​Şanlıurfa’da tespihe olan ilgi mesaiyi artırıyor

​Şanlıurfa’da tespih ustaları tarafından atölyelerde büyük emek verilerek üretilen tespihler, sipariş usulü ile Türkiye’nin dört bir tarafına gönderiliyor.

Şanlıurfa’da tespih işçiliği, usta ellerde, şehrin kültürünü yansıtmaya devam ediyor. Çeşitli kalite ve modellerde, renk renk üretilen tespihler; tespih mağazalarında ya da sipariş usulü ile Türkiye’nin birçok iline gönderiliyor.

Tespih; değerli taşlar,  bitki, ağaç, deniz ürünleri, fosil, kimyasal madde ve hayvan kemiklerinden yapılıyor.

Tespihin;  Kehribar, Osmanlı Kehribarı, katalin, damla, oltu taşı, firuze, kaplan gözü, bağa, akik taşı, fildişi, sıkma, kuka, abanoz, gül ağacı, fiber, deve kemiği, bufalo boynuzu gibi onlarca çeşidi bulunuyor.

Tespihler 33 veya 99 habbeden oluşuyor. Tespihte iki ucun buluştuğu yere imame denilen tespihin en önemli parçası konuluyor.

Son günlerde tespihe olan ilginin artması tespih ustalarının yüzünü güldürdü. Kendisine ait tespih atölyesinde günde 50 ile 70 arasında tespih üreten Ali Değnek, üretmiş olduğu tespihleri Haşimiye Meydanı'ndaki tespih mağazasında ve sipariş usulü ile Türkiye’nin her yerine satıyor.

Babasından miras kalan tespih merakı sayesinde 10 yıldır tespih ustalığı yaptığını belirten Ali Değnek, “Babamın tespih koleksiyonu vardı. Babamın sevdiği bir işti, ben de zamanla sevdim, sonra yavaş yavaş kendi işime başladım. Şu anda atölyemde 8 işçi çalışıyor. Günde bazen 50 ile 70 arasında tespih yapıyoruz.” dedi.

“Koleksiyonumda 20 bin TL'lik tespihlerim var”

Tespihin çok çeşidi olduğuna dikkat çeken Değnek, “Tespihin hammaddesi 'kehribardır.' Kehribar, kok, tarçın, damla, Eski Osmanlı, kaplumbağa gibi çok çeşitleri var. Tespihlerin fiyatları kalitesine göre değişiyor. 50 veya 100 liradan başlıyor. Benim koleksiyonumda 15-20 bin TL'lik tespihlerim var. Fiyatlar değişiyor, tespihin belli bir fiyatı yoktur. Yaptığımız ürünler 100 ile 150 liradan satıyoruz. Elimizde şu anda büyük boy Osmanlı Kehribarı var. Bu tespihi 17 bin liraya satıyoruz.” ifadelerini kullandı.

"Tespihlere son günlerde yoğun ilgi var"

Urfa’da çok sayıda tespih atölyesi olmasına rağmen kendini kanıtlamış tespih ustalarının 30’u geçmeyeceğini belirten Değnek, “Tespihlere son günlerde yoğun ilgi var. Ürettiğimiz tespihleri, İstanbul, İzmir, Muğla, Ankara, Kayseri, Sivas ve birçok yere satıyoruz. Urfa’da 100 tane tespih atölyesi var. Benim bildiğim 30 tespih ustası var. Tespih yapmak kolay değildir. Hem tespihle uğraşmak, tespihin habbelerini yapmak, yaparken sıkıntı yaşamak zor iştir.” şeklinde konuştu.

Tespihin yapım aşamalarına değinen Değnek, “Tespihin hammaddesini kalıp halinde aldıktan sonra  makinelerde kesiyoruz. Kesilen parçaları daha sonra ufaltıp delerek habbelere dönüştürüyoruz. Parlattıktan sonra cilalıyoruz ve ipe saplayıp satışa sunuyoruz.” dedi.

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor