Suriyeli muhalifler, yöneticilerini seçti. Katar'ın başkenti Doha'da gerçekleştirilen ve Suriye muhalefetindeki yeni oluşumun belirleneceği toplantı sona erdi.
Suriye muhalefetinin çatı yapılanmasının adı Suriye Devrimi Muhalefet Güçleri Koalisyonu olarak belirlendi. Koalisyonun başkanlığına Emeviye camii eski imamı Şeyh Ahmed Muaz el-Hatib seçildi.
Riyad Seyf ve Süheyr el-Atasi'nin başkan yardımcılıklarına seçildiği toplantıda, Mustafa es-Sabbağ ise koalisyonun genel sekreteri oldu.
Koalisyon seçimlerinin Suriye tarihindeki ilk şeffaf seçim olduğu belirtiliyor. Seçim sonuçları heyetin en yaşlı üyesi Heysem el-Melih tarafından açıklandı.
Lazkiyeli işadamı Mustafa Sabah da yeni Suriye muhalefet koalisyonunun Genel Sekreteri oldu …
Ahmet Muaz el-Hatib kimdir?
Amerika’nın eski Şam Büyükelçisi Robert Ford’un girişimiyle oluşturulan ve Riyad Seyf öncülüğünde kurulan Ulusal Girişim Kurulu ile İstanbul merkezli Suriye Ulusal Konseyi’nin birleşmesi sonucu ortaya çıkan “Suriye Muhalefeti ve Devrimci Güçler Ulusal Koalisyonu” adlı örgütün başkanlığına seçilen Muaz el-Hatib, 1960 yılında Şam'da dünyaya geldi.
Muaz el-Hatib, Şam'ın önde gelen alimlerinden Babası Muhammed Ebu'l-Ferac el-Hatib ve Abdulkadir el-Arnavut başta olmak üzere birçok alimden tefsir ve usul-ü fıkıh gibi dini ilimler tahsil etti.
Dünyanın her yerinden İslami ilimleri tahsil etmek üzere Şam'a gelen öğrencilere dersler veren el-Hatip, Batıda yaşayan Müslümanlar tarafından da tanınan ve takip edilen önemli bir aydın.
Başkent Şam'daki İslami Temeddün Vakfı'nın Müdürü olan Muaz el-Hatib, başkent Şam'daki Emevi Camii'nin eski hatibiydi. El- Hatip, Nijerya, Bosna Hersek, İngiltere, ABD ve Hollanda gibi pek çok ülkede dini sempozyumlara katıldı.
Muaz el-Hatib, verdiği hutbe ve yaptığı konuşmalarla Suriyeli ayaklanmacılara desteğini ilk dönemde ilan etmişti.
23 Mart 2011'de el-Cezire'ye yaptığı açıklamasında, güvenlik güçlerinin Dera'daki göstericilere karşı şiddet uygulamasına son vermesini istemişti.
7 Nisan 2011'de Şam'ın banliyösü Duma'daki taziye merasimine katılan Muaz el Hatib, "Biz, her insan için özgürlük istiyoruz. Sünni, Alevi, Arap ve Kürt herkes için. Özgürlük, insanın doğuştan sahip olduğu bir haktır. Özgürlük, ne devlet başkanı ne de başka birisini elindedir. Bu halk, hakkını istemek için gösterilere çıktı. Hiç kimsenin elinde de silah yoktu" dedi.
Muaz el-Hatib, verdiği destekten ötürü 30 Nisan 2011'de tutuklandı; ancak ertesi gün serbest bırakıldı.
Gösterilere katılmaya devam eden el-Hatib, 6 Mayıs 2011'de bir kez daha tutuklandı ve kısa bir süre tutuklu kaldıktan sonra serbest bırakıldı.
El-Hatib, katıldığı gösterilerde yaptığı konuşmalarda Suriye'deki rejimin devrilmesi halinde azınlıkların haklarından mahrum edilmeyeceğini belirterek, "Sünniler, Şiiler, Aleviler, Dürziler, Araplar ve Kürtler, hepimiz bir vücudun parçasıyız" demişti.
Muaz el-Hatip, Temmuz 2012'de birçok din alimi ile birlikte ülke dışına çıktı. Uzun bir süre Mısır'ın başkenti Kahire'de ikamet eden el-Hatip, "Eğer rejim, Kurban bayramında ateşkese varma sözünü tutarsa, Suriye için iyi bir başlangıç olur; ama Suriye rejimi her zaman yalan söylüyor" demişti.
26 Temmuz 2012'de Reuters'e yaptığı açıklamasında Suriye rejimine karşı Suriye halkını birliğe davet etmişti.
Şeyh el-Hatip, peygamberin mücadelesinin örnek alınması çağrısında bulunmasıyla ve sebebi ne olursa olsun silahlı mücadeleye karşı çıkan tutumuyla tanınıyordu.
Jeofizik mühendisliği de yapan evli ve 4 çocuk babası el-Hatip'in Ehli Beyt'ten olduğu iddia ediliyor..
Süheyir el Atasi insan hakları alanında çalışmaları ile tanınıyor. Riyad Şerif de Şam deklerasyonu oluşumunun en etkili isimlerinden
Atasiler, çok tanınmış Humuslu ailedir,, Osmanlı zamanında at yetiştirdikleri için onlara, "At Ağası" deniliyordu.