Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) tarafından açıklanan mart ayı ihracat rakamlarını değerlendiren iş adamları ve sanayiciler, son aylarda gündemde önemli ölçüde yer tutan yerel seçimlerin artık geride kaldığını, asıl meselenin ve reel gündemin ekonomi ve ihracat olması gerektiğini ifade ettiler.
Güneydoğu Anadolu İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Ahmet Fikret Kileci, 2019 yılının üçüncü ayında ihracatın gerek Güneydoğu Anadolu Bölgesinde gerek Gaziantep’te artarak devam ettiğini belirterek 2019 yılının ilk üç aylık ve mart ayı ihracat rakamlarını açıkladı.
Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden yılın ilk üç ayında ihracatta istikrarlı bir şekilde artışın devam ettiğine dikkat çekerek Ocak-Mart 2019 döneminde bölgeden bir önceki yılın aynı dönemine oranla yüzde 4,78 artışla 2 milyar 163 milyon dolar, Gaziantep’ten ise yüzde 8,3 artışla bir milyar 821 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini söyledi.
Mart ayında bölgeden geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 3,56 artışla yaklaşık 764 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirildiğini bildiren Kileci, Gaziantep’in Mart 2019 ihracatının ise önceki yılın aynı ayına göre yüzde 4,47 artışla 642,13 milyon dolar olduğunu söyledi.
En fazla ihracat Ortadoğu ülkelerine
En fazla ihracatın Ortadoğu ülkelerine yapıldığını anımsatan Kileci, Güneydoğu Anadolu Bölgesinden Ocak-Mart 2019 döneminde 176 ülkeye ihracat gerçekleştirildiğini, Irak, ABD, Suriye, Suudi Arabistan, İtalya, İngiltere, Libya, Almanya, İran ve Belçika’nın en fazla ihracat gerçekleştirilen ülkeler arasında olduğunu söyledi.
İhracatı yapılan ürünler ile ilgili bilgi veren Kileci, "Halı, iplikler, kumaşlar, pastacılık ürünleri, plastikler ve mamulleri, değirmencilik ürünleri, ağaç ve orman ürünleri, bitkisel yağlar, demir-çelik mamulleri ile dış giyimin en çok ihracatı yapılan mal gruplarıdır." dedi.
"En fazla ihracat yapan 6’ncı il konumunu koruduk"
2019 yılı Ocak-Mart döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 8,3 artışla bir milyar 821 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren Gaziantep’in, Türkiye’nin en çok ihracat yapan 6’ncı ili konumundaki yerini koruduğu belirten Kileci, Gaziantep’in ihracatında ön sıralarda tekstil ve hammaddeleri, halı, hububat-bakliyat, yağlı tohumlar ve mamulleri, kimyevi maddeler ile ağaç ve orman ürünleri sektörlerinin geldiğini bildirdi.
"İhracatımızdaki yükselişin devam edeceğine inanıyorum"
Kileci, "Gaziantep’te ihracatçımızın, sanayicimizin üretime kattığı değer sayesinde bugün ihracat rakamlarımızda rekor seviyeleri görüyoruz. Bu katma değer aslında ihracatçılarımızın ve sanayicilerimizin üretimde artık inovatif çözümler üretmeye başladığını, tasarımı öncelediklerini ve beraberinde gelen markalaşma sürecinin başladığını işaret ediyor. Bu çabalar devam ettikçe ihracatımızdaki yükselişin devam edeceğine inanıyorum." ifadelerini kullandı.
"Seçimlerin ardından ekonomiye odaklanmalıyız"
Kileci, son aylarda gündemimizde önemli ölçüde yer tutan yerel seçimlerin artık geride kaldığını, asıl meselenin ve reel gündemin ekonomi ve ihracat olması gerektiğini belirterek, şunları söyledi:
"Ülkemiz dönemsel olarak ekonomik bir sınavdan geçmektedir. Döviz oranlarındaki dalgalanmalar, sanayici ve ihracatçımızın yatırım planlarını sekteye uğratmış ve bu da doğrudan büyüme oranlarında eksi yönlü bir gidişe sebep olmuştur. Artık ekonomimizin tüm bileşenleri ile eski büyüme trendimizi yakalamak için çalışmalıyız. Yakında açıklanacak yapısal reform paketinin bu trendi yakalamakta büyük katkısı olacağını düşünüyoruz. Uzun süre seçim gibi bir gündemimiz olmayacağından, artık kamu ve özel kesimin tamamıyla ekonomik atılım ve gelişime odaklanmasıyla yüksek oranlı büyüme bandına hızla girileceğini öngörüyoruz. Ülkemiz, hak ettiği ekonomik refaha emin adımlarla ilerleyecektir."
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adnan Ünverdi de Türkiye’nin bundan sonraki süreci doğru değerlendirmesi gerektiğini, katma değerli üretim ve bu üretimi yapabilecek eleman yetişmesi için eğitimde değişim süreci ile birlikte yapısal reformların da hayata geçirilmesiyle hızlı bir toparlanmanın yaşanacağını belirtti.
Gaziantep’ten 2019 yılının ilk çeyreğinde geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 8,3 oranında artışla 1 milyar 821 milyon 345 bin dolar ihracat gerçekleştirildiğini belirten Ünverdi, Gaziantep’in ihracattaki başarısıyla lokomotif kent olmaya devam ettiğini söyledi.
Gaziantep’in tüm zorluklara rağmen ihracatta rekorla kapattığı 2018 yılının ardından 2019 yılına da ihracatta artışla başladığını ve ilk çeyrekte büyük bir başarıya imza attığını dile getiren Ünverdi, "Ülkemizin büyümesi ve bugünün zorluklarının üstesinden gelebilmesinde ihracattaki başarımız çok büyük önem taşıyor. Dünyada daralan piyasa koşullarını da ancak ihracatla aşabiliriz. Bunun için de daha fazla katma değere, markalaşmaya ve yenilikçi ürünlere ihtiyacımız var. Ülke olarak bunu yapacak güce de sahibiz. Yeter ki inanalım, yenilikçi olalım ve harekete geçelim." dedi.
Gaziantep Ticaret Odası Başkanı Tuncay Yıldırım da 2019 yılına hızlı bir giriş yapan Gaziantep’in, ocak ve şubat ayının ardından mart ayı ihracat rakamlarıyla da yüzleri güldürdüğünü belirtti.
Gaziantepli ihracatçıların gösterdiği performansın gelecek açısından heyecan verici olduğunu belirten Yıldırım, "Her fırsatta söylüyorum Gaziantepliler işine dört elle sarılır. Her şeye rağmen, sıkıntıları bir kenara bırakıp ihracatına, üretimine odaklanır. Bu rakamlarda bu çalışma azminin sonucudur. İş adamlarımıza, ihracatçılarımıza ne kadar teşekkür etsek azdır." dedi.
"Projelerimizle Gaziantep ihracatına ivme kazandıracağız"
"Gaziantep’imizle gurur duyuyoruz, diyoruz fakat ihracatın gelişmesi için bizler neler yapıyoruz?" diyen Yıldırım, "Tabi ki gurur duyacağız, mutlu olacağız. Ama kuru kuruya sevinçle maalesef olmuyor. Üretmek, çaba sarf etmek, proje hazırlamak, kapı aşındırmak gerekiyor. Çok şükür biz oda olarak durmuyoruz, memleketimiz için her şeyi yapıyoruz. Bunun son örneği de AB’den 177 bin euro hibe kazandığımız, Gaziantep-Avrupa Birliği ülkeleri hattını ihracata açacak GTO projesi, "Gaziantep-AB Ticari Entegrasyonunu Destekleme Projesidir." ifadelerini kullandı.
Gaziantep ihracatına yeni bir soluk getirecek proje hakkında bilgi veren Yıldırım, "Bu projeyle birlikte odamız bünyesinde sadece ihracat danışmanlığı ve ticari istihbarat alanında çalışacak bir birim oluşturacağız. Proje süresince birimde çalışacak olan uzmanlarımıza, işletmelerimize verecekleri danışmanlık hizmeti konusunda gereken donanımlar kazandırılacak, proje ortağımız İspanya-Sevilla Ticaret Odasının benzer bir çalışmasından know-how transferi alınacak, 40 pilot işletmeye ihracat danışmanlığı ve ticari istihbarat hizmeti verilecek. 2020 yılında sona erecek olan proje sonrasında da bu hizmetlerin odamızın yeni kurulacak olan birimi vasıtasıyla üyelerimize sunulmasına devam edilecektir." şeklinde konuştu.
İLKHA