Sekiz ilin Orman İşletme Şefi teorik ve uygulamalı ilk eğitimlerini aldı

Orman İşletme Müdürlüklerinde görevli Orman İşletme Şeflerine alıç aşısı, badem budama, sıklık bakımları, menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı aşılaması gibi konularda teorik ve uygulamalı eğitim aldı.

Malatya Orman İşletme Müdürlüğü ev sahipliğinde, kentteki bir otelde düzenlenen ve 3 gün devam eden eğitim ilk gün teorik, son 2 gün ise arazide uygulamalı eğitimle sona erdi.

Eğitime, Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü’ne bağlı; Hakkâri, Van, Tunceli, Muş, Bitlis, Elâzığ, Malatya ve Siirt illerinden gelen yaklaşık 46 Orman İşletme Şefi ile Ankara’dan gelen uzmanlar katıldı.

Doğanşehir, Yeşilyurt ve Pütürge ilçelerindeki arazilerde gerçekleşen uygulamalı eğitimde, katılımcılara alıç aşısı, badem budama, koruya tahvil çalışmaları, çam ormanında sıklık bakımları, ilk aralama ve bakımı, menengiç ağaçlarına Antep Fıstığı aşılaması eğitimi verildi.

Elazığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı ve katılımcılar, İLKHA muhabirine açıklamada bulundular.

“Müdürlüğümüze bağlı 8 İlin Orman İşletme Şefine teorik ve uygulamalı eğitim verildi”

Muhammed Salih Çetiner

Uzmanlar tarafından sunumlarla katılımcılara teorik olarak verilen eğitimin yanı sıra arazide uygulamalı eğitim verildiğini belirten Elâzığ Orman Bölge Müdürü Muhammed Salih Çetiner, “Elâzığ Orman Bölge Müdürlüğü, 8 ili kapsıyor. Hakkâri, Van, Tunceli, Muş, Bitlis, Elâzığ, Malatya ve Siirt illerinden tüm orman işletme şeflerimiz yaklaşık 46 kişi ve Ankara’dan gelen uzman arkadaşlarla beraber toplam 50 kişi var. Meşelerde rehabilitasyon koruya tahvil, badem ağaçlarında budama, alıç ve menengiç ağaçlarında aşılama, çam ormanlarında sıklık bakımı gibi teorik kısmını otelde arkadaşlara doyurucu bir şekilde anlatıldı. Bunun zihinde daha iyi yer etmesi için uygulamada birtakım hatalar oluşmaması için arazide tatbikat deneme alanlarında uzman şube arkadaşlarımız, yeni göreve başlayan orman işletme şeflerimize bu eğitimleri veriyorlar. Bu vesileyle orman Genel Müdürlüğümüzün Silvikültür Daire Başkanlığının Malatya’da bu eğitim seminerini yapmalarından dolayı kendilerine şükranlarımı arz ediyorum.” dedi.

“Bu tür eğitimler çok önemlidir”

Bu tür eğitimlerin çok önemli ve gerekli olduğuna dikkat çeken Çetiner, “Çünkü ormana yapacağımız müdahaleler, yanlış olduğu zaman, yaptığımız bu çalışmalar boşa gitmiş olacak. Bundan dolayı tekniğine uygun müdahale etmek zorundayız. Çetiner, “Dün Doğanşehir’de Meşe ormanlarındaki silvikültürel müdahaleler ile ilgili deneme alanlarını, Hakkari’den Malatya’ya kadar toplam 8 ildeki 50’ye yakın şefimizle beraber, teknik bir müdahale olduğu için bunun doğrusunu şeflerimize öğretip herkes kendi bölgesinde bu tür silvikültürel müdahaleleri bölgesinde uygulayacak. Bugün de Malatya’nın Pütürge ilçesinde Teke Deresi Hasan Keyf mezrasındayız. Bu bölgedeki plantasyon sahasında 1986 yılında dikilmiş olan kara çam ve sarı çam ormanlarında, bu işin uzmanı olan Orman Genel Müdürlüğümüz, Silvikültür Daire Başkanı ve beraberindeki uzman şube müdürü arkadaşlar ile beraber sıklık bakımı müdahalelerini yapmaktayız. Bölgede sıklık bakımının müdahalelerinin dozunu önce belirlemekte. İstikbal vadeden fertler ve tohum ağacı olan fertleri belirleyerek işaretledik ve onları baskı altında tutan, altta kalmış, cılız ve kurumaya yüz tutmuş olan fertleri de keserek sahadan çıkardık. Sarı çamların idari süreleri 100-150 yıldır. Bu tür bakımları yapmazsak, bu meşçereler bakımsız ve kurumaya yüz tutacaktır. Malum bölgemizde su açığı da mevcut. Yapacağımız bu müdahaleyle, ağaçlardaki kök ve tepe mücadelesine de katkı sunmuş oluyoruz. Kestiğimiz ağaçlar kadar, 5 yıl sonra bıraktığımız fertler çap ve boy büyümesi yapacak. Tabi 5 yıl sonra bir daha müdahale edilmesi gerekiyor.” ifadelerini kullandı.

"Günümüzde karbon emisyon çok önemli hale gelmiştir"

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı

Malatya Orman İşletme Müdürü Yakup Kalaylı, çam ormanlarının günümüzde erozyon kontrol noktası vazifesi gördüğünü, havadaki karbon emisyonunu düzenlediğini ve aynı zamanda oksijen sağladığına dikkat çekti.

Kalaylı, “Günümüzde karbon emisyon çok önemli hale gelmiştir. Malum ozon tabakasının kirlenmesi ya da partiküller artarak havadaki iklimin olumsuz yönde değişiklilere sebep olması bu karbon emisyonların düşünmesine ihtiyaç duyuluyor. Bu konuda en önemli faktör ağaçlardır, ormanlardır. Şu an dünyada da karbon ayak izi çalışmalarının ön çalışmaları çıktı. Hatta artık yol protokolleri gereği kirleten öder mantığıyla karbon tüketen ya da daha fazla havayı kirleten firmalar, karbonu temizleyen firmalara ya da devletlere artık para ödemek zorunda kalacaklardır. Bu artık önümüzde ciddi şekilde tartışılıyor muhtemelen 10 yıl içerisinde bu sistem devreye girecek. Dolayısıyla Türkiye’de orman alanları ne kadar artarsa bizde bundan pozitif yönden payımızı alacağız ve aynı zaman da havamızı da temizleyeceğiz.” dedi.

“Her ağaç bir candır lütfen ormanlara sahip çıkalım”

Her ağacın bir can olduğunu anımsatan Kalaylı, “Ağaç kendi kendine konuşur, düşünür, bazen zor koşullara tepki olarak kendinde bazı faaliyetler olur. Bazı ağaçlar hayvanlardan korunmak için alttan sürgün vererek asıl gövdeyi zarardan uzaklaştırıyor. Dolayısıyla her bitkinin de bir can olduğunu ve yaşam hakkı olduğunu düşünerek tüm vatandaşlarımızdan istirham ediyoruz. Ağaçlara, ormanlara sahip çıkalım. Yangın sezonu başlamak üzere hatta geçen hafta ilimizde 2 orman yangını çıktı. Vatandaşlarımızdan her sene olduğu gibi bu sene de duyarlı olmalarını istirham ediyoruz. Lütfen izin verilmeyen alanlarda ateşle piknik yapmasınlar. İzin verilen alanlarda da piknik alanını terk ederken ateşlerini sündürsünler. Anız yakmasınlar ve lütfen bahçe temizliğini sadece keserek temizlesinler yakmasınlar. Sonuçta bu ormanlar hepimizin.” ifadelerini kullandı.

Şefi Alican Bal

Eğitim alan Malatya Orman İşletme Şefi Alican Bal ise iki gündür arazide eğitim gördüklerini ve ilk aşamalarda karşılaşacakları sorunlarla nasıl mücadele edeceklerini öğrendiklerini söyledi.


























İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Malatya Haberleri

Malatya'da depremde binaların yıkılma anı kameralara yansıdı
Seyir halindeki otomobil alev alarak küle döndü
​Malatya’da 2 sağlık çalışını darp eden şahıs tutuklandı
Malatya'da haklarında hüküm verilen 42 kişi yakalandı
Malatya'da bir doktor ile görevli darp edildi