DİYARBAKIR- 9 Şubat Dünya Sigarayı Bırakma Günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Universal Diyarbakır Hastanesi Göğüs Hastalıkları Uzmanı Doç. Dr. Güngör Ateş, sigara konusunda bilinmeyenlere dikkat çekti. Sigara içmenin bir hastalık olduğunu söyleyen Ateş, sigara firmalarının kadınlara ve çocuklara yöneldiğine dikkat çekti.
Sigara içmenin hastalık olarak tanımlandığını söyleyen Ateş, "Sigara içmeyi hastalık olarak kabul ediyoruz. Hem Dünya Sağlık Örgütü hem Amerikan Psikiyatri Birliği sigara içmeyi bir hastalık olarak tanımlıyor. Ayrıca sigara içmek hastalık sınıflandırma sistemi içerisinde kodlaması olan bir hastalık olarak yer alıyor" dedi.
Sigara içmek önlenebilir bir hastalıktır
Sigara içmenin önlenebilir bir hastalık olduğunu ifade eden Ateş sigaranın yol açtığı hastalıklara değinerek, "Herkes sigarayı akciğere zarar veriyor diye biliyor ama zararı sadece akciğere değil. Sigara içindeki maddelerle kana karışığı için vücutta neredeyse zarar vermediği organ yok. Mide hastalıkları, bağırsak hastalıkları, yemek borusu kanseri, gırtlak kanseri, akciğer kanseri, mesane kanserinde artışa kadar bir tablo var ama şunu unutmamamız gerekiyor, sigara toplumda en çok öldüren hastalıkların başında olan solunum yolu hastalıklarının en önemlilerinden olan akciğer kanseri ve KOAH hastalıklarının en önemli nedenidir" ifadelerini kullandı.
Sigara içerisinde 4 bin kadar zararlı madde var
Halk arasında sigaranın zararlı maddesi olarak sadece nikotinin bilindiğini fakat nikotin dışında çok sayıda kanserojen maddenin sigarada mevcut olduğunu söyleyen Ateş, "Sigara içmenin asıl zararlı maddesi nikotin değil. Nikotin sigara içmemizi sağlayan bağımlık yapıcı maddedir. Ama bunun dışında sigaranın içerisinde 4 bin kadar zararlı madde var bunların içerisinde kanser yapıcı 50 tane madde var. O halde sigarayı sadece bağımlılık yapıcı maddesi ile tanıtan ilaç firmaları nikotini azaltılmış sigaralar, inceltilmiş sigaralar diyor. Halbuki bizim nikotinle sorunumuz yok. Asıl zararlı madde nikotin değil sigaranın içindeki diğer maddelerdir" dedi.
Sigara içilmesi ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor
Ülkede sigara zararları konusunda ciddi adımlar atıldığını ifade eden Ateş, "Kapalı ve halka açık tüm ortamlarda pasif içicilik yoluyla hastalanılabileceği düşünülerek ülkemizde korunmayı sağlayan çok ciddi düzenlemeler yapıldı. Bizim bu yasaya sahip çıkmamız gerekiyor. Ülkemizde uygulama ile ilgili de önemi adımlar atıldı ama ne yazık ki bu konuda özellikle lokanta, kahvehane, internet kafeler gibi hem gençlerin hem çocukların da gidebileceği alanlarda sigara içilmesi hala ciddi bir sorun olarak karşımızda duruyor" şeklinde konuştu.
Sigara firmaları çocuklara ve kadınlara yöneldiler
Sigara firmalarının çocuklara ve kadınlara yönelik ciddi propagandalarının olduğuna dikkat çeken Doç. Dr. Güngör Ateş, "Sigara firmaları hedef kitlesini 11-15 yaş olarak belirlemişler. Artık gençlere değil en çok çocuklara ve kadınlara yönelmişler. Çünkü erişkin erkeklerin çoğunluğuna zaten içiriyorlar ve bir başka önemli şey sigara firmaları artık gelişmiş ülkelerde sigara pazarlarına rahat çıkamıyorlar. Bizim gibi ülkelere daha çok geliyorlar ve buradan açığını kapatmaya çalışıyorlar. Özellikle kadınlara ve çocuklara yönelik çok ciddi bir propaganda yapıyorlar" şeklinde konuştu. (Emrullah Araz / M.Sait Adiyaman-İLKHA)