Sebze fideciliği çok zahmetli bir iş

Yıllardır sebze fideciliği yaparak aile geçimini sağlayan yetiştiriciler, fideciliğin çok zahmetli bir iş olduğunu söyledi.

ŞANLIURFA-Şanlıurfa’da birçok aile, geçimini sağlamak için zor şartlar altında fidecilik yapmaya çalışıyor. Fideciliğin çok zahmetli olduğunu belirten fide yetiştiricileri, hasat zamanı suların kesilmesinin kendilerini mağdur ettiğini belirtiyorlar.

 

 

“Fideler çocuk gibi bakım istiyor”

Fidelerin yetiştirilmesinin üç ay sürdüğüne dikkat çeken Caymaz, "Hazırladığımız arsaya eski hayvan gübresi getiriyoruz, kırmızı toprakla karıştırıyoruz. Daha sonra tek tek onları poşete dolduruyoruz. Kapalı alanda yapıyoruz kapalı olmasa zaten olmaz, tohumu ektikten sonra hemen su verip demirlerle kapatıyoruz. Tabi biz bu işi büyük seralarda falan yapamıyoruz, kendi imkânımızla yapıyoruz. Bu fidelerin bakımı sırasında 10 gün arayla üstünü açıyoruz. Bakımını yapıyoruz. Gerektiği zaman su veriyoruz, 10-15 günden sonra zaten her gün su istiyor. Yani küçük bir çocuk gibi daima fidelerle uğraşıyoruz.” ifadelerini kullandı.

 

“Kalitesiz ucuz tohum alıp fideleri ucuza satanlar, piyasayı bozuyor”

Hasat zamanı suların kesilmesinin kendilerini olumsuz etkilediğini dile getiren Caymaz, satışların giderek azaldığını belirterek şöyle konuştu: " Normalde tane olarak 200 TL’ye satıyoruz. Tabi bir toptancı geldi mi 100 TL’ye ye kadar da veriyoruz. Bir sıkıntımız da ister fideleri satalım ister satmayalım belediye bize fiş kesiyor. Bunun için bazen mağdur oluyoruz. Urfa’da ilk olarak biz ve başka bir arkadaş fidecilik yapıyorduk. Şu anda belki bin yerde fidecilikisteristerister yapılıyor. Bir de kalitesiz ucuz tohum alıp fideleri ucuza satanlar var. Bunlar piyasayı bozuyorlar. Ama biz tohumun kaliteli olanını alıyoruz. 15-17 yıldır bu işi yapıyoruz. Bizim tohumlarımızda hiçbir sıkıntı yok.” şeklinde konuştu.

 

10 yıla yakın bu işi yaptığını ifade eden Mehmet Ateş ise fideciliğin çok zahmetli olduğunu ailece yaz-kış çalıştıklarını söyledi. (Osman Gülebak-İLKHA)

 

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Şanlıurfa Haberleri

Avukat Karadaş: "Kanun yapma sürecinde halkın manevi değerleri dikkate alınmalı"
Soluk borusuna süt kaçan bebek kurtarılamadı
İç Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Kırhan: "Hareketsiz yaşam diyabete ne oluyor"
Balıklıgöl’ün duvar ve su kanalı çöktü
Yapılan zamların ardından halk fakirleşiyor