Şeyh Bubê Türbesi'ne ziyaretçi akını

Asırların geleneğini devam ettiren vatandaşlar, Batman'ın Gercüş ilçesine bağlı Boğazköy'de bulunan Şeyh Bubê Hazretlerinin türbesine akın etti.

Batman'da Şeyh Bubê (Hazreti Bub) anma etkinliklerine bu yıl da yüzlerce kişi katıldı. Köyde birçok hayvan kesilerek misafirlere ikram edildi.

Batman'ın Gercüş (Gercews) ilçesine bağlı Boğazköy (Bagasê) köyünde gerçekleşen türbe ziyaretine yüzlerce kişi katıldı. Türbe ziyaretine gelenler için, sabah ilk olarak adak edilen birçok hayvan kesilip pişirildi, hazırlanan yemekler ikram edildi.

Etkinlik, 32 yıl önce köy imamlığını yapan Samsunlu Abdullah Teniker, köy imam hatibi Hüseyin Köyuk ile Molla Müyesser tarafından cami hoparlöründe okunan Kur'an-ı Kerim, Kürtçe mevlit, kaside ve ilahilerle başladı. Etkinliğe Gercüş ilçe Müftüsü Zeki İşcan, siyasi parti temsilcileri, STK temsilcileri ve çok sayıda halk katıldı. 

"Her yerin bir takım örf, adet ve kültürü olur"

Türbe ziyareti sonrası bir konuşma yapan Gercüş İlçe Müftüsü Zeki İşcan, "Her yerin bir takım örf, adet ve kültürü olur. Bu çok doğal bir şeydir. Kültürümüze, örf ve adetlerimize kalmamız dini olarak da güzel bir şeydir. Burada metfun bulunan Seyit Bub için -Allah Celle Celaluhu kendisine rahmet eylesin- bildiğim kadarıyla burada Ekim ayının ikinci haftasında bu etkinlik yapılmaktadır. Etkinliğiniz hayırlı mübarek olsun inşallah." dedi.

"Bizler kurbanlarımızı Allah için kesiyoruz"

Kurbanların sadece Allah (Celle Celaluhu) için kesildiğini hatırlatan İşcan, "Kurbanlar kesildi Allah kabul buyursun. Herkes gücü nispetinde kurbanlar kesti. İnanç bakımından bizler Allah'a iman eden müminleriz. Allah'a inanırız. Yaptığımız bütün ibadetler, ahlaki ilkelerimizin hepsi Allah için yapılmalıdır. Yapacağımız bütün ibadetler, keseceğimiz kurbanlarımız da Allah için olmalıdır. İnanıyoruz ki türbe için kimse kurban kesmiyor. Bizler kurbanlarımızı Allah için kesiyoruz. Örf ve âdetimiz adına, birlik ve beraberliğimiz adına bir takım etkinlikler yapılıyor. Bu etkinlikler çok güzeldir." şeklinde konuştu.

"Evliyalar haktır hem Kur'an-ı Kerim hem de sünnette yeri vardır"

Türbe ziyareti yapılacağı zaman yapılması gerekenleri anlatan İşcan, "Kesinlikle şunu bilmenizi isterim evliyalar haktır. Hem Kur'an-ı Kerim hem de sünnette yeri vardır. Allah'ın evliyaları, sadık kulları insanları irşat eden, insanları hakka, hakikate adalete ve merhamete yönlendiren insanlar tarih boyunca vardı. Bunlar; Peygamberler, alimler, evliyalar ve mürşitler olmuşlardır. Bunlar insanların hayatlarında çok ciddi ve etkili tesirler bırakmaktadırlar. Şeyh Bubê hazretleri hayırlı ve mübarek bir zattır ki 800 yıldan beri etkinlikler düzenlenmektedir. İnancımız gereği, kesinlikle türbede olan zattan hiçbir şey istenmez. Onlar Allah'ın samimi kullarıdır, biz onları ancak vesile yaparız. Mezar Kâbe gibi tavaf edilmez. Bir mezar nasıl ziyaret edilir Hazreti Peygamber'den (Sallallahu Aleyhi ve Sellem) öğreneceğiz." ifadelerini kullandı.

"Devletten türbemizi inanç turizme kazandırılmasını istiyoruz"

Köylerindeki türbenin inanç turizmine kazandırılması gerektiğini söyleyen Köy Muhtarı Abdulhakim Onal, şunları söyledi:

"Her yıl Ekim ayının ikinci haftası Perşembe günü köyümüzün türbe ziyareti yapılmaktadır. Şeyh Bubê'nin tarihini tam bilmemekle beraber ihtiyarlarımızdan duyduğumuz kadarıyla 800 yıl önce buraya gelip vefat etmiştir. Devletten türbemizi inanç turizmine kazandırılmasını istiyoruz. Türbemizin çevre düzenlemesinin yapılmasını istiyoruz. Ziyarete gelen vatandaşlar imkân yetersizliğinden dolayı perişan oluyorlar. Konaklama yeri yok. Türbe ile ilgili var olan ihtiyaçlarımızın giderilmesini istiyoruz. Şeyh Bubê hazretlerinin tarihi Keramet-ül Evliya kitabının ikinci cildindedir. Devletin bu tarihi araştırmasını ve türbe girişine bir tarihçesinin yazılmasını istiyoruz."

"Burada kardeşlik duygusu var ve ben bunu yıllardan beridir unutamadım"

Etkinlik için 32 yıl sonra görev yaptığı köye geldiğini belirten eski köy imamı Abdullah Teniker, "1984 yılında Samsun Vezirköprü'den buraya tayinim çıktı. Geldim burada askerlikle beraber 4 sene görev yaptım. 4 sene sonra 1988 yılının mart ayında gittim. O gün bu gündür gelmedim. 32 senedir buradaki insanların sıcaklığını, bana yakınlığını unutamadım. O dönemlerde araba ve yol yok. Bu asfalt yol o zaman daha akıllanmamıştı, kum dahi yoktu. Çok zor şartlarda görev yaptım. İnsanları çok iyi ve cana yakın olduğu için gidip göreyim dedim. Bu köy ahalisinin seyyid olduğu söyleniyor. Seyyid olduklarına dair rivayetler varmış. Hem burada medfun olan mübarekleri ziyaret edip insanlarını görmek istedim." dedi.

Buradaki kardeşlik duygularını yıllardan beri unutamadığını söyleyen Teniker, "32 yıl sonra ilk defa geldim. O günkü ve bugünkü insanlar arasındaki sıcaklık aynı şekilde davam etmektedir. Yaşlılar bir kısmı vefat etmiş bir kısmı hayatta. Buraya yaptığım ziyarete çok sevindiler. Ben o zaman 19-20 yaşlarındaydım. İnternette gördük, burada yollar yapılmış, arabalar var, maddi imkânlar değişmiş. Buraya eşimle beraber geldik. O günden bugüne çok şey değişmiş. O zaman köyde araba yoktu. Haftada bir kere Batman'dan bir dolmuş tozu dumana katarak geliyordu. Burada kardeşlik duygusu var ve ben bunu yıllardan beridir unutamadım." ifadelerini kullandı.

"Bu gelenek yüzyıllardır var"

Diyarbakır'dan köylerinde bulunan türbeye ziyaret için geldiğini belirten Muhittin Batmanlı, "60 yaşındayım, 5 yaşından beri bu etkinliğin her yıl yapıldığını hatırlıyorum. Bu etkinliğe bölgenin birçok yerinden insanlar geliyor. Eskiden binlerce insan geliyordu. İnsanlar gelip burada dualar ediyor, yemek yapıp yiyorlar. Bu gelenek yüzyıllardır var." diye konuştu.

"Osmanlı döneminde bu insanlar kâfirlerden kaçarak buraya sığınmışlar"

Senede bir defa panayır havasında köylerinde bulunan türbede etkinlik düzenlediklerini söyleyen Ali Gergin, "Boğazköy'deki türbe ziyareti eskiden beri var. Osmanlı döneminde bu insanlar kâfirlerden kaçarak buraya sığınmışlar. Buralarda şehid olmuşlar. Şehid olduktan sonra onlardan sonraki insanlar onlara sahip çıkmışlar. Burada türbeler yapılmış. Bugüne kadar burada şehid olan insanlar sayesinde millet buraya gelip birbirlerini görüyorlar. Mardin, Nusaybin, Kızıltepe ve birçok yerden insanlar ziyarete geliyorlar. Her yıl Ekim ayında bu ziyaretler yapılıyor." ifadelerini kullandı.

Köylerinde bulunan türbenin tarihi asırlara dayandığını dile getiren Hacire Çiftçi, yıllardır gelenek olarak her yıl Ekim ayının ikinci Perşembe gününde Bubê Türbesinin ziyaret edildiğini söyledi.

Batman'dan türbe ziyareti için köylerine geldiklerini dile getiren Hatun Çiftçi, "Her yıl ziyarete geliyorum. Allah cümlemizin ziyaretlerini kabul etsin." dedi. 

İLKHA

İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Batman Haberleri

Batman'da "Gazze'ye Nefes Ol" temasıyla kitlesel basın açıklaması yapıldı
Batman Umut Kervanı 5 tır daha deprem bölgesine gönderdi
Batman halkı Kur'an için meydanlara indi
Zahire ve Hububatçılar: Üretimin artması için ciddi seferberlik başlatılmalı
Batman’da yatırımcılar istihdamı artırmak için OSB’de yer talebinde bulunuyor