Türk Eczacıları Birliği (TEB) ve Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) arasında devam eden ilaç alım protokolü müzakereleri devam ederken 27. Bölge Şanlıurfa Eczacılar Odası Başkanı Mahmut Dolap, SGK ile ilaç alım protokolün imzalanması gerektiğini belirtti.
Mahmut Dolap, "SGK ile Türkiye eczacılar birliği arasındaki ilaç alım protokolü sağlıkta dönüşüm projesi adı altında 2005 başladı. Ama bizim genelde protokolümüz 1 yıl oluyor. Bir önceki dönem olan protokolümüz 3 yıllık olup ve bu 2015 yılında bitmişti. Milletvekili seçiminden dolayı bunlar uzatıldı. Son olarak bugün son buldu. Şu anda SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği arasında müzakereler devam ediyor." dedi.
İlaçta 575 defa düşüş yaşandığını ve bunun büyük zararlar getirdiğini söyleyen Dolap, “2005 yılında sağlıkta dönüşüm projesi adı altında ilaç alım protokolü SGK ile Türkiye Eczacılar Birliği arasında kurulurken tabi bu ilaç alım protokolü olduğu için eczacılarımız 2005 yılından bu yana ilaçta 575 defa düşüş yaşanmış olup eczacılara bu konuda çok büyük zararları olmuştur. Biz eczacılar olarak devlete yaptığımız bir iskonto vardır. O iskontoların üzerimizde kalmasını istiyoruz ve eczacılar 2010 yılından bu yana giderleri bayağı artmaktadır. Bunlar prim, çalışan işçi, elektrik ve su gibi giderler bayağı artmış durumdadır. Bu giderler artarken paralel olarak ilaç fiyatları düşmüştür. Onun için ilaç fiyatların artması ve bizim devletten aldığımız bir ilaç reçetesi başına para alıyoruz ve bu para çok düşük bir miktardır. Bu miktar 0.25 ve 0.75 kuruş. Bu parayı almamızın sebebi devlet vatandaştan aldığı muayene ücretinden bize bir katkı sağlıyor. Bu katkı parasının çok yetersiz olduğunu düşünüyor ve bunun artmasını istiyoruz.” ifadelerini kullandı.
SGK’nın TEB ile anlaşması sağlanmazsa yine de ilaçların alınabileceğini söyleyen Dolap, “Bu süreç 30 Mayıs’a kadar devam ediyor. Eğer bu anlaşma sağlanmazsa dahi yine vatandaşlar ilaç alabilirler. Vatandaş gelip bizden ilaç alacaklar biz de onlara bir fatura vereceğiz o fatura ile SGK‘ya gidip paralarını tahsil edecekler.” dedi.
25 bin eczaneden 13 bininin zarar ettiğini sözlerine ekleyen Dolap, “Bu ekonomik verilerini bakanlıkla görüştük ama eczacıların devletten çok fazla beklentileri yoktur. Türkiye’de 25 bin eczane var ve SGK verilerine göre şu anda 13 bin eczane zarar ediyor. Bu 13 bin eczanenin durumunu iyileştirmek için eczane hizmet bedelini artmasını gerekiyor. İlaçların kar oranı artmasını istiyoruz. Ve son olarak devlette yaptığımız iskontoların düşürmesini istiyoruz. Bu iyileşmeler yapılmadığı sürece eczacılar bu hizmeti sürdüremezler.” şeklinde konuştu.
Dolap, şöyle devam etti: “Eğer iyileşmeler yapılırsa vatandaşa hiçbir zararı olmayacaktır. Biz diyoruz ki şu anda vatandaşlar da muayene ücreti alınmaktadır bu ücreti almayın. Biz diyoruz ki vatandaşlardan ilaç fark ücreti almayın bunlar hep eczaneler üzerinden alınıyor. Hata bizim talep etiğimiz şeyler vatandaşların yararınadır. Yani şu anda eczaneler bir nevi devletin tahsilat vezneleri olmuş. Geçen biz eczaneler olarak devlete 4 milyar TL para aktarmışız. Devletin ise bize verdiği ilaç parası 16 milyar TL, biz 4 milyar TL’sini geri iade etmişiz.”
"Devletten istediğimiz bu ilaç farklarını kaldırmasını istiyoruz"
İlaç farkının kaldırılmasını isteyen Dolap, “Daha önce Mültecilerin ilaç paraları AFAD tarafından karşılanıyordu. 2015 Ekim ayında başbakan bir genelge yayınlandı. Artık Suriye reçeteleri Ankara’da incelenip parası oradan verilecektir. Ekim ayından bu yana eczanelerimiz Suriye reçetelerin parasını alamamaktadır. Devlet herhangi bir ödeme yapmadı ve eczacılarımız bu konuda çok sıkıntı durumdadır. Ve aramızda herhangi bir protokol yoktur. Aramızda protokol olmayınca hiçbir şey yapamıyoruz. Biz diyoruz ki Türkiye eczacılar birliği AFAD müdürlüğü ile bir protokol imzalanmalıdır. Arada protokol olmayınca hiçbir şekilde hak isteyemezsin. Eczacılar kendi inisiyatifi kullanarak mülteci kampında ve diğer Suriyelilere ilaç veriyor. Biz eczacılar olarak bunu yapmalıyız çünkü biz insanların sağlığını düşünerek bu yapıyoruz. Zarar etsek bile bu hizmetin sürdürme taraftarıyız. Biz burada Suriye reçeteleri girdiğimizde ilaç fiyat farkı çıkıyor. Bu vatandaşlarda para olmadığı için eczacılarımız o paraları kendi cebinde ödemiş gibi oluyor. Bu konuda çoğu eczacımız zarar ettiği halde bunu sürdürüyor. Bizim devletten istediğimiz bu ilaç farklarını kaldırmasını istiyoruz.” diyerek mültecilerin yoğun olarak yaşadıkları illerde bu tür sıkıntıların olduğunu söyledi. (Ramazan Casuk-Mehmet Demir-İLKHA)