Şantiye Şefliği Hakkında Yönetmelik ile ilgili değişiklik önerilerini kamuoyu ile yaptığı yazılı açıklamayla paylaşan Çeliktürk, güvenli yapılar için şantiye şefliği ile ilgili yönetmeliğin ivedilikle revize edilmesi gerektiğini söyledi.
“Topraklarımızın yüzde 93’ü deprem kuşağında”
Yapı güvenliğinin sağlanmasında şantiye şefliğinin büyük önem taşıdığına dikkat çeken Çeliktürk, “Topraklarının yüzde 93`ü aktif deprem kuşağı üzerinde bulunan Türkiye`de şantiye şefliği özel önem atfedilmesi gereken bir görevdir. Öyle ki yaşadığımız depremlerin yol açtığı hasarların büyük bir kısmı uygulama hatalarından kaynaklanmaktadır. Bilinçsizlik veya liyakatsizlik doğa olaylarını felakete dönüştürmekte, ciddi can ve mal kayıplarına yol açarak toplumda acısı yıllarca unutulmayacak yaralar açmaktadır.” dedi.
“Şantiye şefliği güvenli yapıların anahtarıdır”
“Şantiye şefliğini özetle tanımlamak gerekirse bir yapının veya mühendislik, mimarlık hizmeti gerektiren herhangi bir işin, plan, proje ve hesaplarına, ilgili fen ve sanat kurallarına, teknik mevzuata uygun olarak yürütülmesi ve kontrol edilmesi işidir” diyen Çeliktürk, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“Şantiye şefinin yapı üretiminde başlıca 3 önemli görevi bulunmaktadır; bunlardan ilki yapının fen ve tekniğe, ruhsat ve projesine uygun olarak inşa edilmesi ikincisi inşaatın iş ve işlemlerinin planlanması, sevk ve idaresi, üçüncüsü işçi sağlığı ve iş güvenliğinin sağlanması için gereken önlemleri alması ve gözetilmesidir. Odamız, meslek alanımızda büyük bir yer kaplayan ve birçok meslektaşımızın görev yaptığı şantiye şefliği konusuna özel olarak eğilmiş, rapor hazırlamış, görüş ve önerilerini kamuoyuyla ve ilgili idarelerle paylaşmış, şantiye şefliği alanında yaşanan sorunları derinlemesine analiz etmiş ve bu sorunların çözümü için öneriler oluşturmuştur.”
Yapı güvenliğinin sağlanması, yapı üretiminin mühendis, mimar mesleklerinin bilgi ve tecrübelerine göre gerçekleştirilmesi için hazırlanan değişikliklerin ivedilikle hayata geçirilmesi gerektiğini belirten Çeliktürk, “İlgili idareleri ve karar vericileri, hem mühendis, mimar mesleklerinin hakkıyla ve gerçekçi bir şekilde icra edilmesi hem de toplumun sağlıklı ve güvenilir yapılara kavuşması için gerekli özeni ve sorumluluğu yerine getirmeye davet ediyoruz.” ifadelerini kullandı.
Şantiye şefinin mühendis veya mimar olması gerektiğini vurgulayan Çeliktürk, ayrıca yönetmeliğe göre sadece şantiye şefliğinin tanımının yapıldığını, bu tanıma şantiye şefi yardımcısı, fen elemanı ve şantiye sorumlusu tanımlarının da eklenmesi gerektiğini söyledi.
“Şantiye şefi aynı anda en fazla 3 yapının şefliğini üstlenmeli”
Çeliktürk, “Yönetmelikte, ‘Şantiye şefi aynı anda en fazla beş ayrı yapım işinin şantiye şefliğini üstlenebilir’ denilmektedir. Bu sayı üç olarak sınırlanmalıdır. Ayrıca şantiye şefi, yapı inşaat alanı bin metrekareyi geçen yapılarda, bir yapım işinin şantiye şefliğini tam zamanlı olarak üstlenmelidir. Birden fazla yapım işinin şantiye şefliğinin üstlenildiği durumlarda toplam yapı inşaat alanı bin metrekareyi geçmemelidir.” şeklinde konuştu.