Yayımlanan yeni bir araştırma, siber dünyanın hackerlar ile ilgili bilgi toplama konusunda çok zayıf olduğunu ortaya koydu. ABD'li şirketler siber saldırılar karşısında ne yapabileceklerini araştırıyor. Şirketlere bu konuda önerilen ise askeri bir yaklaşım ile savunma geliştirmek.
İnternet güvenlik şirketi CounterTack, gelirleri 100 milyon doların üzerinde olan 100 şirketin güvenlik yetkilisi ile görüştü. Bu şirketlerin hemen hemen yarısı geçen yıl siber saldırılara hedef olmuş.
CNN'in haberine göre ankete katılan yöneticilerin yüzde 80'i, siber savaşta askeri yaklaşımlar geliştirmenin faydalı olacağını düşünüyor. Anketi yapan şirketin CEO'su Neal Creighton'a göre bu, şirketlerin siber savunma sistemlerine daha çok "askeri stilde istihbarat toplama" yöntemlerini dahil etmek anlamına geliyor.
Creighton, "Gerçek zamanlı durum farkındalığından bahsediyoruz. Hacker sisteme girdiğinde, şirketler saldırının gerçekleştiğini anlamalı ama aynı zamanda hacker'ın niyetlerini de bilmeliler. Bizim savunduğumuz, sisteme girdiğinde hackerların ne yapacaklarını, davranışlarını gösteren teknolojinizin olması" dedi.
Şirketin araştırmasına katılan uzmanlar, ileri düzeyde ısrarlı saldırılarla savaşmakta en büyük sorunları olarak, birbirleriyle iletişim kurmayan farklı sistemleri olmasını (% 63) ve saldırıyla ilgili gerçek zamanlı istihbarat toplama konusunda yaşadıkları sıkıntıyı (% 61) gösteriyorlar.
Siber güvenlik uzmanları, şirketleri, saldırıya uğradıklarını farkettikleri anda zaten hasarın meydana gelmiş olduğu konusunda uyarıyor.
Ankete katılan şirketlerin yüzde 44'ünün yöneticileri, saldırılarla mücadele edebilecek teknik donanıma sahip elemanları olmadığını söylüyor.
CounterTack, şirketlere askeri yaklaşım içeren bir güvenlik hizmeti sunabilmek için ABD merkez komutanlığı ve Pasifik komutanlığında görev yapmış emekli amiral William Fallon ile anlaştı.
Saldırılardan korkan ABD hükümeti de siber savaşçılar istihdam edebilmenin şartlarını hazırlıyor.
ABD siber komutanlığı başkanı general Keith Alexander, geçen ay bir hacker konferansına katıldı, ileri düzeyde siber yetenekleri olanları ABD hükümeti ile çalışma konusunda cesaretlendirdi.
Senato ise siber saldırılar konusunda bilgi paylaşımı için daha sıkı bir kamu - özel sektör işbirliğine izin verecek yasanın kabul edilmesi çabalarında başarısız oldu.
Beyaz Saray tüm bunlara rağmen seçeneklerinde diretiyor.
Başkan Obama'nın güvenlik danışması John Brennan, Obama'ya, gelişen tehdide karşı eldeki bütün imkanların kullanılması konusunda bir karar çıkarmasını tavsiye etti.
Brennan'a göre böyle bir önlem, Savunma Bakanlığı, NSA ve FBI'ın kaynaklarının birleştirilmesini beraberinde getirecek.
PRESS MEDYA