Diyarbakır’ın Çınar ilçesine bağlı bin 500 nüfuslu Sevindik (Xecita) köyünde, Büyükşehir Belediyesi ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından bin 200 dönümlük mera alanına Katı Atık Yönetim Tesisi inşa edilmesine tepki gösteren köy halkının tepkisi sonuç verdi.
Defalarca belediye ve PKK tarafından tehdit edilip rüşvet teklif edilen köylüler, tesis şantiyesine yürümüş tepkisini dile getirmişti.
Köylülerin tepkilerini dikkate alan Çevre ve Şehircilik Bakanlığından yetkilileri şantiyeye gelerek incelemelerde bulundu. Tesisin köyün hemen bitişiğinde olduğunu gören yetkililer projeyi iptal etti.
Tesisin projesinin iptal edilmesini değerlendiren köy sakinlerinden Nedim Aker, tesisin kurulmuş olması halinde bin 500 nüfuslu köyde hayatın duracağını söyledi.
Tesisin yapım aşamasında belediyenin kendilerini kandırdığını illeri süren Aker, “Bu tesisin yapım aşamasında bizi kandırdılar. Bize 300-400 dönümde tesisi yapacaklarını söylediler fakat 2 bin dönüme yakın meramızı elimizden aldılar. Köyümüzün geçimi hayvancılık üzerine olduğu için bu tesisin burada yapılmasını istemedik. 20 bin civarında hayvanımız var. Neden burada bir fabrika burada yapmıyorlar da bu zehri buraya getiriyorlar?” diye sordu.
“Zabıtaları silahlandırıp üzerimize sürdüler”
Belediyenin tesise karşı olduklarından dolayı kendilerini tehdit ettiğini söyleyen Aker, “Belediye tesisi istemediğimiz için ismimizi kandile verdi. Tehditler para etmeyince bize rüşvet teklif ettiler. O da yetmedi zabıtaları silahlandırıp üzerimize sürdüler. Bu görüntüler hepsi basında da mevcuttur. Bu tesisin yapılması halinde bin 500 nüfuslu köyümüzün hepsinin buradan gitmesi lazım. Çünkü burada o zehrin içerisinde yaşanılmaz. Proje iptal edilince belediye farklı yerlerden yanımıza insanları göndererek projeyi kabul etmemiz için rüşvet teklif ediyor. Biz bu tesisin yapılmasına karşıyız.” ifadelerini kullandı.
“Köy ile tesis iç içeydi”
Tesise karşı tepkilerinin yetkililer tarafından görülmesinin ardından olaya müdahale edildiğini belirten Aker, “Yetkililer helikopter ile mera üzerinde gezdi. Tesisin normalde 3 kilometre köyden uzak olması gerekirken, köyümüze 300 metre yakındı. Köy ile tesis iç içeydi. Bunu gören yetkililer tesis projesini iptal etti. İhaleyi alan firma da şantiyesini toplayıp buradan gitti. Hatta yerin altındaki çimentoyu bile götürdüler. Şimdi meramızın hepsi dağıtılmış halde duruyor. Peki, şimdi bu mağduriyet ne olacak!” dedi.
İLKHA