Geçen yıla, Suriye direnişi başta olmak üzere Arap dünyasındaki değişiklikler damgasını vurdu. İran’ın nükleer programı konusunda İran ile Amerika ve İsrail arasında süren gerginlik giderek tırmandı. Arap Baharının başarılı olduğu en önemli ülkelerden Mısır’da devam eden geçiş döneminin sancılı sıkıntılı olayları da gündemin ilk sıralarında yer alan diğer önemli konulardan oldu.
Suriye, ülke ve halk olarak belki tarihinin en sıkıntılı ve kanlı yılını yaşadı. Halkın meşru taleplerini şiddet ve kanla bastırmayı tek yol olarak seçen Baas rejimi Suriye’yi harabeye çevirdi. Birleşmiş Milletler’in en son açıkladığı rapora göre altmış binden fazla insan hayatını kaybetmiş. Bunun yanında alt yapıda meydana gelen tahribatın ekonomik faturasının yüz yirmi milyar dolar civarında olduğu ifade ediliyor. Silahlı muhalif güçler ile rejim ordusu arasında meydana gelen çatışmalardan en çok zarar gören masum siviller oldu. Rejim ordusu gerçekleştirdiği hava saldırısıyla günde ortalama 70 masum sivilin canına kıydı. Yerleşim birimleri havadan rast gele bombalandı. Fırınların önünde ekmek kuyruğunda bekleyen kadın ve çocukların üzerine bomba yağdırıldı. Muhaliflerin iddialarına göre, rejim, son aylarda savaşlarda bile kullanılması yasak olan silahlar kullandı. İsrail’e karşı kullanılsın diye Suriye halkının paralarıyla alınan füzeler ve ağır silahlar ne yazık ki bu mazlum halkı katletmek için kullanılıyor.
Suriye’deki bu korkunç bilançoyu dünya sadece seyretti. Yeni yılda da bir değişikliğin olabileceği ile ilgili bir işaret gözükmüyor. Kimyasal silahları ya imha veya da gasp etmek için bir müdahale dışında bir ihtimal düşünülmüyor. Rejim gitse bile kan ve göz yaşının durup durmayacağı konusunda ciddi endişeler var. Dileğimiz, Suriye halkının sağduyusunu ve birliğini muhafaza ederek emin bir geleceğe adım atmasıdır.
Rejimin bu yılın sonunu görüp görmeyeceği kesin olmamakla beraber, her geçen gün kontrol ve gücünü kaybettiği bir gerçek. Baas rejimi, kendisine sağlanan dış desteğin kesilmesi durumunda fazla dayanamayacaktır. Dış desteğin en önemli ayaklarından olan Rusya’nın, muhalif güçlerin kararlılık ve gücünü görmeye başladığı, Esed’i gözden çıkarmak niyetinde olduğu ve menfaatlarını garanti etmek için Suriye konusunda Amerika ile gizli görüşmeler yaptığı söyleniyor.
Bölgenin diğer önemli gelişmelere sahne olan ülkesi Mısır oldu. Mısır’da çok önemli gelişmeler yaşandı.15 ve 22 Aralk 2012’de yapılan referandumda yeni anayasa yüzde 64 oy oranıyla kabul edildi. Ancak yeni yılda da Mısır olaylara sahne olmaya devam edecektir. Eski düzen yanlıları ile Mısır’ın eksen kaymasına tahammül edemeyecek olan Amerika ve İsrail komplo ve senaryolarına devam edeceklerdir.
Muhammed Mursi’nin çok hızlı bir şekilde ülkenin ekonomik vaziyetini düzeltmeye çalışması gerekir.
Yeni yılda İran’a bir saldırı olur mu? Amerika ve müttefiklerinin ekonomik yaptırımlarla İran’ı zor duruma sokmak istedikleri belli. Ekonomik sıkıntıya rağmen İran nükleer programından vazgeçmeyecektir. Kimilerine göre İran’a askeri müdahale kararı çoktan verilmiş bile. Amerikanın İran ile toplu bir savaşı göze alabileceğine hiç ihtimal vermiyorum. Çünkü böyle bir durumda kaybeden taraf kendisi olacaktır.
Yeni yılda savaş ihtimali çok az. Bölgede Arap baharını yaşayacak ülkeler görebiliriz. Suriye’de kanın durması ise en büyük dileğimiz.