Savcılar 28 Şubat Medyası İçin Harekete Geçti

Dün Başbakan Erdoğan yaptığı konuşmada "28 Şubat operasyonu eksik yürütülmüyor mu?" şeklinde açıklamalarda bulunmuştu.

Başbakan Erdoğan dün yaptığı konuşmasında 28 Şubat operasyonun eksik yürütüldüğünden bahsederek , “28 Şubat`ta sermaye, yazılı ve görsel medyanın katkısı yok muydu? Niye hala yargılanmıyorlar” diye sordu. Erdoğan’ın bu açıklamaları yeni bir operasyon mu geliyor sorularını akıllara getirirken, bugün sabah`ın geçtiği habere göre eksiklikleri tamamlamaya çalışan savcılar iddianame hazırlıyorlar...

İşte Sabah`ın ilgili haberi...

28 Şubat dönemine ilişkin davada, sıra darbenin sivil ayağının yargılanmasına geliyor. Savcılığın elindeki en kritik delillerden biri Genelkurmay`ın ziyaretçi defteri. Hesaplar da inceleniyor.

Türk siyasi tarihine "Post Modern Darbe" olarak geçen 28 Şubat dönemine ilişkin "Türkiye Cumhuriyeti Hükümetini cebren devirmeye, düşürmeye iştirak" suçundan açılan davada askerlerin yargılaması devam ederken, sivillerle ilgili iddianame hazırlığı sürüyor.

Postmodern darbenin sivil ayağını uzun süre önce mercek altına alan savcılık, dönemin sivil aktörlerine yönelik emniyette iki özel birim oluşturdu. Ayrıca toplanan belgelerin tutarlılığını tespit etmek ve 28 Şubat sürecindeki bağlantılarını somutlaştırmak üzere bir de bilirkişi görevlendirildi. 28 Şubat `postmodern` darbesinin asker ayağındaki 103 sanık hakim karşısında haklarındaki suçlamaları dinlemeye devam ediyor.

Soruşturmayı yürüten TMK 10`uncu maddesiyle görevli Savcı Mustafa Bilgili, darbenin gazeteci, siyasetçi, üniversite ve sivil toplum örgütlerindeki sivil ayağına yönelik çalışmalarını da aralıksız sürdürüyor. Savcılık, soruşturma için emniyet bünyesinde oluşturduğu özel ekiple araştırmalarını derinleştirirken, özellikle Genelkurmay`dan gelen belgelerde, darbeye destek verdiği düşünülen kişilerle ilgili bağlantılar kurulmaya çalışılıyor. Savcılık, elindeki en kritik delillerden biri olan Genelkurmay`ın ziyaretçi defterinde ismi geçen sivil aktörlerin temas trafiği ile sonrasında üstlendiği rollere ilişkin geniş bir çerçeve oluşturuyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu`nun da (MASAK), savcılığın verdiği isimler üzerinde ekonomik incelemesini tamamlanma aşamasına getirdiği öğrenildi. Banka hesapları, tapu kayıtları incelenen bazı işadamları, oda başkanları, sendika yöneticileri, dönemin bazı YÖK çalışanları ile gazeteciler arasında servetinde ciddi artış olanlarla ilgili ayrıca liste çıkarıldı. Önümüzdeki günlerde savcılığa teslim edilecek olan belgelerde yer alan para kaynakları bir bir tespit edilecek.

Gazete yöneticilerinin görüşmeleri inceleniyor

28 Şubat sanıkları savcılık ifadelerinde, bazı gazete patronlarının ve gazete yöneticilerinin karargaha gelerek dönemin Genelkurmay 2. Başkanı emekli Orgeneral Çevik Bir ile görüşme yaptıklarını söylemişti. İfadelerde bu görüşmelerin Genelkurmay`da kelimesi kelimesine tutanak altına alındığı belirtilmişti. Savcılık da, görüşmelere ilişkin tutanakları soruşturmaya dahil etti.

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.