Şanlıurfa'da lokantacı esnafı kiralarını ödeyemeyecek duruma geldi

Coronavirus'te yaşanan ikinci dalga sebebiyle uygulanmaya başlanan yeni tedbirlerden dolayı zor günler geçiren yeme-içme sektörü, kiralarını ödeyebilmek için devletten destek bekliyor.

Yeni tip Coronavirus (Covid-19) pandemisinin önceki dönemlere göre yeniden artışa geçmesiyle birlikte alınan tedbirler kapsamında kıraathane ve kafeler tamamen kapatılırken, lokantaların faaliyetlerinin ise sadece paket servis ve gel-al şeklinde devam etmesi kararlaştırıldı.

Pandemi ile mücadele kapsamında lokantaların sadece paket ve gel-al servisi yapması kararını değerlendiren esnaf, kararla birlikte satışlarının düştüğünü ve işçi çıkarmak zorunda kaldıklarını ifade ettiler.

Getirilen yasağın belli saatlerde uygulanması gerektiğini belirten Şanlıurfa esnafı, yaşadıkları sorunlarla ilgili İLKHA'ya konuştu.

"Kebapçılar, lokantacılar, resturantlar ve kafeler perişan haldedir"

1985 yılından beri yemek sektöründe çalıştığını belirten Hasan Şanlıtürk, "Son bir yıldır virüs belası Türkiye ve Şanlıurfa halkının geneline bulaştı. Bizim gibi nice insanları perişan etti. Büyüklerimize buradan sesleniyorum! Esnaf gerçekten perişan haldedir. Özellikle kebapçılar, lokantacılar, resturantlar ve kafeler perişan haldedir. Tek dileğim bir an önce bu soruna çözüm bulunmasıdır. Bir masada 4 sandalye var ve hepsini ters çevirmişiz. 4 sandalyeyi 2’ye düşürelim, mesafemizi koruyalım. Bu şekilde olursa daha uygun olur. Benim çalışan 5-6 arkadaşım vardı, şu anda hepsi işsizdir. Bende burada akşama kadar bekliyorum. Ayda 8 bin lira kira ödüyorum. Daha önce bir işyeri daha açtım ama virüsten dolayı 2 ay sonra dükkânı kapattım. Dükkânda çalışan yaklaşık 10 personelim işsiz kaldı. Bugün 10 personel, ailesi ile birlikte 50 kişi demektir. Bu durumu tabiî ki benden daha iyi biliyorlar ama buradan seslenmemiz çok iyi oldu. Sizlere de teşekkür ederim, bu konuda gerçekten duyarlı kaldınız. Benim gibi nice insanlarla gidip röportaj yapın. Hakikaten de esnaf şu an zor durumdadır." şeklinde konuştu.

"Bu gidişle kepenk kapatıp gideceğiz"

Yasaklardan dolayı iş yapamadıklarını vurgulayan Esnaf Süleyman Doğru, "Gördüğünüz gibi yasaklardan dolayı içerisi bomboştur. Bu gidişle kepenk kapatıp gideceğiz. Şu an dükkânları ya tam kapatsınlar ya da bize evimizi geçindirecek kadar maddi yardımda bulunsunlar. Yasaklar kalkmazsa dükkânı kapatıp eve gideceğiz, başka çaremiz yoktur. İçerisi bomboş, dükkâna gelen giden yok. İçeride oturmayanlar da alışveriş yapmıyor. Müşteri oturup yemeye alışmış, ayakta da kimse yemek yemez. Yemekte almayınca bizim işlerimiz durma noktasına geldi. Çoluk çocuğumuz açlıktan ne hale düşer, bilmem. Dükkân sahibi kira fiyatından vazgeçmiyor. Böyle de olunca dükkânı kapatacağız, başka çaremiz yok. Devletten beklentimiz bir an önce bir işe çare bulmasıdır. ‘Pandeminin önlemini aldık’ diyorlar ama halen dışarıda çoluk çocuk maskesiz geziyor. Nasıl bir önlem almışlar bana söylesinler. Kimi durdurup ceza yazmışlar, kime gereken şeyi yapmışlar. ‘Pandemide yardım edeceğiz’ diyorlar, 3 ay evde yattık fakat kimse yardım etmedi, hiçbir şey yapmadılar. ‘Devlet yanınızda’ diyorlar ama bugüne kadar hiçbir şey görmedik." ifadelerini kullandı.

"Devlet yetkilileri esnaflara destek olmalıdır"

Esnafın çok zor durumda olduğunu vurgulayan Esnaf Ali Uğur, "Bu yasaklar esnafı eçok yıprattı. Kiralarımızı ödeme ve müşteri konusunda sıkıntılar yaşıyoruz. Esnaf baya zor durumdadır. Cumartesi ve pazar günleri yasak uygulansa daha iyi olurdu. Devlet yetkilileri esnaflara destek olmalıdır. Esnaf gerçekten zor durumdadır. Şu an kiralarımızı bile ödeyemiyoruz." dedi.

"Gurbetçi insanlar yemek yiyecek yer bulamıyor"

Hayat şartlarının çok zor olduğunı gıda ürünlerine hergün zam geldiğini belirten lokantacı Mustafa Çiftçi, " Şanlıurfa'da, yağ, et ve ekmek ürünlerine zam geldi. Burada hayat şartlarız zordur. Zor olduğu içinde ister istemez biz esnafları zor durumda bırakıyor. Satışlarımız yüzde 30 düştü. Bu durum bizleri çok etkiledi. Evde oturmamak adına kendi çapımızda mecburen çalışıyoruz. İş yerimize gelen gurbetçi insanlar var. Onlara yemeklerini paket şeklinde verdiğimiz zaman 'ben bunu nerde yiyeceğim? Sokakta yemem uygun olmaz' diyor. Bu konuda yemek yerken sandalye imkanı verilebilirdi. Ya da tek kişi masada oturabilirdi. Evi burada olmayan çalışmak için buraya gelen bir gurbetçi ne yapacak? Sokakta yemek yemekte uygun olmuyor. Sokakta yemediği içinde paket almıyor. Türkiye şartlarında parklar pek temiz değil. Bir de parklarda madde bağımlıları var. Sağlıksız bir ortamda insanlar oturuyor. İnsanlar mecburen gidip parklarda yemeklerini yiyor. Parklar sağlıklı yerler değildir." şeklinde konuştu.

"Getirilen yasağı uygun bulmuyorum"

Coronavirus tedbirleri kapsamında getirilen iş yerinde servis yasağının ço kişiyi mağdur ettiğini belirten Esnaf Ahmet Düzgör, "Getirilen yasağı uygun bulmuyorum. Coronavirus, Urfa halkını mahfetti. Büyüklerimize sesleniyoruz! ' Yasak nereye kadar sürecek.' Bu işyerinde onca kişi çalışıyordu hepsi ekmeğinden oldu.Allah iyi etsin. Bu şekilde bir yasak gelebilirdi. Belli saatlerde yasak uygulanabilirdi." ifadelerini kullandı.

"Esnaf olarak sadece paket servisini uygun görmüyoruz"

Esnaf olarak yasaklardan dolayı çok sıkıntı çektiklerini ifade eden Esnaf Özkan Alan, "Bu yasakları uygun görmüyorum. Şu an içeriye müşteri alamıyoruz. Başka şekilde yasaklar getirilebilirdi. Şu an bu yasaklardan şikayetçiyiz. Esnaf olarak sadece paket servisini uygun görmüyoruz. Bu yasaklardan şikayetçiyiz ve yasakların kaldırılmasını istiyoruz. Esnaf olarak çok sıkıntı yaşıyoruz." diye konuştu. 


























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor