Sıfır atık projesi ile Diyarbakır'da yeni bir dönem başlatıyoruz

Sıfır Atık ve Çevreye Saygı Eğitimi programına katılan Diyarbakır Valisi Hasan Basri Güzeloğlu, sıfır atık projesi ile Diyarbakır'da yeni bir dönem başlatacaklarını belirtti.

İsrafın önlenmesi, kaynakların daha verimli kullanılması, oluşan atık miktarının azaltılması, etkin toplama sisteminin kurulması ve dönüştürülmesi amacıyla başlatılan "Sıfır Atık ve Çevreye Saygı Eğitimi" kapsamında Diyarbakır'da program düzenlendi.

Merkez Yenişehir ilçesi Diyarbakır Öğretmen Evi konferans salonunda düzenlenen programda sıfır atık ve çevreye saygı eğitimi ile ilgili sunum yapıldı.

Sunumun ardından katılımcılara hitapta bulunan Güzeloğlu, Sıfır Atık Projesinin Türkiye'de başlayıp dünyaya örnek olması gereken bir proje olduğunu ve herkesin bu projeye destek vermesi gerektiğini belirtti.

Sıfır atığın inanç açısından temizlik ve sağlık başta olmak üzere her alanda çok gerekli ve önemli bir konu olduğunu hatırlatan Güzeloğlu, "Sıfır atık çevremize saygı duymak, korumak, bizden sonraki kuşaklara temiz ve yaşanılır bir çevre bırakmak adına zorunlu bir projedir. Bu konuda gerçekten yaklaşık iki yılı aşkın sürede Türkiye'de her alanda çok önemli bir farkındalık oluşturuldu. Diyarbakır'da başlatacağımız çalışmalarla bugün ortaya koyacağımız farkındalıkla her birinizin sahiplenmesi ile bu proje örnek bir düzeye ulaşacak. Aslında herkesin yapması ve katkı sunması gereken bir proje." dedi.

"Plastik poşet kullanımı çok aza indi"

Güzeloğlu, bir ton atık kâğıdın geri dönüştürdüğünde yaklaşık 20 ağacın kesilmekten kurtulduğunu, bir ton camın geri kazandırıldığında yaklaşık 100 litre petrolün kullanılmasından tasarruf edildiğini söyledi.

Çevreyi kirletmenin telafi güç zararlara ve başta kanser olmak üzere birçok hastalığa sebep olduğunu vurgulayan Güzeloğlu, "Maalesef kendimizi zehirliyoruz ve kendi elimizle geleceğimizi yok ediyoruz. Bugün denizler atık plastik dolu. Sokaktan çevreye her alanda hastalık saçan ve risk olan bu atıklar en değerli varlığımız olan insanı tehdit eder hale geldi. Plastik poşeti kullanım noktasında yasal olarak kısıtladık. Bugün Türkiye'de plastik poşet kullanımı çok aza indi ve bu proje sahiplenildi, çok büyük başarı elde edildi. Bunun sonucunda hem sağlıklı hem kalıcı bir çevreyi hep birlikte elde etmiş ve sağlamış olduk." ifadelerini kullandı.

"Diyarbakır'da yeni bir dönem başlatıyoruz"

Diyarbakır olarak çevre konusunda yeni bir dönem başlatacaklarını ifade eden Güzeloğlu, "Büyükşehir Belediyesi olarak her alanda ve başlıkta temiz yaşanabilir ve güzel bir şehir elde etmeye başlıyoruz. Bu noktada atık yönetimi de en öncelikli konumuz. Diyarbakır için çok önemli olan ama maalesef bugüne kadar gerçekleşmeyen katı atık çöp ayrıştırma merkezini de inşallah ihale edeceğiz." şeklinde konuştu.

Güzeloğlu, "Projemizi 2020 sonu itibariyle tamamlamayı hedefleyeceğiz. Bu Diyarbakır'da geç ve birçok alanda eksik kalmış temel yatırımlardan biriydi. Bu konuda hazırlıklarımızı tamamladık ve en kısa süre içerisinde inşallah ihalemizi yapacağız. Bu ihaleye bağlı çöp ayrıştırma ve depolama tesisimizle, özellikle atıktan kompost üretme, gübre elde etme, geri dönüştürme ve organik olan olmayan atıklar üzerinden bir ayrıştırmada tamamlanacak." dedi.

İLKHA










İlk yorum yazan siz olun
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.

Diyarbakır Haberleri

İslami değerlere yapılan saldırılar organizeli çalışmalardır
Sanayi ve Teknoloji Bakanı Kacır Diyarbakır'da
HÜDA PAR Genel Başkanı Yapıcıoğlu, Diyarbakır'da vatandaşlarla buluştu
Diyarbakırlı girişimcilerden "Boykot Market" projesi
Bu bir cinayettir, intihardır demesinler!