkın, olmazsanız burayı yıkmayacağım' dedi. Fakıbaba ile anlaşmadığımız için burayı yıkmadı. Şu anki belediye başkanımız, bilgimiz dışında, onayımızı almadan ve bizimle görüşmeden tepeden inme Cumhurbaşkanlığından karar aldı. Remi Gazete'de yıkılma kararı verildi. Alınan yıkım kararını, sosyal medya ve bilboardlardan öğrendik. Bu salgın döneminde ve bu krizde esnaf nereye gidecek? Bu durumun sorgulanması gerekir. Burası işyeridir, ev değil." ifadelerini kullandı.
"Esnaf, burada rahat değildir"
Belediyeden site talebinde bulunduklarına değinen Üçeş, "Urfa'nın sorunlarından biri de 350 civarında toptancının çarşıda olmasıdır. Burada bulunan toptancıların çarşıdan çıkmasını istiyoruz. Esnaf, burada rahat değildir. 'Toptancıları çıkar site yap' dedik. Bize 'yapamayız; çünkü burası esnafın tapulu malıdır esnaf karşı çıkar' dedi. Sen burayı kanunla yıkıyorsun ve bunları da kanunla yapacaksın. Karaköprü ilçesinde yeni bir çarşı yap. Karaköprü'deki esnaf buraya gelmek için neden 10 kilometre yol gelip gitsin? Maalesef yine dinletemedik. Eski il başkanı 'yer ayrılmamış' dedi. Yer ayırma işini sen yapacaksın; ben yapmayacağım. Sana öneri teklif ederim, kapasiten varsa yaparsın yoksa da kapasiteni zorlarsın." şeklinde konuştu.
"Yazık, günah değil mi bu millete"
Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi'ni eleştiren Üçeş, "Bir başkan geliyor tramvay projesini bitiremiyor. Ak Partili 8 vekilimiz var; bol bol gezip plaket dağıtıyorlar. Plaketin kralı bizdedir. Mühür elimize geçince göreceksiniz. Pasaja gel başkanım, 10 aydır neredesin? Yazık, günah değil mi bu millete? Belki ben idare edebilirim ama başkası idare edemez. Kimseye sesim gitmiyorsa o zaman yerimde otururum. Sana neden destek olayım? Derdimi çözeceğin yerde bana dert oluyorsun. Derdimi çöz; bana dert olma. Gelin bu milleti dinleyin. Belediyede muhatap yok, hiç memnun ve razı da değilim." ifadelerini kullandı.
"122 dükkânın bulunduğu pasaj yıkılırsa esnaf nereye gidecek?"
Esnafın mağdur edilmemesi gerektğine vurgu yapan çarşı esnaflarından Şükrü Yardımcı, "2006 yılından beri işyerimi çalıştırıyorum. Belediye başkanımız burayı yıkma kararı almış. Burayı yıksın ama bizi mağdur etmesinler. Burada 122 iş yeri var. Buradaki işyerlerinde ekmek yiyen kişi sayısı 2 bin kişidir. 122 dükkânın bulunduğu pasaj yıkılırsa esnaf nereye gidecek? Yetkililer bize bir yol ya da yer göstersin. Bu pasajın tarihi görünüm elde edilebilmesi için 'taş giydirme' yapabilir. Esnaf mağdur olmasın. İlla ki yıkılacaksa biz esnaflara yer yapsın. Yıldız Meydanı ve Haşimiye Meydanı'nda 122 işyeri için yer var mı? Belediye pasaja gelip bizi ziyaret bile etmedi. Dergâha ve Attar Pazarı'na gidiyor ama buraya gelmeye tenezzül etmiyor. Esnafın derdini dinlemiyorlar." diye konuştu.
"Buradaki esnafların ekmeğiyle oynamak iyi bir şey değil"
Pasajın yıkılması halinde esnafın gidecek bir yerinin olmadığını ifade eden çarı esnaflarından Mehmet Ulusoy, "Buradaki esnaf nereye gidecek? Esnaf için yer tahsis etmediler. Tahsis edilmesi de gerekiyor. Buradaki esnafların ekmeğiyle oynamak iyi bir şey değil. Seçim yaklaşıyor ve seçimde ne olacağını düşünmüyorlar. Esnaf tiksinmiş durumdadır. Bazen öyle günler oluyor ki evimize ekmek parası götüremiyoruz. Zaten salgından dolayı kazanç elde edemiyoruz. Salgın, esnafın kolunu kanadını kırdı. Burası da yıkılınca ne olacak?" şeklinde konuştu.
"Burası yıkılırsa esnaf perişan olacaktır"
Esnafa yer tahsis edilmeden pasajın yıkılmasının doğru olmayacağını belirten çarşı esnaflarından İzzet Kaya, "Esnafa bir çare bulunması gerekiyor. Buradaki esnafa bir yer tahsis edilmelidir. Esnaf mağdur edilmemelidir. Esnafa bir yer tesis edilmeden buranın yıkılması doğru değildir. Burası yıkılırsa esnaf perişan olacaktır. Koltuktan oturup esnafın dertleri dinlenmeden hareket etmek doğru değil. Belediye başkanı, esnafın yanına gelip sorunları ve dertleri dinlemelidir. Yıkım kararı alıyorsun da esnafa yer var mı? Milletin oyu ile orada oturuyorsan milletin ayağına da gitmelisin." dedi.
"Belediyenin bize yaptığı israilin Filistin'e yaptığı ambargodan farkı yok"
Urfa'nın daha büyük sorunları olduğunu belirten çarşı esnaflarından Muzaffer İrfan, "Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi, pasajı başımıza yıkacak. Bizimle bu konuda konuşulmadı. Bize 'burayı yıkacağım ama sizi mağdur etmemem için ne yapmam gerekir' demeliydi. Karşı tarafta bir yeri yıktılar ama sözde meydan olacaktı. Çay bahçesi oldu fakat akşamları tinercilerin ve sarhoşların mekânı hale geldi. Burayı da yıkınca aynı durum yaşanacak. Yıkım kararı alması çok yanlış bir karardır. Belediyenin bize yaptığı; israilin Filistin'e yaptığı ambargodan farkı yok. Burayı başımıza yıkacaklar. Dükkânın değerinin altında para talep ediyorlar. Bana çarşıda bir yer bul, çıkayım. Bakayım teklif ettiğin fiyata iş yeri bulabiliyor musun? Meydan sevdasından vazgeçin; çünkü Urfa'nın daha büyük sorunları var." dedi.