Mevsimlik işçi konusunda Türkiye’de oldukça önemli bir yere sahip olan Şanlıurfa’da, mevsimlik tarım işçilerine yönelik ‘Hizmet Sunumu Eğitim Programı’ adlı seminer düzenlendi.
Üç gün sürecek olan eğitimin ilk oturumu kapsamında, 10-12 Mart 2015 tarihlerinde GAP Tarımsal Eğitim Merkezi (GAPTEM) ’de yapılan toplantıya Adana, Adıyaman, Aksaray, Amasya, Ankara, Aydın, Balıkesir, Denizli, Diyarbakır, Düzce, Erzincan, Eskişehir, Kahramanmaraş, Kayseri, Konya, Isparta, Giresun, Nevşehir, Niğde, Manisa, Mersin, Osmaniye, Sakarya, Samsun, Sivas, Şanlıurfa, Mardin, Ordu, Tokat, Trabzon, Rize, Yozgat olmak üzere 32 ilden Toplum Sağlığı Merkezleri’nde görev yapan yaklaşık 75 hekim, ebe ve hemşire katıldı.
Düzenlenen seminerle ilgili açıklama yapan Harran Üniversitesi Tarımda İş Sağlığı ve Güvenliği Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürü Prof. Dr. Zeynep Şimşek, tarım sektörünün ve iççilerinin önemine değindi.
“En çok hastalanan ve erken yaşta ölenler mevsimlik gezici tarım işçileridir”
Şimşek konuşmasında, “İnsan yaşamı havaya, suya ve gıdaya bağlıdır. Bugün yaklaşık 9,5 milyar dünya nüfusunun güvenli gıdaya ihtiyacı var ve tarım sektörü dünyada olduğu gibi, ülkemizde de 2. istihdam alanı. Tarımsal üretim azalırsa insan hayatı tehlikeye girer ve sanayi büyük güçlükler yaşar. Dünyanın en zengin ülkeleri nitelikli tarımsal üretimi elinde tutan ülkelerdir ve bugün tarım işgücü göçü politikaları üzerinde çalışmaktadırlar. Ürettiği doğrudan insan hayatı ve sanayinin ana maddesi olan ürünler açısından değerlendirildiğinde; tarımda çalışanların hastalık ve erken ölümlerinin önlenmesi çok büyük önem taşımaktadır. Dünyada olduğu gibi ülkemizde de tarım sektöründe en çok hastalanan ve erken yaşta ölenler mevsimlik gezici tarım işçileridir.” dedi.
“Kalkınmanın ön koşulu hastalık ve erken ölümleri azaltmaktır”
Kalkınmadaki ön koşulun, hastalık ve ölümleri azaltmakla mümkün olacağını belirten Şimşek, “Ülkemizin binyıl kalkınma hedeflerine tam anlamıyla ulaşabilmesi için, en çok hastalanan ve ölen kişilere yönelik hizmet sunum sistemlerinin kurulması gerekmektedir. Çünkü binyıl kalkınma hedeflerinin 4’ü anne ölümlerini azaltmak, çocuk ölümlerini azaltmak, bulaşıcı hastalıkları azaltmak ve toplumda kadın ve erkeklerin, haklara eşit erişimini sağlamaktır. Görülmektedir ki, kalkınmanın ön koşulu hastalık ve erken ölümleri azaltmaktır.” şeklinde konuştu.
“Türkiye’nin 48 ilinin tarımını omuzlayan insanların çoğu Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde yaşıyor”
Şimşek, konuşmasının sonunda, “Yapılan araştırmalar, Türkiye’nin 48 ilinin tarımını omuzlayan insanların çoğunun Şanlıurfa ve Adıyaman illerinde yaşadığını ve hastalıkların bu grupta daha fazla olduğunu gösterdi. Yani, Türkiye’nin tarımsal üretiminin yoğun olduğu yaklaşık 45 ilin tarımının yarısını Şanlıurfa ve Adıyaman’da yaşayan insanlar ayakta tutmaktaydı. Bu nedenle Harran Üniversitesi, Birleşmiş Milletler Nüfus Fonu işbirliğiyle ‘Mevsimlik Tarım İşçilerinin Sağlığını Geliştirme Programı’ başlattı, amaç ülkemize özgü hizmet modeli geliştirmekti. Daha sonra, Sağlık Bakanlığı Türkiye Halk Sağlığı Kurumu ile işbirliği yaptı ve Toros Tarım desteğiyle program bugüne geldi” diyerek sözlerine son verdi.İLKHA