Uzmanlar, yapılan araştırmalar sonucu 60-70 derecenin üzerindeki sıcaklığa sahip olan yiyecek ve içeceklerin tüketilmesinin kanser riskini artırdığının ispatlandığını, özellikle de yemek borusu kanserine, ağız içinde yaralar oluşturduğuna dikkat çekiyor.
"Alışkanlık haline gelen yıllar boyu süren sürekli sıcak yemek içmek kanser riskini önemli derecede artırır"
Sıcak yiyecek ve içeceklerin mide ağrısı ve mide kanseri yaptığı, gırtlak kanseri riskini artırdığı, dil ve dişlere zarar verdiğini kaydeden uzmanlar, "Ağızdan itibaren mideye kadar olan bölgedeki organların tekrarlayan şekilde yıllar boyu yüksek sıcaklığa maruz kalması durumunda bu bölgedeki dokuların, proteinlerin Denatürasyonuna yani yapısının bozulmasına neden olarak kanser oluşumu için önemli bir risk faktörü olarak ortaya çıkar. Fark etmeden veya yanlışlıkla bir iki kez ağza sıcak çay almak veya sıcak yemek almak direk kanser yapmaz ancak alışkanlık haline gelen yıllar boyu süren sürekli sıcak yemek içmek kanser riskini önemli derecede artırır." diyor.
"Yıllar boyu sigara ve alkol kullanan bir kişi sıcak yiyip içtiği zaman daha yüksek oranda kansere yakalanacaktır"
Uzmanlar, "Proteinlerin yapısını bozan başka faktörlerin varlığında örneğin acılı ve baharatlı yemek, sıcakla beraber birleştiğinde mide ve yemek borusu için daha fazla risk oluşturur. Yine yıllar boyu sigara ve alkol kullanan bir kişi sıcak yiyip içtiği zaman daha yüksek oranda kansere yakalanacaktır. Sıcak maruziyet sonrası dokuların kendini yenileme özelliği var, ancak tekrarlayan sıcak maruziyette dokuların kendini iyileştirme kapasitesi giderek azalacak ve ortaya kanser çıkacaktır. Yine sıcak yemek ve içmek ağızda çıkan aftların en önemli nedenlerinden biridir ve sıcak yeme-içme sonrası mide ağrısı yapar. Sağlığımızdan olmamak İçin mutlaka dikkat etmemiz gerekir." şeklinde uyarılarda bulunuyor. (İLKHA)