Seyf'ül-Kudüs Cihadından İsrail'de Kabine Değişikliğine

Seyfü'l-Kudüs cihadının en önemli yönlerinden biri, İslâmî mücadelenin aslî insani karakterine oturarak seküler Filistinliler ve Araplar gibi dünyanın gayrimüslim kesimlerini de etkilemesidir.

Giriş
2021 yılının Mayıs ayı başlarında dünya, yaşlı ve sivil bir Siyonist istilacıya karşı, genç bir Filistinli kadının “Sen, bizim evimizi çaldın!” çığlığıyla irkildi. Filistin davası, pek çok habere, pek çok sanat etkinliğine konu olmuş ama hiç bu kadar yalın duyulmamıştı.

Yirmi üç yaşındaki Muna el-Kurd'un o acı çığlığını, Siyonistlerin Mescid-i Aksâ'ya yönelik “Bayrak Yürüyüşü” adını verdikleri ve Kudüs'ün 1967'de İsrail tarafından istila edilmesini sevinç çığlıklarıyla kutlayan etkinlik girişimlerine karşı, Kudüs murabıtlarının tek- birleri izledi.

Camilerin minarelerinden yükselen “Eyne Salâhaddin? (Selâhaddin Nerede?)” nidaları eşliğinde Gazze mücahidleri, HAMAS'ın askeri kanadı İzzeddin el-Kassam'ın öncülüğünde 10 Mayıs'ta İsrail'e savaş ilan etti ve uzun bir aradan sonra Filistin mücadelesi Kudüs merkezli olarak bütünlük kazandı. 1967'den önce istila edilen Filistin şehirlerinde dahi Filistin gençliği, İsrail aleyhindeki mücadeleye fiilen katıldı.

İsrail gösterileri sınırsız şiddete rağmen bastırmakta başarısız olduğu gibi Filistin'e yö- nelik sınırsız hava bombardımanlarından da sonuç alamadı. Buna karşı Siyonist yerleşimciler, Gazze'den atılan roket ve füzelerden dolayı konutlarından çıkmakta güçlük çekti. 21 Mayıs gününün ilk saatlerine kadar devam eden ve Siyonistler tarafından “mini savaş”, HAMAS ta- rafından ise “Seyfü'l-Kudüs” adı verilen bu 11 günlük savaş, İsrail tarafından talep edilen karşılıksız ve koşulsuz bir ateşkesle sonuçlandı. Savaşın hemen ardından İsrail'de uzun süredir devam eden kabine kurma çalışmaları on iki yıllık Netanyahu iktidarının son bulmasıyla bitti; İsrail'de İhvân-ı Müslimîn (Müslüman Kardeşler) kökenli bir partinin de dışarıdan destekle- diği yeni bir kabine kuruldu.

III. İntifada olarak da değerlendirilen bu savaş, pek çok yönüyle Filistin mücadelesinde “Yaşlı ve Yorgun Siyonizme Karşı Genç ve Dinamik Müslüman Filistin Mücadelesi” başlığı altında toplanabilecek bir umuda işaret ediyor.

Analizimizde söz konusu savaşı; arka planı, Siyonistlerin endişeleri ve Filistin mücade- lesinin geleceği açısından değerlendirdik.

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Güncel Haberleri

Bakanlıktan "Kış lastiği uygulaması" açıklaması
Ehliyetlerin yenilenme süresi uzatıldı
Kışlık araç bakımlarında yapılması gerekenler?
3 belediyeye kayyum atandı
Hac kuraları sonuçları erişime açıldı