BATMAN - Sason Devlet Hastanesi Başhekimi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dilfuza Ağalıoğlu, mevsimsel geçişlerin pek çok alerjik ve enfeksiyon hastalıklarına davetiye çıkardığına dikkat çekerek önemli tavsiyelerde bulundu.
Sonbahar da hava şartlarının değişmesiyle, özellikle gün içinde ani ısı farklılıkları pek çok alerjik ve enfeksiyon kaynaklı hastalıklara davetiye çıkarmaktadır. Özellikle bağışıklık sistemi henüz gelişmekte olan bebek ve çocuklar açısından bu önemlidir.
“Soğuk algınlığı virüslerle oluşur”
Sonbahar da sıklıkla artan hastalıklar arasında soğuk algınlığı, nezle ve grip virüslerle oluşan hastalıklar olduğunu hatırlatan Ağalıoğlu, “Belirtileri ise hapşırık, burun tıkanıklığı veya akması, ateş, boğazda yanmaya bağlı kuru öksürük ve kas ağrılarıdır. Antibiyotiğe ihtiyaç göstermeden bulgulara yönelik tedavi ile iyileşme sağlanır.” dedi.
“Her enfeksiyonda antibiyotik kullanılmamalı”
Ağalıoğlu daha sonra, “Antibiyotiğin etkilediği mikroplarla olan bademcik ve boğaz iltihabı, gibi enfeksiyonlarda şiddetli ateş ve boğaz ağrısı, ses kısıklığı, gıcık tarzında öksürük ve kırgınlık oluşur. Orta kulak iltihabında ise en belirgin özellik şiddetli kulak ağrısıdır. Akut sinüzitte baş ağrısı, burun tıkanıklığı, başın ön kısmı ve elmacık kemikleri üzerinde dolgunluk hissi tipiktir. Akut bronşit ve zatürreede öksürük, kirli renkte balgam, nefes darlığı, göğüs ağrıları ve belirgin halsizlik tabloya eklenir. Daha çok bakterilerle oluşan bu enfeksiyonlarda fazla zaman kaybetmeden doktor muayenesi için bir sağlık kuruluşuna başvurulması gerekiyor. Bir diğer önemli nokta ise her enfeksiyonda antibiyotiğin kullanılmaması gerektiğidir. Sık antibiyotik kullanan çocuklarda doğal bağışıklık sistemi zayıflar, bu durum beraberinde astım riskini de getirebilir.” Bilgilendirmesinde bulundu.
Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmalı
Sevgiyle büyüyen çocukların dirençli olduklarına dikkat çeken Ağalıoğlu, devamla şunları kaydetti: “Çocuklar için dengeli beslenme, düzenli uyku, kişisel bakım, mevsime göre kıyafet seçimi, evde sigara içmemek, kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durmak, hasta kişilerle temasın önlenmesi gibi alınacak bazı temel tedbirler önemlidir. Ayrıca huzurlu, sevgi dolu ve ilgili ortamda yetişen çocukların mutlu ve neşeli olurlar. Böylece birçok hastalıktan da korunmuş olurlar.” (M.Fatih Akgül-İLKHA)