Serviks Kanseri Farkındalık Ayı

Van İl Sağlık Müdürlüğü Kanser Birimi, Ocak ayının "Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri Bilinçlendirme Ayı" kabul edilmesi sebebiyle çalışmalar başlattı.

“Rahim Ağzı Kanseri” sık görülen bir kanser türü olup, erken evrede tespit edildiği zaman tedavi edilebilmektedir. Dünyada 45 yaş altı kadınlarda en sık görülen 2'nci kanser türüdür. Meme ve akciğer kanserinden sonra kanserden ölümlerin önde gelen 3'ncü nedenidir. Türkiye'de ise en sık görülen 8'inci kanser türüdür.

Van İl Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi tarafından, toplum tabanlı taramaları yaygınlaştırmak ve farkındalık oluşturmak amacıyla, "Serviks (Rahim Ağzı) kanseri farkındalık ayı" olarak belirlenen ocak ayı için çalışmalar başlatıldı.

Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar, Programlar ve Kanser Şubesi Müdürü Aysel Ovalıoğlu, konu ile ilgili yaptığı açıklamada, "İlimiz Dabba oğlu ve Feqiye Teyran Parkı'nda vatandaşları Serviks (Rahim Ağzı) Kanseri konusunda bilgilendirmek ve bilinçlendirmek amacıyla stantlar açarak halkımıza ücretsiz kanser taramaları hakkında bilgi verip, broşür dağıtıldı." dedi.

Ovalıoğlu, "Rahim ağzı hücreleri anormalleşip kontrolsüz bir şekilde büyümeye başlayıp 10-15 yıl içinde ilerleyerek kansere dönüşür. Tarama testleriyle kansere dönüşmeden bu değişiklikleri saptamak mümkündür. Bu nedenle  “Rahim Ağzı Kanseri” önlenebilir bir hastalıktır. Hastalığın belirtileri; adet dışı vajinal kanama, cinsel ilişki sırasında ağrı veya lekelenme, anormal vajinal akıntı ve sırt, bacak veya kasık ağrısı, halsizlik, kilo kaybıdır. Ancak genellikle hastalık iyice ilerleyinceye kadar hiçbir belirti vermez." ifadelerini kullandı.

Ovalıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

“Rahim Ağzı Kanseri” risk faktörleri arasında viral ve bakteriyel enfeksiyonlar, sosyoekonomik düzeyin düşük olması, sigara içmek, bağışıklık sisteminin baskılanması gibi durumlar yer alır. Hastalık riskini azaltmada en etkin yol düzenli aralıklarla HPV-DNA ve PAP-smear tarama testi yaptırmaktır. Tarama testi, özel bir fırça kullanarak rahim ağzı yüzeyinden nazikçe bir sürüntü almayı gerektirir. Alınan bu örnekler Ankara Ulusal HPV Laboratuvarı’nda analiz edilir. Anormallikler saptandığında kişiyle temasa geçilerek, ileri testler ve tedavi için önerilerde bulunulur. Tarama testi Ulusal Serviks Kanseri Tarama Standartları’na göre 30 yaşından sonra her 5 yılda bir yaptırılmalıdır. 65 yaş ve üzerinde son 2 testi negatif çıkan kadınlar tarama programından çıkarılır. Meme kanseri için 40-69 yaş grubundaki kadınların 2 yılda bir mamografi çektirmeleri, rahim ağzı kanseri için 30-65 yaş grubundaki kadınların 5 yılda bir HPV DNA ve smear testi yaptırmaları ve kalın bağırsak kanseri için 50-70 yaş grubundaki her kadın ve erkeğin 2 yılda bir dışkıda gizli kan baktırmalarını öneririz."

Ovalıoğlu, son olarak, "İl Sağlık Müdürlüğü olarak kanserin tedavi edilebilir bir hastalık olduğunu, iyileşmenin ve kaliteli yaşam sürmenin erken teşhis ile mümkün olduğunu hatırlatır, halkımızı kanser taramalarını yaptırmaya KETEM’e davet ediyoruz." şeklinde konuştu.

İLKHA





İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Van Haberleri

Van'da kaybolan üniversite öğrencisinin cansız bedenine ulaşıldı
Bölgesel ayrımcılığa son verilmesi gerekiyor
HÜDA PAR Milletvekili Ramanlı'dan yeni anayasa açıklaması
Biçerdöverin giremediği tarlalar tırpanlarla biçiliyor
HAKSİAD, il başkanları ve yönetim kurulu üyeleriyle Van'da bir araya geldi