Şanlıurfalılar isot için yürüdü

​Şanlıurfa'da bu yıl ilk kez düzenlenen isot festivali, kortej yürüyüşü ile başladı.

Şanlıurfa'da bu yıl ilki düzenlenen İsot Festivali kortej yürüyüşü ile başladı. Kortejin yürüyüşünün ardından, restorasyonu yapılan Barutçu Hanı ve İsot Serüveni Resim Sergisinin açılışını yapıldı.

Tarihi handa düzenlenen programa, Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin, İl Emniyet Müdürü Veysel Tipioğlu Büyükşehir Belediye Başkanı Nihat Çiftçi ile kurum ve kuruluş müdürlerinin yanı sıra çok sayıda vatandaş katıldı.

Açılışa katılan misafirlere isotun içinde bulunduğu börek ve pastalar ikram edilirken, açılış programı ise seslendirilen Urfa’ya has türküler ve isot konulu şiir dinletisiyle devam etti.

Ardından programda bir konuşma yapan Şanlıurfa Büyükşehir Belediyesi Başkanı Nihat Çiftçi, "Şanlıurfa ile özdeşleşen isot, tarlada başlayarak alın teri olarak toprakta yerini buluyor. Alın terinin üretmiş olduğu bu ürün Şanlıurfa sokaklarında, avlulu evlerinde, damlarında kadınlarımızın maharetli elleri ile hazırlanmaya başlanıyor. Burada yaşam biçimi olarak hazırlanılan ve pul biber haline getirilin isotumuz, tarihi çarşılarına tarihi çarşılarını ve sokaklarını servis amaçlı ve satış amaçlı süslüyor. Rengiyle süslüyor, kokusuyla şehri mest ediyor. Bu ürünümüz Şanlıurfa’da tescil görmüş, sanayi bakanlığımız tarafından marka olarak Şanlıurfa’ya has bir şekilde coğrafi şekil olarak tescillenmiştir." dedi.

Şanlıurfa’daki lezzet ve tada katkıyı sunan isot olduğunu söyleyen Çiftçi, "Şanlıurfa bir müzik şehridir. Şanlıurfa bir gastronomi şehridir. Şanlıurfa’daki lezzet ve tada en fazla katkı sunana baharat isot olarak öne çıkmaktadır. Diğer coğrafyalarda bölgelerden ve ülkelerden peygamberler şehri Şanlıurfa’ya gelen tüm misafirlerimiz Şanlıurfa yemeğinde apayrı bir lezzet ve tadın olduğunu söylerler işte bununda hikmeti isotun katmış olduğu lezzet aroma ve tattır." İfadelerini kullandı. 

Şanlıurfa Valisi Abdullah Erin ise Urfa’nın temel ürünlerinden ve değerlerinden biri olan isot festivalinde emeği geçenlere teşekkür ederek konuşmasına başladı.

Şanlıurfa’nın tarihi kültürel zenginlikleriyle dolu olduğunu ifade eden Erin, "Çok başarılı bir organizasyon olacağından şüphem yok. Tek hayıflandığım şu: Bunun ilkini gerçekleştiriyoruz. Keşke bugüne kadar ellinci isot festivali diyebileceğimiz bir noktaya getirebilseydik. Ama başlangıçlar iyidir. Sadece sahip olduğumuz bu tür ürünler tek değil, Şanlıurfa her yönüyle tarihi kültürel zenginlikleriyle, dünyanın merkezi ve insanlığın neşvünema bulduğu toprakların başlangıç noktasıdır. Bunun en güzel örneği biliyorsunuz Göbekli Tepe’dir.  Bugüne kadar tespit edilmiş olan milattan önceki yaşantıya ait buluntuların bulunduğu en eski yerleşim yeridir." şeklinde konuştu. (Hüseyin Sayhar-İLKHA)
































 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor