Berber ve kuaförler kapatılırken, lokanta, pastane ve işyerlerinde paket hizmeti dışında işyerinde müşteriye servis yasaklandı. Piknik alanlarında ise mangal yakma yasağı getirildi.
Şanlıurfa’nın simgesi olan ve her mevsim yüz binlerce yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Balıklıgöl’de, Corona virüs kapsamında alınan tedbirlerden dolayı yoğunluk yaşanmadı.
İçerisinde Hazreti İbrahim’in doğduğu mağara ile Bediüzzaman Said-i Nursi’nin ilk kabrinin bulunduğu Balıklıgöl yerleşkesi, 30 Mart’ta kadar ziyaretçilere kapatılmasından dolayı sessizlik hakimdi. Kapalı olduğunu gören ziyaretçiler ise içeri girmeden dua etti.
Balıklıgöl çevresinde bulunan banklar, Corona virüs tedbirleri kapsamında kaldırılırken, güvenlik görevlileri Balıklıgöl’ü ziyaret eden yaşlı vatandaşları evlerine dönmeleri konusunda uyardı.
Alınan tedbir kararlarına uymayan bazı 65 yaş üstü yaşlıların ise Haleplibahçe’deki parklarda oturdukları görüldü.
Tedbir kararlarına uymayan bazı yaşlılara uzatılan mikrofana verdikleri ilginç cevaplar dikkat çekti. İsmini vermek istemeyen bir vatandaş, “Buraya kadar geldim fazla gitmiyorum. Corona geldi mi vuruyoruz gidiyor. Corona bizden kaçıyor.” dedi.
“Beş vakit namaz kılıyoruz, elimizi ve yüzümüzü yıkıyoruz. Bizim berbat bir tarafımız yok”
Tedbir kararına uymayan 71 yaşındaki Mehmet Acar, “Devletin aldığı bir karardır ne yapacaksa yapacak biz bir şey diyemeyiz. Yaşlılar için sokağa çıkma yasağı vardı ama benim işim vardı, çıktım. Benim yaşım 71 olmuş. Ben Harran’dan geliyorum. Bir hasta var mecburen onu sormak için geldim. Cumhurbaşkanı’nın umurunda mı? Ölüm her yerden gelir. Ölüm bizi içerde yakalayamaz mı? Bizi her tarafta yakalayabilir. Nasıl önlem alacağız? Kirli bir şey yemiyoruz. Köpek, beygir, kurbağa eti yemiyoruz. Türkiye’de böyle şeyler yoktur. Neden korkuyoruz? İstanbul’da 2 kişi ölmüşse biz hepimiz mi öleceğiz? Ölümün ne kadarda önüne geçseniz ölümden asla kaçılmaz. Beş vakit namaz kılıyoruz, elimizi ve yüzümüzü yıkıyoruz. Bizim berbat bir tarafımız yok. Bazı ülkeler köpek, yarasa ve kurbağa eti yiyorlar. Elhamdülillah bunlar bizde yoktur.” diye konuştu.
“Salgınlardan dolayı tedbir almak iyidir”
Alınan tedbirlerin gerekli olduğunu belirten Yusuf Paça, insanlık tarihinde buna benzer kıyım ve salgınların olduğuna dikkat çekti.
Virüs salgınından insanların ders çıkarması gerektiğini belirten Paça, şunları söyledi:
“1300’lü yıllarda veba salgını olmuştur. O zaman insanlar bundan bir ders çıkarmışlardır. Salgınlardan dolayı tedbir almak iyidir. Ben işin uzmanı değilim ama tedbir alınırsa faydalı olacağına inanıyorum. Camilerin kapatılması önemli değil, yeniden açılabilir önemli olan insan sağlığıdır. Bir salgından dolayı insanlar ölecekse camiler kapatılabilir, bunu sorun etmemek lazım. Bugün kiliseler ve alışveriş merkezleri de kapalıdır. Basit düşünmemek lazım.”
Arkadaşlarıyla birlikte parkta dinlenen Hüseyin Dorsa ise Corona virüsünden korkmadığını, Allah’ın takdirinin her yerde tecelli edebileceğini söyledi.
İLKHA