Seyahatlerde aşı için ise 2 doz yapılmış olması ve üzerinden 14 gün geçmiş olması isteniyor. Hastalığı geçirmemiş, aşılı değil veya negatif PCR testi olmayanların seyahatine izin verilmiyor.
6 Eylül itibariyle iki doz Coronavirus aşısı ve planlanan uçuştan 48 saat öncesinde negatif PCR testinin ibraz edilmesi zorunluluğunun getirilmesi şehirlerarası yolculuk yapmak isteyenlerin mağduriyetine neden oluyor.
Seyahat acentesi yetkililerinden Şemsettin Yıldız, İLKHA muhabirine yaptığı açıklamada, genelgeden habersiz olan çok sayıda kişinin mağdur olduğunu söyledi. Yıldız, yetkililerden oluşan mağduriyetlerin önüne geçmesini istedi.
Aşı ve PCR test zorunluğunun ağustos ayının sonlarına doğru İçişleri Bakanlığının genelgesiyle duyurulduğunu anımsatan Yıldız, genelgede 6 Eylül’den itibaren Covid-19 aşısının ikinci dozunu olmayanların ulaşımda sıkıntı yaşayacakları ve bununla ilgili bazı düzenlemelerin olduğu bildirildi.
Seyahat acenteleri olarak bu tarihten sonra kendilerinden bilet alan vatandaşlara seyahatten 14 gün önce ikinci doz aşı olmalarını, ya da 180 gün içerisinde Covid-19 geçirip seyahat için 48 saat öncesinden PCR testi almaları gerektiğini bildirdiklerini belirtti.
“Duyurudan habersiz olanlar uçak biletleri iptal olduğu için mağdur oluyor”
Vatandaşları sadece kendilerinin bilgilendirmesinin yeterli olmadığını dile getiren Yıldız, şöyle devam etti:
“Neden yeterli değil? Çünkü vatandaşın çoğu internet üzerinden biletlerini alıyor. İnternet üzerinden biletini alan kişi cep telefonuna gelen mesajla beraber havaalanına gidiyor. Burada ikinci aşıyı olmamış veya ikinci aşıyı olmuş ama aradan 14 gün geçmediği için vatandaş uçuşa kabul edilmiyor. Bazı vatandaşlar da internet üzerinden aldıkları biletleri check-in işlemlerini yaptıklarından dolayı işlem iptal edilmediğinden havaalanında biletlerini açığa alamamaktadırlar. Oysa havayolları şirketi, havaalanına gelip PCR testi almayan veya sonucu çıkmayanların biletlerinin bir sene içerisinde kullanabileceği mesajı yayınlanmıştı. Ama internet üzerinden bilet alan vatandaşlar bu duyurudan habersiz oldukları için uçak biletleri iptal olduğu için mağdur olmaktadırlar.”
“Birçok vatandaşın aldığı uçak bileti yandı”
Konuya ilişkin çok sayıda şikayet telefonu aldıklarını vurgulayan Yıldız, “6 Eylül’den bu yana acentemizi bizzat ziyaret edip şikâyetlerini dile getiren ve telefon açan birçok vatandaş var. Bu süre içerisinde birçok vatandaşın aldığı uçak bileti yandı. Bu konuda bizim elimizden de bir şey gelmiyor. Ancak mağdurlara yeni bilet düzenlemek zorunda kalıyoruz. Havayolları şirketleri bu konuda sorumlu değil. Sorun genel uygulamadadır. Uygulama ise okulların açıldığı, adli yılın açıldığı, tatil zamanı gibi gelgitlerin en yoğun olduğu zamana denk geldi. Bunların hepsi bir etken olarak önümüze çıktı.” ifadesini kullandı.
“Batman’da mağduriyet çok büyük”
“Bu geçiş süreci 20 Eylül’e kadar aşa aşama yapılsaydı daha iyi olurdu” diyen Yılmaz, şunları söyledi: “PCR testi alamayanların, havaalanında check-in işlemini iptal edemeyenlerin biletleri yandı. Bu şekilde bileti iptal olan bir vatandaş sadece 12 lira iade alabiliyor. Geçtiğimiz gün 4 kişilik bir ailenin bin 700 liraya aldığı biletleri iptal olmuştu, alacağı miktar 54 lira oldu. Bu tür uygulamalarda geçiş sürecinin yumuşak geçmesini istememizdeki sebep bu tür mağduriyetlerin olmaması içindir. Batman’da mağduriyet çok büyük. Sadece bizim acentemize 3 gün içerisinde bileti iptal olup herhangi bir hak alamayan 12 vatandaş geldi.”