Batman’ın Balpınar (Grêsira) beldesine bağlı Segırka Mahallesi sakinleri, seralarda yetiştirdikleri ve yaklaşık bir aydır süren salatalıkların hasadına devam ediyor.
Birçok tarım ürünün yetiştirildiği beldede ikinci ürün salatalık hasadına devam eden çiftçiler, girdi maliyetlerinin artmasından memnun değil.
Bölgede en çok sebze yetiştiriciliğinin yapıldığı beldedeki çiftçiler, salatalık fiyatından memnun oldukları fakat girdi maliyetlerinin çok yüksek olmasının kendilerini sıkıntıya soktuğunu ifade etti.
Sera bölgesi olarak bilinen Balpınar beldesi ve çevresinde bulunan çiftçiler, elde ettikleri ürünlerin gelirinin çoğunun girdi maliyetlerine gittiğini, emeklerinin karşılığını alamadıklarını kaydetti.
“Salatalık hasadı don düşene kadar devam edecek”
Geçimlerini serada yetiştirdikleri salatalıklardan gelen gelir ile sağladıklarını belirten çiftçi Yahya Tekin, “Salatalığın ikinci ürününü temmuz ayının ilk haftasında seramızda ektik ve 28 Ağustos’ta hasat yapmaya başladık. Hasadımız halen devam ediyor. Havaların soğumasıyla birlikte don düşene kadar salatalık hasadımıza devam edeceğiz. 2 dönüm salatalık ektim ve burada yüzlerce sera var. Temmuz ayında havalar sıcak olduğundan salatalık verimimiz iyiydi. Sıcak havalarda 2 günde bir ton verim alırken havaların soğumasıyla şu anda 4-5 günde bir ton ancak verim alabiliyoruz. Salatalık verimi hava sıcaklığına bağlıdır, don düşene kadar hasat yapacağız.” dedi.
“Fiyattan memnunuz ama girdi maliyetleri çok yüksek”
Girdi maliyetlerinin artmasından yakınan Tekin, “Artan maliyetlere rağmen işimizi yapmaya çalışıyoruz. Sabah saatlerinde seraya geliyor, hasadımızı yaptıktan sonra torbalara koyduğumuz salatalıkları araçla Batman haline götürüp komisyonculara satıyoruz. Geçen seneye göre fiyattan memnunuz. Hal komisyoncularına salatalığın kilosunu 3 ila 3 buçuk lira arasında veriyoruz. Tabi bunun yüzde 10 vergi kesintisi de var. 6 ay önce aldığım gübrenin fiyatı 150 lirayken şu anda 340-350 liraya dayanmış. İlaç, fide ve işçilik fiyatları dahi aynı şekilde artmış durumda. Çiftçilik işimiz olduğu için artan maliyetlere rağmen işimizi yapmaya çalışıyoruz. Çünkü burada başka yapacak iş yok.” ifadelerini kullandı.
“Artan maliyetlerden şikâyetçiyiz”
Bir diğer salatalık yetiştiricisi Selman Aslan ise girdi maliyetlerinin artmasından dolayı emeklerinin karşılığını alamadıklarını söyledi.
Salatalıkta ikinci ürünün veriminin ilk üründen daha az olduğunu dile getiren Aslan, şöyle dedi:
“Havalar soğuduğu için verim yüzde 50 düşmüş durumda. Birinci üründe her hasatta bir buçuk ton civarı verim alırken, ikinci üründe ise şu anda 3-4 günde 500 kilo ancak alabiliyoruz. Bu serada çalışanlar ile beraber 5 aile geçimini sağlamaya çalışıyor. Çiftçi olarak artan maliyetlerden şikâyetçiyiz. Gübre olsun, ilaç, fide gibi girdilerin fiyat artışından çok şikâyetçiyiz. Geçen sene 150 lira olan gübre fiyatı şu anda 350 lira olmuş. Mazot fiyatları hakeza yükselmiş. Çiftçi emeğinin karşılığını alamıyor.”