"Sarımehmet barajının projesini istiyoruz"

Van merkez Erçek beldesinde bulunan Sarımehmet Barajı'nın sulama projesinin köylerinde geçmediği için mağdur olduklarını belirten çoğu Van Gölü kıyısında bulunan köylüler, yetkililerden Sarımehmet Barajı projesinin kim tarafından ve nasıl yapılmış ise bu

VAN - Van Merkez Erçek beldesine bağlı Sarımehmet köyünde bulunan ve köy ismini alan Sarımehmet Barajı'ndan çıkan sulama kanallarının yıllar önce projesi bazı köylerde geçip bazılarında geçmediğini söyleyen mağdur köylüler, bağ ve bahçelerinin kurumasından dolayı öfkeli olduklarını söylediler.

 

Sarımehmet Barajı'nın sulama projesinin, daha önce görüştüğümüz Yeşilsu Köyü sakinleri ise sulama kanallarının projesi yapıldığı yıllarda belli köylerden geçirildiği ve bazı köylerin ise bilerek bu sudan mahrum edildikleri iddiasında bulunmuşlardı.

 

"Bu köylere gelmemesinin sebebi nedir acaba?"
Başbakan Recep Tayip Erdoğan'ın yakın zamanda Van'ı ziyaret edeceğini hatırlatarak, Sayın Başbakanın bu sorunlarına kulak verip çözeceğine inandığını belirten Ağartı Köyü (Ayanıs) muhtarı Rahyettin Koç, Sarımehmet Barajı'nda gelen suyu kendi köylerinde de istediklerini ifade ederek, "Bu baraj suyu Alaköy köyünde gelip geçiyor. Benim köyüm Ağartı ile Mollakasım, Atmaca, Dağönü, Özyurt, Yeşilsu, Göveçli gibi köylere çok kısa bir mesafededir. Bu köylere gelmemesinin sebebi nedir acaba? Ben bunu devlet yetkililerine soruyorum. Sarımehmet Barajı projesi kimde ise nasıl yapılmış ise bu projeyi istiyoruz. Bu yaptıkları proje acaba benim köyüme gelme imkânı yok mudur? Vardır elbette. Devlet her şeye gücü yeter. Devlet isterse bu projeyi tekrar bu sudan mahrum kalmış köylere verebilir" dedi.

 

"Bu adaletsizlik neden yapılıyor?"
On dönümlük bahçesinin kuruduğunu belirten, Muhtar Koç, "Elmalarım var. Kilosunu yüz kuruşa veriyorum kimse almıyor. Susuz, kurumuş elmayı niye alsınlar ki. Gariban köylü ne yapacağım şaşırmış? Mesela içerisinde baraj suyu geçen Alaköy her şeyi ekip kaldırabiliyor. Kavun ekiyor, patates ekiyor her türlü sebze meyve ekiyor. Ben bir mısır dahi ekemiyorum. Alaköy dört sefer yonca biçiyor. Bu köyler bir sefer ancak ya biçiyor ya da biçemiyor. Bu adaletsizlik neden yapılıyor?" diyerek sitemini anlattı.

 

Muhtar Koç, köylülerin çiftçilikle başka geçim kaynağının olmadığını ve suyun olmayışıyla geçim sıkıntısı çektiğini ifade ederek, "Durumu iyi olan bir iki evin sondajı var. Onlar bahçesini sulayabiliyor. Ya diğer fakir olan köylüm ne yapsın? Ne ile geçimini sağlasın? Yetkililer gelip ağaçlarımıza baksınlar eğer bir tane ağacın sağlam yaprağını, cevizini, elmasını görseler. O zaman desinler muhtar sen haksızsın" şeklinde konuştu.

 

"Tüm köyler bayram edecek"
Ağartı köyünden Salih Bilici ise arazileri sulamadıkları için doğru dürüst ot biçemediklerini bundan dolayı da hayvancılıkla uğraşamadıkları belirterek, "Bizim köyümüzde içme suyu dahi doğu düzgün yoktur. Köyümüzde 30 40 bin dönüm arazi var. Hepside susuzdur. Bir dönümü dahi biçilmiyor. Her köylünün 10'nar keçisi var. Ot yok versin. Köylü çiftçilikle uğraşıyor. Hepsi de birbirinden perişandır. Ama Sarımehmet'ten bir su gelse hiç kimse kimseye muhtaç olmadan rahatlıkla geçinecek. Devlet buna bir el atsa, bir su getirse sadece bizim köy değil tüm civar köyler bayram edecek" diyerek seslerinin yetkililer tarafından duyulmasını istedi. (Murat Dalgın - İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi